Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Camping w Portugali???

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pakula
Cromaniak
Camping w Portugali???

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 10.02.2011 11:30

Witam,
był może ktos na campie w Portugali?
Znalazłem kilka ale niewszystkie są nad samym oceanem .Znacie jakiś fajny camp który możecie smiało polecić?

Z góry dzięki !
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.02.2011 11:45

jeśli lubisz sieciowe, to sobie zerknij na orbitur.pl

K.
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 10.02.2011 11:52

Patrzyłem ,ale najbardzie zależało by mi na takim na którym ktoś był i organoleptycznie może mi coś powiedzieć na tak lub na nie.
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 10.02.2011 12:24

A i jeszcze w Hiszpani tez by mnie ten temat interesował .Koło Barcelony i Gibraltaru :oops: :D
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 10.02.2011 13:46

Nie wiem na ile Ci pomogę. Wymienię kilka, na których byłam

Lagos - TRINIDADE

Ale wybór na ten padł tylko dlatego, że podróżowałyśmy jak zwykle publicznymi środkami komunikacji, więc łatwo tam dotrzeć - prawie centrum miasteczka, rzut beretem do największych atrakcji przyrodniczych tego miejsca, plażyczek między skałami, a i dojazd na Meia Praia bezproblemowy.
Na kempie jak na kempie - normalnie. W "sektorku" dla małych namiotów mocno imprezowe towarzystwo niemieckiej młodzieży. Ale nam się udało znaleźć kącik z portugalskimi rodzinami i było bardzo fajnie.
Mając samochód, w tym rejonie szukałabym czegoś na zachód - w stronę Cabo Sao Vicente. Bajeczne śpiące wiosko-miasteczka rybackie i szalony kolor wody, nie mówiąc o oszałamiających szerokich plażach. Na plaży w Sagres nawet w połowie sierpnia trudno było o towarzystwo w promieniu 50 metrów. Zresztą na Meia Praia w Lagos podobnie.

Olhao - OLHAO

Uciekłyśmy stamtąd szybko - niby full wypas na kempingu, ale bez auta jak bez ręki. I kemping - choć przy plaży - to nie jest to plaża, na której się leży :):):) To teren bagienny. Na plaże pływa się na okoliczne wysepki. I bardzo brzydkie miasteczko.

Peniche - PRAIA

Niesamowite miejsce - choć nie wiem czy Ci to będzie odpowiadało. Kemping, od urwistego klifu oddziela zwyczajna droga. Do plaży - ogromnej, szerokiej, piaszczystej - chyba tak ze 2-3 km były. Ale poranne spacery dobrze mi służyły ;)
Uroki otwartego oceanu - słoneczna pogoda robi się koło południa. Nocą i rankiem bywa bardzo zimno, mgliście, pada, wieje itp. :) Ale koło 10-12 przychodzi upał około 35-40 stopni. Niedaleko piękne miasteczko Obidos.
W Peniche poznałam najcudowniejsze w moim życiu kulinarne doświadczenia - rodzinna knajpa Sardinha. Sympatyczniejszej knajpy nie znam. Po dwóch dniach odwiedzin byłyśmy traktowane jak członkowie najbliższej rodziny ;)

San Martinho do Porto - BAIA AZUL

Taka szybka decyzja po wędrówkach w górach północnej Portugalii - gdzieś wysiadamy i leżymy trzy dni na plaży :) Padło na tę miejscowość - niedaleko Nazare.
Uroki otwartego oceanu - jak w Peniche :) Ale urocze maleńkie miasteczko. Kolejna - prawie dziura zabita dechami - ale ja takie uwielbiam. I mnóstwo knajpek z owocami morza, na które mnie było stać bardziej niż w innych częściach świata :)
Jedyny problem - trafiłyśmy na jakiś weekend dyskotekowy. Mało nie zostałam niechcący bezpłatnym zabójcą - takiego huku i dudnienia nie przeżyłam nigdy i nigdzie - organizatorów tej makabry chciałam dusić nieuzbrojonymi rękami. Od 20 do 6 rano - horror. Ale poza tym miejsce przeurocze.

Mi jest generalnie obojętne, na jakim kempingu śpię. Bo tylko tam śpię. Byle było się gdzie umyć. I nie znoszę głośnej muzyki :) Reszta nieważna.
Jak mi się jeszcze przypomni jakiś kemping, na którym byłam w Portugalii, to dopiszę.

Z hiszpańskich to raczej na "lądowych" byłam. Pozdrawiam :papa:
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 10.02.2011 14:08

Jeżeli zainteresują Cię informacje o campingu w Espiche/La Luz ->http://www.turiscampo.com/ to służę info.
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 10.02.2011 14:19

qqryq napisał(a):Jeżeli zainteresują Cię informacje o campingu w Espiche/La Luz ->http://www.turiscampo.com/ to służę info.

No jak najbardziej !
Troche daleko do plaży?
A co po za tym?
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 10.02.2011 14:33

[quote="U-la"]Nie wiem na ile Ci pomogę. Wymienię kilka, na których byłam

Lagos - TRINIDADE

Dzieki !

Ten pierwszy wygląda dla mnie najciekawiej.
Powiedz mi czy wybrzeże Portugali jest całe takie same,czy inne jest na południu i inne na zachodzie?.
Jakoś ładniejsze,ciekawsze wydaje mi się to na poludniu.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.02.2011 15:25

jak się kończy w mianowniku na - ia, to w miejscowniku kończy się na -ii

Hiszpania - Hiszpanii
Portugalia - Portugalii

8)
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 10.02.2011 18:22

Pakula napisał(a):Ten pierwszy wygląda dla mnie najciekawiej.
Powiedz mi czy wybrzeże Portugali jest całe takie same,czy inne jest na południu i inne na zachodzie?.
Jakoś ładniejsze,ciekawsze wydaje mi się to na poludniu.

Hmmm. Nie jestem specjalistką od portugalskich plaż. Każda z nich była niejako "przy okazji" czegoś tam :)
Północ czy południe... Na południu sucho dzień i noc. Bardziej na północy - nocne chłody, mgły i wiatry, ale poza tym - w ciągu dnia - też przepięknie! Tam, gdzie byłam, wszędzie klify lub skałki takie lub inne - rozdzielają zatoczki lub całe kilometry cudownych piaszczystych plaż :D
Te w Lagos są niesamowite, bo bardzo zróżnicowane - w jednej zatoczce między skałami grubszy piasek (Dona Ana na przykład), szmaragdowa woda, a podjedziesz kwadrans dalej i jest taki nasz bałtycki piach i naprawdę oogrrrroooomna plaża. Idziesz parę albo i paręnaście minut plażą, żeby dojść do wody. W Lagos jest coś takiego na Meia Praia. Czegoś podobnego doświadczyłam w jeszcze jednym miejscu, w którym byłam - w Monte Gordo. To już bardziej w stronę Hiszpanii. Tylko, że w Lagos, mimo, że to taki kurort, jeszcze jest miło, w Monte Gordo same ogromne hotele i na plaży ścisk straszliwy.

Jeśli wybierzesz Lagos, to mieszkasz w takim cywilizowanym kurorcie nadmorskim, który jednak nie straszy aż tak wielkimi hotelami, choć też są. Jeśli lubisz więcej spokoju, naprawdę pokusiłabym się o to Sagres, albo coś wcześniej, po drodze. Po prostu podjedź i rozejrzyj się sam - to pewnie co najwyżej godzinna wycieczka, a może uda się znaleźć coś bardziej romantycznego :wink: (o ile na przykład to Ci odpowiada :))

Aha - obok tego kempu Trinidad, był też taki bardziej wypasiony, ale nie pamiętam nazwy. Zaraz obok. Tylko ten nasz był tańszy :)

Ja bym nie gardziła tym Peniche. Widoki tam zadziwiające - niesamowite wrażenia kiedy ocean huczy i potwornie znęca się nad klifami - i jakie foty można wtedy robić! A tuż obok znowu wielka, a wręcz ogromna, piaszczysta plaża. Samo miasteczko tez bardzo ładne - ale to się już zachwycałam. Tu nie jest aż tak turystycznie i kurortowo jak w Lagos. To taka bardziej rybacka miejscowość. Mnie zachwyciła.

Nie chce mi się tutaj wklejać zdjęć. Mam trochę problemów netowo-sprzętowych. Ale mogłabym spróbować podesłać na maila - mam pod ręką jakieś foty z Lagos i Sagres. Jeśli chcesz pooglądać jak tam wygląda - napisz na maila (jest w moim profilu). Jak się doszukam tych z Peniche, Monte Gordo czy San Martinho, to też wyślę.
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 11.02.2011 08:43

Pakula napisał(a):
qqryq napisał(a):Jeżeli zainteresują Cię informacje o campingu w Espiche/La Luz ->http://www.turiscampo.com/ to służę info.

No jak najbardziej !
Troche daleko do plaży?
A co po za tym?

Tak, niestety daleko od plaży, kawałek w słońcu trzeba przejść. Natomiast przy samym campie jest przystanek autobusowy, a taksówka np do Lagos to koszt 7 euro, o ile dobrze pamiętam.
Sm camping był czysty i zadbany. Jakaś restauracja, basen dla ochłody.
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 11.02.2011 22:51

Witaj , w Portugalii jest strefa ochronna o ile pamiętam 1000m do plaży nie można się rozbijać , blisko plaży jest kamp Ingrina ale to dla tych co lubią spokój i ciszę , plaże są tam przepiękne i fala jest niezła .To jest dalej za Salema w Raposeira skręca się na południe .Daaaleko ale pięknie .

Powrót do Kempingi

Camping w Portugali???
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone