napisał(a) Trebor » 12.05.2005 13:59
ewa.z napisał(a):Wiesz co, nie wiem co Ci powiedzieć, bo każdy ma swoje odczucia. Mnie się tam bardzo podobało, byłam zachwycona! A na pewno znajdzie się ktoś, kto powie, że żadna atrakcja. Jest jeszcze arboretum na wyspie Lokrum, w tym roku wybieram się tam. W moim albumie jest zdjęcie z tarasu w ogrodzie na port w Trssteno.
A czemu Dalmacja? Bo dla mnie to jest właśnie prawdziwa Chorwacja. Byłam koło Zadaru dwa razy i brakowało mi czegoś, odnalazłam to w Dalmacji!!!!!!!!!!!!!!
Zatem muszę koniecznie tego ogrodu "spróbować". A to, co napisałaś o Dalmacji, pokrywa się z odczuciami znajomych mi globtroterów. Oni mówią, że Dlamacja to jest takie... prawdziwe kontynentalne południe. Mniej tam Włochów, Niemców, turystyka kwitnie, ale nie jest ten region taki "zajeżdżony" choćby przez naszych rodaków, którzy we Wrocławiu siadają w samochód i pędzą, dosłownie pędzą tabunami na Istrię - bo najbliżej. Znajomy, który jeździ tam od lat mówi, że Istria a okolice Dubrovnika to jakby dwie Chorwacje, dwa kraje. No i dla mnie ważne są ODCZUCIA tych, którzy spędzili trochę czasu w Grecji. Właśnie dla nich południowa Dalmacja to jeszcze atrakcja. Na Kwarner czy Istrię zgodzą się - ale wyłącznie w wersji żeglarskiej, podróży jachtem od mariny do mariny.
Dobra, rozpisałem się a robota nie śpi.
Obyśmy mogli w tym roku stanć w Dalmacji. Ale przedtem w Sarajevie i na moście Sulejmana w Mostarze. Jeździsz przez Bośnię? Z Kielc chyba tylko tak...