Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingowe patenty i caravaning

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.08.2012 18:29

Szerokości.
My wracamy w poniedziałem do rzeczywiśtości
bartek_kkk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek_kkk » 25.08.2012 11:34

Kiedyś widziałem gdzieś na forum listę rzeczy które warto zabrać jadąc na kemping. Nie mogę jej teraz znaleźć, może ktoś poratować linkiem?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 25.08.2012 12:04

bartek_kkk napisał(a):Kiedyś widziałem gdzieś na forum listę rzeczy które warto zabrać jadąc na kemping. Nie mogę jej teraz znaleźć, może ktoś poratować linkiem?

Może to: http://pilak.republika.pl/podnamiot.htm
bartek_kkk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek_kkk » 25.08.2012 15:09

Nie wiem czy to ta, którą widziałem, ale jest ok. Dzieki.
Mel_PL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mel_PL » 30.08.2012 10:46

Moje mocowanie do linek. Farba odblaskowa z puszki, trudno nie zauważyć podczas pakowania namiotu.
Załączniki:
IMGP1506.jpg
medic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 06.03.2013 22:31

HEJ mili Państwo
czas rozpocząć przygotowania patentów campingowych do sezonu 2013...
wyprawy po sklepach za namiotami, kuchenkami i materacami.

4 dni czytałem ponownie 71 stron wątku i bogatszy o kolejne patenty i
zaczynam przygotowania.

Pozdrav.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2013 00:20

ita napisał(a):ja też muszę chyba zainwestować w jakiś lepszy materac. Mam intex, właśnie gumowo-bawełniany ale przez noc staje się miękki, nie do zera ale jednak flaczeje. Nie wiem którędy to ucieka, dziury pewnie nie ma bo by był zupełny flak :roll: Możecie polecić jakieś materace? marzył by mi się coleman, ale kurcze trochę drogi :evil:

Osobiście preferuję maty samopompujące, koniecznie jednoosobowe, bo bardziej mobilne, lżejsze i łatwiej je upchać. Jeżeli mają co najmniej 5-7 cm grubości, to każdy nadmuchiwany materac przy nich... wymięka. Testowałem jedno i drugie rozwiązanie na chorwackiej ziemi.
medic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 16.03.2013 08:56

Odnośnie materacy to potwierdzam awaryjność INTEXa.
Jak byłem z żoną na "objazdówce" po wybrzeżu to spaliśmy na materacach od leżaków takich 180x60x8 i było wygodnie. Rolowane leżały w bagażniku średnica ok 30 cm.

tu mam fotkę gdzie materac leży przy samochodzie.

Obrazek
Ostatnio edytowano 16.03.2013 09:34 przez medic, łącznie edytowano 1 raz
medic
Odkrywca
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 16.03.2013 09:32

marcinos75 napisał(a):Cały czas się zastanawiamy, gdzie jechać :? Rozważamy kempingi Solaris, Strasko lub Kozarice , wszystkie sa zacienione a na tym nam najbardziej zależy.

Byłem w Kozaricy. Parcele są duże i rozstawne, prąd przy parceli i drzewa.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2013 13:13

medic napisał(a):(...) Jak byłem z żoną na "objazdówce" po wybrzeżu to spaliśmy na materacach od leżaków takich 180x60x8 i było wygodnie. Rolowane leżały w bagażniku średnica ok 30 cm.

Taki materac ma jedną wadę: może chłonąć wilgoć, więc trzeba by coś pod niego podłożyć. Wiadomo, że w namiocie jest podłoga, ale tu widzę, że leży sobie na gołej ziemi. Średnica dobrze zwiniętej maty samopompującej (której grubość po rozwinięciu i napompowaniu wynosi 7 cm) nie przekracza ok. 25 cm.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2013 13:34

Czy ktoś z Was mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem w korzystaniu z jednopalnikowej kuchenki turystycznej na kartusze. Cena takiej kuchenki mieści się w przedziale od kilkudziesięciu do ponad stu zł. Na czym może polegać ta rozpiętość? Materiał, bezpieczeństwo, funkcjonalność? A może tylko na tym, że jedna jest "made in china", a druga "made in EU". Dziękuję z góry :-)
shoma
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shoma » 16.03.2013 14:05

Jeżeli zdecydujesz się na taką kuchenkę ,a raczej na jej zakup to proponuję te patenty gdzie można rozłączać wielokrotnie butle-zdecydowanie bezpieczniej(są systemy gdzie butla zostaje przebita i musi być przy kuchence do wyczerpania się gazu).Druga sprawa to dostępność butli gazowych-proponuję zakup takiej kuchenki raczej w sklepie turystycznym niż w markecie bo w tym drugim cena może być niższa ,ale sprzedaż może być okazjonalna i z gazem może być klopsik :papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.03.2013 16:31

A może korzystając z prądu...
kuchenka-elektyczna-vs-gazowa-t28168.html
do-gotowania-butla-gazowa-czy-plyta-elektryczna-t19749.html

Co do kartuszy - nie mogłem się przełamać - zawsze miałem obawy czy wystarczy gazu na cały wyjazd (po co mi taki stres) więc brałem większą butlę.

Pozdrawiam

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2013 16:46

Jacek S napisał(a):A może korzystając z prądu...
kuchenka-elektyczna-vs-gazowa-t28168.html
do-gotowania-butla-gazowa-czy-plyta-elektryczna-t19749.html

Co do kartuszy - nie mogłem się przełamać - zawsze miałem obawy czy wystarczy gazu na cały wyjazd (po co mi taki stres) więc brałem większą butlę.

Pozdrawiam

:papa:

Prąd mam opanowany sprzętowo ;-) Problem w tym, że np. w Grecji, jeśli w ogóle jest prąd, można podłączyć do niego najwyżej żarówkę i - o dziwo - lodówkę. Wszelkie grzałki (urządzenia z tzw. oporem wewnętrznym, a więc m. in. czajniki, kuchenki elektryczne) odpadają. Ja z kolei boję się wozić w samochodzie potencjalną bombę w postaci 2-3 kg butli z propanem-butanem. Pewnie dlatego żaden z moich dotychczasowych samochodów nie miał instalacji gazowej :|
Mel_PL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mel_PL » 16.03.2013 17:22

eystrasalt napisał(a):Czy ktoś z Was mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem w korzystaniu z jednopalnikowej kuchenki turystycznej na kartusze. Cena takiej kuchenki mieści się w przedziale od kilkudziesięciu do ponad stu zł. Na czym może polegać ta rozpiętość? Materiał, bezpieczeństwo, funkcjonalność? A może tylko na tym, że jedna jest "made in china", a druga "made in EU". Dziękuję z góry :-)

Mam taką kuchenkę na kartusze i z opcją podłączenia butli turystycznej.

Przez 2 tygodnie zużyliśmy niecałe 4 kartusze (2 osoby duże i 2 osoby małe), a zapas - nie znając ich wydajności - zrobiłem chyba na pół roku gotowania. Większe gotowanie raz dziennie, kaw kilka. Ważne jest osłonięcie gara od wiatru.

Jedna ważna uwaga. Jest tam taka dźwignia do mechanicznego odłączania kartusza, a bez jej przestawienia nie da zamknąć się pudełka, więc każdy koniec gotowania = dźwignia do góry. Razu pewnego coś nie zaskoczyło przy włączaniu i płomień przeskoczył na ten element, gdzie kartusz styka się z resztą maszynki i zrobiło się gorąco w przenośni i dosłownie. Pomogło trzaśnięcie tej dźwigni do góry, bo samo zakręcenie "kurka" nic nie dało - palił się gaz uciekający przez nieszczelność.
No i od tego czasu (a) nie gotowaliśmy w przedsionku namiotu, (b) bardzo starannie wąchałem kuchenkę po zamknięciu dźwigni i przed zapaleniem gazu.

-- M.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Campingowe patenty i caravaning - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone