napisał(a) janusz.t » 31.05.2012 13:08
Witam wszystkich serdecznie. Jako że jestem tu nowy, to na wstępie muszę przyznać że poniższy wątek, jak i cale forum to niezwykła kopalnia wiedzy, za którą bardzo dziękuję.
Wybieram się w drugiej połowie czerwca do Istrii, i choć jest już kolejny nasz wyjazd do Chorwacji to po raz pierwszy pod namiot. Samo kempingowanie nie jest dla nas niczym nowym, regularnie jeździmy po Polsce, jednak są to zwykle wyjazdy najwyżej kilkudniowe a do Chorwacji jedziemy na dwa tygodnie, więc i przygotowania muszą być poważniejsze.
Na początek podzielę się jednym patentem o którym tutaj nie było. Otóż, posiadam (jak większość) lodówkę samochodową z której korzystam w trasie, natomiast na kempingu wlewam do niej zimniutką wodę ( na polskich kempingach zawsze są studnie z ujęć głębinowych). Poza idealnie schłodzonym piwkiem można spokojnie w takiej wodzie trzymać wszelkie produkty zapakowane hermetycznie czy konserwy ( np. mielonka zachowuje galaretkę). Jeśli jedziemy "w dzicz" to możemy sobie spokojnie zabrać zapas karkóweczki na grilla, oczywiście takiej przyprawionej i zapakowane w zakładach mięsnych, ale niektóre są dobre.
I teraz pozwolę sobie zadać pytanie, muszę kupić przedłużacz i nie do końca wiem jaki. Czy powinien być z uziemieniem, czy też nie jest to konieczne (różnica w cenie znacząca) - zasilacz do lodówki który mam nie ma uziemienia.Poza tym będę miał laptopa, czajnik i pewnie jakąś lampkę na wieczory.
I druga kwestia, ktoś pisal że bierze dwa przedłużacze np. 30 i 20 m. Czy zdarza Wam się łączyć tak przedłużacze, czy nie jest to niebezpieczne w razie deszczu ? Rozumiem, że większość zostawia lodówkę cały czas włączoną, więc jak jesteśmy gdzieś dalej to nie mamy kontroli. Trochę mnie niepokoją względy bezpieczeństwa
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Janusz