Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingi we Włoszech: rezerwacja/ długość pobytu

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.05.2010 07:57

Witajcie,

przygotowuję się do objazdu Włoch.
Znalazłem kilkanaście campingów, które pasują mi do zatrzymania sięna nich. Wszystkie z nich sugerują, by wcześniej zarezerwować pobyt, kilka daje ograniczenia w postaci "minimalny pobyt 4 noce" itp.
Nie leży mi to, bo nie chcę planować na sztywno gdzie i kiedy będę przebywał :@(

Proszę Was o podzielenie się doświadczeniami:

- czy ta rezerwacja ma na prawdę głębszy sens, bo na campingu może zabraknąć miejsc? (lipiec) czy spotkało Was coś takiego, jak odmowa z powodu przepełnienia?

- czy to we Włoszech powszechnie spotykane, by campingi nie przyjmowały turystów na jedną - dwie noce?

pozdrawiam, Krystof
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.05.2010 08:47

W Wloszech robilismy lekki objazd w 2005 roku. Noclegi pod wlasnym namiotem na campach nad morzem pod nastepujacymi miastami:

Werona
Pisa
Rzym
San Marino
Wenecja

Nigdzie nie rezerwowalem, wszedzie 1 nocka, problemow zero. Koszta zawsze wyzsze noz w Chorwacji, standard zwykle nizszy, czesto ciepla woda na zetony i brak niestety plazy na campie

Jedyny niezly camp jaki moge polecic to Fusina kolo Wenecji. Reszta niegodna :wink:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.05.2010 09:20

Grartias :@)

To dobre wieści!
Ja mam tylko doświadczenie (z 2000 r, więc się już nie liczy) i stron internetowych, a na nich wygląda wszystko godnie:

- cena za namiot + auto + 2 dorosłych + 2 dzieci = 30 - 50 euro zależnie od miejsca (na wybrzeżu toskańskim, we Florencji, Rzymie - drożej)
- prąd w cenie (jeśli nie: 3,50 e)
- zawsze wybieram opcję z basenem (dzieci) lub nad morzem

tyle, że - jak pisałem - mowa często o rezerwacji i dłuższych pobytach ...
pzdr, krystof
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 27.05.2010 09:27

Ja byłam na Gargano w szczycie sezonu i nie było problemu z miejscem, natomiast w Hiszpanii kilkakrotnie był problem z miejscem
Darmir
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmir » 27.05.2010 12:39

Uważaj na piątek po południu i sobotę rano, no i na sierpień, może być pełna obsada kempingu. Kłopot może być też np. na Sardynii.
PS. Bardzo luksusowy kemping jest w Rzymie - "Flaminio"
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.05.2010 12:58

dzięki za posty - wygląda to dobrze :@)
+ Gargano odwiedzę, ale tam mam rezerwację, bo zostaję dłużej na
deskę
+ Flaminio wcześniej nie znalazłem - dzięki :@)

pozdrawiam
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 27.05.2010 13:14

Na gargano polecam camping Grotta de Aqua! maja własna plaże
Darmir , a byłes moze na Sardyni? możesz cos konkretnego polecic?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.05.2010 13:27

Gargano już zarezerwowałem, a na Sardynii nie byłem i - jak na razie - nie będę ;@)
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 27.05.2010 13:46

Dużo campów znajdziesz na stronie www.camping.it
Nigdy nie rezerwowaliśmy campów w Itali byliśmy 3 razy i było ok :lol:
oczywiście lipiec bo sierpień to może być cieńko :wink:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 28.05.2010 21:45

No to ci kolego niestety popsuje trochę humor :? Niestety na włoskich kempingach może cię spotkać problem. Szcególnie dotyczy to północy Italii. Ja znam problemy z okolicy Wenecji, jeziora Garda. Nawet w Toskani się spotkałem z odmową bo było właśnie minimum noclegów. To czasami może stworzyć pewien problem, ale jedziesz dalej i coś w końcu znajdziesz. Gorzej jeśli zależy Ci z jakiś powodów na noclegu w konkretnym miejscu. Dla pocieszenia na południu jedynym problemem było w cieniu czy nie. :lol: Jakby coś to pisz. No i raczej piątek popołudniu i sobota to nie są najlepsze terminy na szukanie kempingu. Na południu możesz trafić nawet do 2 pokojowego domku z klimatyzacją, werandą, kuchnią i lodówką za 40 Euro za 4 osoby. :lol:
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 28.05.2010 22:26

Witam, Kristof nie martw się w Itali z kampingami i rezerwacją nie jest źle.Przejechalimy Włochy wzdłuż i nie zaobserwowowałem żeby robili problemy z długością pobytu.Generalna zasada to przyjechać na kemping stosunkowo wcześnie , nie zwlekać na ostatnią chwilę bo wtedy może by problem.Ja rezerwowałem tylko raz w Weronie ale kemping jest fantastycznie ulokowany nad miastem i jest z niego piękny widok .Dodatkowo początek lipca jest w niektrych miejscach jeszcze przed sezonem a więc jest praktycznie pusto.Nie dotyczy to oczywiście dużych miast np Rzymu.W Toskani na kempingu w Florencji ludzi przyjmowali do późnych godzin nocnych-tam nie uznawali rezerwacji.Reasumując można spokojnie jechać
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 31.05.2010 08:50

Raz jeszcze wszystkim dziękuję - wygląda to dobrze.
Pytałem dla komfortu psychicznego - i tak nic bym nie rezerwował, bo to wariactwo - nie po to się jeździ z namiotem, żeby się ograniczać!

pozdrawaim z obietnicą relacji po powrocie, Krystof :wink:

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone