Mam małą maszynkę do robienia kawy po turecku/serbsku/arabsku....
Wrzucam ze dwa zapasowe i jadę bez bawienia się z dużą i ciężka butlą.
Mel_PL napisał(a): (...) Razu pewnego coś nie zaskoczyło przy włączaniu i płomień przeskoczył na ten element, gdzie kartusz styka się z resztą maszynki i zrobiło się gorąco w przenośni i dosłownie. (...)
FUX napisał(a):Mam małą maszynkę do robienia kawy po turecku/serbsku/arabsku....
Wrzucam ze dwa zapasowe i jadę bez bawienia się z dużą i ciężka butlą.
FUX napisał(a):Mam.
FUX napisał(a):Znasz się na przyrządzaniu kawy? Jaki masz sprzęt w domu? Gdzie nabywasz kawę i jaką?
eystrasalt napisał(a):
Prąd mam opanowany sprzętowo Problem w tym, że np. w Grecji, jeśli w ogóle jest prąd, można podłączyć do niego najwyżej żarówkę i - o dziwo - lodówkę. Wszelkie grzałki (urządzenia z tzw. oporem wewnętrznym, a więc m. in. czajniki, kuchenki elektryczne) odpadają.
demi-duox napisał(a):eystrasalt napisał(a):
Prąd mam opanowany sprzętowo Problem w tym, że np. w Grecji, jeśli w ogóle jest prąd, można podłączyć do niego najwyżej żarówkę i - o dziwo - lodówkę. Wszelkie grzałki (urządzenia z tzw. oporem wewnętrznym, a więc m. in. czajniki, kuchenki elektryczne) odpadają.
Mam zupełnie odmienne doświadczenia z prądem w Grecji. Nie wiem ile watów ciągnie moja kuchenka jednopłytkowa ale jak dotychczas nie było z nią problemów. Czajnik wożę taki 1 l, ma 1000 albo 1200W. Kuchenkę gazową też wożę, tak na wszelki wypadek albo zagotowanie wody po drodze - campingaz na przykręcane kartusze (coś w stylu bluet micro plus tylko że z palnikiem osłoniętym od dołu).
FUX napisał(a):Ale dobra kawa nie jest zła... (...)
eystrasalt napisał(a): (maks. przydział mocy to ok. 800 W, gotowanie przy użyciu urządzeń elektrycznych tylko w przeznaczonej do tego wspólnej kuchni). .
eystrasalt napisał(a):Czy ktoś z Was mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem w korzystaniu z jednopalnikowej kuchenki turystycznej na kartusze. Cena takiej kuchenki mieści się w przedziale od kilkudziesięciu do ponad stu zł. Na czym może polegać ta rozpiętość? Materiał, bezpieczeństwo, funkcjonalność? A może tylko na tym, że jedna jest "made in china", a druga "made in EU". Dziękuję z góry
medic napisał(a):Ja osobiście szykuję się do zakupu kuchenki na kartusze i sprawdzam tylko firmowe urządzenia do zakupu. W grę wchodzi "Campingaz" i jeszcze mam jakieś inne niemieckie na oku. Oczywiście z podłączeniem do butli zewnętrznej.
Ktoś podpowie czy podłączenie tej zew. butli wymaga podłączenia reduktora gazowego na przewód ?
FUX napisał(a):(...) Kartusze są extra.
To kiedyś u znajomych używałem. Miód.
http://www.campingaz.com/pl/p-23280-camp-bistro.aspx