Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingowe patenty i caravaning

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.03.2013 17:25

Mam małą maszynkę do robienia kawy po turecku/serbsku/arabsku....
Wrzucam ze dwa zapasowe i jadę bez bawienia się z dużą i ciężka butlą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2013 17:51

Mel_PL napisał(a): (...) Razu pewnego coś nie zaskoczyło przy włączaniu i płomień przeskoczył na ten element, gdzie kartusz styka się z resztą maszynki i zrobiło się gorąco w przenośni i dosłownie. (...)

A pod nogami spalona słońcem chorwacka/grecka ziemia, pokryta suchą jak pieprz ściółką. Oj, faktycznie musiało Ci się zrobić gorąco 8O Zapamiętam sobie Twoje doświadczenie. Dobrze, że nic się nie stało. Swoją drogą warto mieć w samochodzie drugą gaśnicę, taką pod namiot.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2013 18:00

FUX napisał(a):Mam małą maszynkę do robienia kawy po turecku/serbsku/arabsku....
Wrzucam ze dwa zapasowe i jadę bez bawienia się z dużą i ciężka butlą.

... tudzież bośniacku, czyli niewielkie, najlepiej miedziane naczynie z długą rączką, które - jak nakazuje tradycja - wymaga paleniska lub chociaż otwartego ognia i co najmniej półgodzinnego parzenia. Jeśli masz "maszynkę", to może chodzi Ci o tzw. kawiarkę, w której przyrządza się kawę po... włosku ;-)

A propos butli: tez wolałbym kilka zapasowych kartuszy niż bombę, chociaż taki kartusz chyba też bezpieczny nie jest. Sam nie wiem. Nie znam się na wybuchach :|
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.03.2013 18:34

eystrasalt napisał(a): Jeśli masz "maszynkę",

Mam.

Obrazek

Znasz się na przyrządzaniu kawy? Jaki masz sprzęt w domu? Gdzie nabywasz kawę i jaką?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2013 19:05

FUX napisał(a):Mam.
Obrazek

Źle Cię zrozumiałem. Myślałem, że piszesz o maszynce TYLKO do kawy ;-) Na tej można też smażyć jajecznicę... 8)

FUX napisał(a):Znasz się na przyrządzaniu kawy? Jaki masz sprzęt w domu? Gdzie nabywasz kawę i jaką?

Znawcą nie jestem, ale pamiętam rozmowę nt. przyrządzania kawy z pewnym Bośniakiem (nie wiem, czy był Boszniakiem) w Mostarze, kiedy niechcący poprosiłem o naczynie do przyrządzania kawy po turecku. Nie zapomnę tego spojrzenia ;-) W każdym razie czytałem potem, że kawę po arabsku/bośniacku/chorwacku/serbsku/turecku etc. (kolejność alfabetyczna) przyrządza się w niewielkich miedzianych naczyniach (tygielkach), a różnica między poszczególnymi sposobami przyrządzania polega m. in. na składnikach dodawanych do kawy, ilości cukru i długości parzenia. Co do sprzętu: mam ekspres ciśnieniowy, przelewowy, wspomniany wyżej tygielek i włoską kawiarkę do espresso. Kawę kupuję "gdzie popadnie", ale najchętniej kupowałbym np. w "Pożegnaniu z Afryką" lub w delikatesach Julius Meinl w Wiedniu ;-) I to nie ze względu na jakość (jest przednia), co atmosferę miejsca.

Ale to już chyba off-topic...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.03.2013 19:18

Ale dobra kawa nie jest zła....

Tutaj masz dwie bardzo dobre polskie, tak, to nie błąd, palarnie.

http://www.eurocafe.com.pl
http://mastroantonio.eu

Co do zakupów czy miejsc jej spożywania, to ja jednak preferuję to, co biorę do ust.
Uwierz, że lepszą kawę przyrządzę sobie w domu, niż otrzymam w wielu miejscach, zwących się kawiarniami.

A tutaj masz recepty na kawę z tygielka.
http://magazyncaffe.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=10591

Jeżeli chcesz więcej dowiedzieć się o kawie, to właśnie tam.... :wink:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 16.03.2013 19:35

eystrasalt napisał(a):
Prąd mam opanowany sprzętowo ;-) Problem w tym, że np. w Grecji, jeśli w ogóle jest prąd, można podłączyć do niego najwyżej żarówkę i - o dziwo - lodówkę. Wszelkie grzałki (urządzenia z tzw. oporem wewnętrznym, a więc m. in. czajniki, kuchenki elektryczne) odpadają.

Mam zupełnie odmienne doświadczenia z prądem w Grecji. Nie wiem ile watów ciągnie moja kuchenka jednopłytkowa ale jak dotychczas nie było z nią problemów. Czajnik wożę taki 1 l, ma 1000 albo 1200W. Kuchenkę gazową też wożę, tak na wszelki wypadek albo zagotowanie wody po drodze - campingaz na przykręcane kartusze (coś w stylu bluet micro plus tylko że z palnikiem osłoniętym od dołu).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2013 22:14

demi-duox napisał(a):
eystrasalt napisał(a):
Prąd mam opanowany sprzętowo ;-) Problem w tym, że np. w Grecji, jeśli w ogóle jest prąd, można podłączyć do niego najwyżej żarówkę i - o dziwo - lodówkę. Wszelkie grzałki (urządzenia z tzw. oporem wewnętrznym, a więc m. in. czajniki, kuchenki elektryczne) odpadają.

Mam zupełnie odmienne doświadczenia z prądem w Grecji. Nie wiem ile watów ciągnie moja kuchenka jednopłytkowa ale jak dotychczas nie było z nią problemów. Czajnik wożę taki 1 l, ma 1000 albo 1200W. Kuchenkę gazową też wożę, tak na wszelki wypadek albo zagotowanie wody po drodze - campingaz na przykręcane kartusze (coś w stylu bluet micro plus tylko że z palnikiem osłoniętym od dołu).

Ja z greckim prądem nie mam jeszcze doświadczenia, ale właśnie przygotowuję się do swojej pierwszej greckiej podróży i takie informacje wyczytałem na stronach pól namiotowych, które mnie interesują (maks. przydział mocy to ok. 800 W, gotowanie przy użyciu urządzeń elektrycznych tylko w przeznaczonej do tego wspólnej kuchni). Dotyczy to kilku kempingów, całkiem niezłych, jeśli chodzi o standard, stąd wniosek, że jest tak wszędzie i stąd pomysł, żeby kupić kuchenkę gazową.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2013 22:15

FUX napisał(a):Ale dobra kawa nie jest zła... (...)

Dzięki za linki, skorzystam.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 16.03.2013 22:28

eystrasalt napisał(a): (maks. przydział mocy to ok. 800 W, gotowanie przy użyciu urządzeń elektrycznych tylko w przeznaczonej do tego wspólnej kuchni). .

Tak, spotkałem się z czymś takim. Taka kuchnia to całkiem wygodne rozwiązanie. Zazwyczaj mają tam także ogólnie dostępne lodówki i zamrażarki. W czasie gotowania można podładować wszystko co tego wymaga. Nie płacisz już tych dodatkowych 4-5E za prąd w namiocie.
medic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 17.03.2013 11:19

eystrasalt napisał(a):Czy ktoś z Was mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem w korzystaniu z jednopalnikowej kuchenki turystycznej na kartusze. Cena takiej kuchenki mieści się w przedziale od kilkudziesięciu do ponad stu zł. Na czym może polegać ta rozpiętość? Materiał, bezpieczeństwo, funkcjonalność? A może tylko na tym, że jedna jest "made in china", a druga "made in EU". Dziękuję z góry :-)

Ja osobiście szykuję się do zakupu kuchenki na kartusze i sprawdzam tylko firmowe urządzenia do zakupu. W grę wchodzi "Campingaz" i jeszcze mam jakieś inne niemieckie na oku. Oczywiście z podłączeniem do butli zewnętrznej.

Ktoś podpowie czy podłączenie tej zew. butli wymaga podłączenia reduktora gazowego na przewód ?
shoma
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shoma » 17.03.2013 11:36

Trudno mi odpowiedzieć na pytanie podłączenia ,ale radziłbym się zastanowić nad Campingaz-em ponieważ może być problem z kartuszami-na południu polski jest czasowy brak tzn. mają je tylko markety ,które bawią się w nie tylko w sezonie po pare razy :(
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.03.2013 12:07

medic napisał(a):Ja osobiście szykuję się do zakupu kuchenki na kartusze i sprawdzam tylko firmowe urządzenia do zakupu. W grę wchodzi "Campingaz" i jeszcze mam jakieś inne niemieckie na oku. Oczywiście z podłączeniem do butli zewnętrznej.

Ktoś podpowie czy podłączenie tej zew. butli wymaga podłączenia reduktora gazowego na przewód ?

Ale po co Ci zewn∑trzna butla?
Rozumiem, gdybyś podróżował/gotował cały rok, ale na wyjazdach? :roll:
Kartusze są extra.
To kiedyś u znajomych używałem. Miód.

http://www.campingaz.com/pl/p-23280-camp-bistro.aspx
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2013 12:32

FUX napisał(a):(...) Kartusze są extra.
To kiedyś u znajomych używałem. Miód.
http://www.campingaz.com/pl/p-23280-camp-bistro.aspx

Właśnie o takiej kuchence myślałem. Dodatkowa zaleta: nie trzeba mieć zapałek/zapalniczki. Są też inni producenci i można kupić podobną za połowę ceny. Pytanie, czy ma to jakiś wpływ na jakość. Konstrukcja nie wygląda na skomplikowaną, więc co tam można spartaczyć?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.03.2013 12:48

Cena nie jest wyznacznikiem.
Używałem przez kilka dni tej z linku oraz od kilku lat mam tą na naboje 206, którą pokazałem kilka postów wyżej.
A zapałki/zapalniczka zawsze się przydaje...
Kupuj i nie marudź... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Campingowe patenty i caravaning - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone