Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Camping POD MASLINOM, Orasac

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
emi13214
Croentuzjasta

Postnapisał(a) emi13214 » 09.05.2014 21:10

Ja polecam w barze na plaży pizzę quattro stagione czyli cztery smaki w jednym ( każda ćwiartka inna) a część z anchois- wyśmienita. Cena chyba ok. 40 kun. Bardzo dobre były tez prżene lignje. Ja nie potrafiłam sama zjeść całej pizzy, więc braliśmy 1 na 2 osoby.
rych19
Odkrywca

Postnapisał(a) rych19 » 09.05.2014 21:47

Potwierdzam to, co piszą bywalcy Masliny. Polecam sklepik w Orasacu (ten do którego trzeba dreptać
pod górę :lol: ), gdzie kupisz świeże pieczywo. Bułki jakie tam kupowałem były rewelacyjne (płaskie, niewyrośnięte, pięknie wypieczone, takie domowe....). Codziennie zasuwałem pod górę, bo moje
2 ,,niejadki" życzyły sobie na śniadanko świeże bułeczki. Do przygotowywania posiłków na campie
polecam kuchenkę gazową na kartusze. Zajmuje niewiele miejsca, kartusz na 2-3 dni.
Na allegro są w niezłych cenach.
wolffer
Odkrywca

Postnapisał(a) wolffer » 10.05.2014 22:39

Anai - dzięki za poprawienie, a i mi się przyda odświeżyć info, bo w tym roku mimo zamiarów nic z tego, ale w przyszłym 2015, jak się nic nie zmieni, to z miłą chęcią okolice Dubrownika i może dalej znacznie na południe.
W Stonie jadłem moje pierwsze ostrygi na żywca - budka przy drodze, nie da się ominąć, ale bardziej podobał mi się warzywniak, gdzie Pani uzupełniała braki stoiska z pobliskiego drzewka _ dokładnie figi.
W sumie z głodu na campingu i wokół niego się nie umrze.
robur
Odkrywca

Postnapisał(a) robur » 18.05.2014 22:58

Witam, czytam i nie widzę wpisu na temat
domków, czy są tam domki 6osób do wynajęcia i czy można grilować?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2014 23:15

robur napisał(a):Witam, czytam i nie widzę wpisu na temat

Domków nie ma, a grilować można ale na prądzie :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.05.2014 23:49

robur napisał(a):Witam, czytam i nie widzę wpisu na temat

Dostałeś obszerne info gdzie są domki :idea:
Na chorwackich kempingach jest zakaz grilowania na ogniu i palenia ognisk ze względu na zagrożenie pożarowe. :idea:
Bywały przypadki zaprószenia ognia i wzniecenia groźnych pożarów przez nieodpowiedzialnych wczasowiczów. :idea:
zablo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) zablo » 20.08.2014 10:57

Witam,
chciałem podzielić się wrażeniami z pobytu 1-11 lipca na owym Campie.

Warunki:
- parcele pod namiot i pod kampera, sporo miejsc zacienionych, ale są i gołe "plaże" bez cienia - dla każdego coś się znajdzie,
- sanitariaty cały czas czyste i schludne, do dyspozycji mamy prysznice, umywalki, jedna pralka [pranie za dodatkowa opłatą], 4-5 ogólnodostępnych lodówko-zamrażarek - nie są najnowsze, ale dają radę, kuchenka gazowa,
- jak na ilość parceli i wypoczywających, cisza spokój,
- narodowości - w głównej mierze to polacy, czesi, słoweńcy, niemcy, holendrzy,
- przedział wiekowy - od 0 do ...lat - sporo dzieci i rodziców, osób w średnim wieku i emerytów, natomiast młodzieży imprezowej raczej pojedyncze rodzynki,

Morze:
- dojście do morza jest naprawdę ciekawe - ok. 400m asfaltem, różnica poziomu to ok 90m n.p.m (teoretycznie spadek wg. znaku 15%), idą tam jest OK., natomiast powrót daj się we znaki szczególnie za pierwszym razem :-)
- plaże - jedna mikro zaraz przy porciku, druga większa (chociaż też mała) troszkę dalej, ale dojście do niej jest utrudnione za względu na konieczność pokonania schodów i w końcowym etapie wejście do morza (w sztormową/wietrzą pogodę zdarza się, że nie ma możliwości przedostania się na plaże ze względu na duże fale), kolejna całkiem duża plaża w odległości ok. 1-1,5km przy hotelu RadissonBlue, trzeba podjechac samochodem lub iść wzdłuż Jadranki - jest to plaża starego zamkniętego już kampingu,
- plaże kamienisto-żwirkowe,
- woda jak to w chorwacji ciepła,

Sklepy/gastro:
- na campingu dostępe piwo,
- tuż przy plaży jest bar/pizzeria - faktycznie potwierdzam, pizza naprawdę poprawna,
- najbliższy sklep spożywczo/przemysłowy jest po drugiej stronie Jadranki w odległości ok 200-300m od campigu,
- większe sklepy i bazar itp. w Dubrovniku,

To tak w wielkim skrócie...
Polecam ten camping, naprawdę miło było się tam zatrzymać. Można odpocząć obcując z chorwacką naturą :-p
Jeśli będę miał taką możliwość to tam wrócę...
Cobretti
Autostopowicz

Postnapisał(a) Cobretti » 16.05.2016 19:49

Witam
Od miesiąca próbuję nawiązać kontakt z tym kempingiem i zero odzewu czy może ktoś z Was posiada inną drogę kontaktu niż te podane na ich stronie .
Pozdrawiam
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 16.05.2016 20:56

Cobretti napisał(a):Witam
Od miesiąca próbuję nawiązać kontakt z tym kempingiem i zero odzewu czy może ktoś z Was posiada inną drogę kontaktu niż te podane na ich stronie .
Pozdrawiam
Przez fb próbowałeś?
https://www.facebook.com/dobroevic?fref=ts

https://www.facebook.com/milo.zlosilo?ref=ts&fref=ts
konrad
Odkrywca

Postnapisał(a) konrad » 23.06.2016 09:57

Witam,
do której są czynne sklepiki w Orasacu? Czy po 20-tej można tam kupić coś do jedzenia.
Jakie jest zaopatrzenie i ceny (np. w porównaniu z Konzumem)?

Pozdrawiam,
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 23.06.2016 19:59

konrad napisał(a):Witam,
do której są czynne sklepiki w Orasacu? Czy po 20-tej można tam kupić coś do jedzenia.
Jakie jest zaopatrzenie i ceny (np. w porównaniu z Konzumem)?

Pozdrawiam,
Do 21 bodajże i ani minuty dłużej... ;)
Doprecyzuj co masz na myśli pisząc "coś do jedzenia".
W Orasaču jest mały Konzum a w pobliskim Zatonie PEMO market.
konrad
Odkrywca

Postnapisał(a) konrad » 24.06.2016 16:25

Dzięki za odpowiedź.
W Orasacu będziemy pdp. bardzo późnym wieczorem i chciałem wiedzieć czy po przyjeździe kupię coś na miejscu, czy koniecznie muszę się zaopatrzyć po drodze.

Następne pytanie: czy z Orasaca można popłynąć do Dubrownika albo na pobliskie wyspy łódką na zasadzie taksówki wodnej, jakie pływają np. z Cavtatu do Dubrownika albo z Orebica na Korculę?

Pozdrawiam,
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.06.2016 16:39

konrad napisał(a):Następne pytanie: czy z Orasaca można popłynąć do Dubrownika albo na pobliskie wyspy łódką na zasadzie taksówki wodnej

Wątpię :roll: popatrz na mapę :idea:
konrad
Odkrywca

Postnapisał(a) konrad » 24.06.2016 23:07

:?:
Do Dubrownika mniej więcej tak samo daleko jak z Cavtatu
Witold P.
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Witold P. » 26.06.2016 19:02

konrad napisał(a):Dzięki za odpowiedź.
W Orasacu będziemy pdp. bardzo późnym wieczorem i chciałem wiedzieć czy po przyjeździe kupię coś na miejscu, czy koniecznie muszę się zaopatrzyć po drodze.

Następne pytanie: czy z Orasaca można popłynąć do Dubrownika albo na pobliskie wyspy łódką na zasadzie taksówki wodnej, jakie pływają np. z Cavtatu do Dubrownika albo z Orebica na Korculę?

Pozdrawiam,

Można. Na plaży pytaj o Ivo. To jeden z właścicieli baru znajdującego się na plaży. Wypożycza łódkę jeśli masz uprawnienia i potrafisz obsługiwać łódkę. Jeśli wolisz usługę taxi to popłynie z tobą gdzie zechcesz. Ja zawszę biorę od niego łódkę pod koniec pobytu i pływamy cały dzień w pobliżu wysepek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi