Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingi we Włoszech: rezerwacja/ długość pobytu

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.05.2010 08:57

Witajcie,

przygotowuję się do objazdu Włoch.
Znalazłem kilkanaście campingów, które pasują mi do zatrzymania sięna nich. Wszystkie z nich sugerują, by wcześniej zarezerwować pobyt, kilka daje ograniczenia w postaci "minimalny pobyt 4 noce" itp.
Nie leży mi to, bo nie chcę planować na sztywno gdzie i kiedy będę przebywał :@(

Proszę Was o podzielenie się doświadczeniami:

- czy ta rezerwacja ma na prawdę głębszy sens, bo na campingu może zabraknąć miejsc? (lipiec) czy spotkało Was coś takiego, jak odmowa z powodu przepełnienia?

- czy to we Włoszech powszechnie spotykane, by campingi nie przyjmowały turystów na jedną - dwie noce?

pozdrawiam, Krystof
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.05.2010 09:47

W Wloszech robilismy lekki objazd w 2005 roku. Noclegi pod wlasnym namiotem na campach nad morzem pod nastepujacymi miastami:

Werona
Pisa
Rzym
San Marino
Wenecja

Nigdzie nie rezerwowalem, wszedzie 1 nocka, problemow zero. Koszta zawsze wyzsze noz w Chorwacji, standard zwykle nizszy, czesto ciepla woda na zetony i brak niestety plazy na campie

Jedyny niezly camp jaki moge polecic to Fusina kolo Wenecji. Reszta niegodna :wink:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.05.2010 10:20

Grartias :@)

To dobre wieści!
Ja mam tylko doświadczenie (z 2000 r, więc się już nie liczy) i stron internetowych, a na nich wygląda wszystko godnie:

- cena za namiot + auto + 2 dorosłych + 2 dzieci = 30 - 50 euro zależnie od miejsca (na wybrzeżu toskańskim, we Florencji, Rzymie - drożej)
- prąd w cenie (jeśli nie: 3,50 e)
- zawsze wybieram opcję z basenem (dzieci) lub nad morzem

tyle, że - jak pisałem - mowa często o rezerwacji i dłuższych pobytach ...
pzdr, krystof
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 27.05.2010 10:27

Ja byłam na Gargano w szczycie sezonu i nie było problemu z miejscem, natomiast w Hiszpanii kilkakrotnie był problem z miejscem
Darmir
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmir » 27.05.2010 13:39

Uważaj na piątek po południu i sobotę rano, no i na sierpień, może być pełna obsada kempingu. Kłopot może być też np. na Sardynii.
PS. Bardzo luksusowy kemping jest w Rzymie - "Flaminio"
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.05.2010 13:58

dzięki za posty - wygląda to dobrze :@)
+ Gargano odwiedzę, ale tam mam rezerwację, bo zostaję dłużej na
deskę
+ Flaminio wcześniej nie znalazłem - dzięki :@)

pozdrawiam
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 27.05.2010 14:14

Na gargano polecam camping Grotta de Aqua! maja własna plaże
Darmir , a byłes moze na Sardyni? możesz cos konkretnego polecic?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.05.2010 14:27

Gargano już zarezerwowałem, a na Sardynii nie byłem i - jak na razie - nie będę ;@)
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 27.05.2010 14:46

Dużo campów znajdziesz na stronie www.camping.it
Nigdy nie rezerwowaliśmy campów w Itali byliśmy 3 razy i było ok :lol:
oczywiście lipiec bo sierpień to może być cieńko :wink:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 28.05.2010 22:45

No to ci kolego niestety popsuje trochę humor :? Niestety na włoskich kempingach może cię spotkać problem. Szcególnie dotyczy to północy Italii. Ja znam problemy z okolicy Wenecji, jeziora Garda. Nawet w Toskani się spotkałem z odmową bo było właśnie minimum noclegów. To czasami może stworzyć pewien problem, ale jedziesz dalej i coś w końcu znajdziesz. Gorzej jeśli zależy Ci z jakiś powodów na noclegu w konkretnym miejscu. Dla pocieszenia na południu jedynym problemem było w cieniu czy nie. :lol: Jakby coś to pisz. No i raczej piątek popołudniu i sobota to nie są najlepsze terminy na szukanie kempingu. Na południu możesz trafić nawet do 2 pokojowego domku z klimatyzacją, werandą, kuchnią i lodówką za 40 Euro za 4 osoby. :lol:
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 28.05.2010 23:26

Witam, Kristof nie martw się w Itali z kampingami i rezerwacją nie jest źle.Przejechalimy Włochy wzdłuż i nie zaobserwowowałem żeby robili problemy z długością pobytu.Generalna zasada to przyjechać na kemping stosunkowo wcześnie , nie zwlekać na ostatnią chwilę bo wtedy może by problem.Ja rezerwowałem tylko raz w Weronie ale kemping jest fantastycznie ulokowany nad miastem i jest z niego piękny widok .Dodatkowo początek lipca jest w niektrych miejscach jeszcze przed sezonem a więc jest praktycznie pusto.Nie dotyczy to oczywiście dużych miast np Rzymu.W Toskani na kempingu w Florencji ludzi przyjmowali do późnych godzin nocnych-tam nie uznawali rezerwacji.Reasumując można spokojnie jechać
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 31.05.2010 09:50

Raz jeszcze wszystkim dziękuję - wygląda to dobrze.
Pytałem dla komfortu psychicznego - i tak nic bym nie rezerwował, bo to wariactwo - nie po to się jeździ z namiotem, żeby się ograniczać!

pozdrawaim z obietnicą relacji po powrocie, Krystof :wink:

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies