napisał(a) krystek » 17.07.2004 18:45
A ja znalazłem na jednej ze stron chorwackich po 7,5 albo 8,5 euro w Tribunj k. Vodic .Dwa razy jeździłem do HR i korzystałem z apart. lub pokoju,ale w tym roku zachciało mi się odmiany i śmigam na kamping . Oczywiście zgłębiłem temat m.in. cen . Zasadniczo to są one b. różne . Duże kampingi z rozbudowaną infrastrukturą , a szczególnie na Istrii mieszczą się w górnej półce , a im dalej na płd. tym taniej . Wiadomo , że na ostateczną cenę wchodzą różne składniki np. za osobę , auto , namiot , prąd , lodówka czasami parcela , a nawet żeton na prysznic (sic !!!) . Są też tzw. minikampy , gdzie ceny są o połowę niższe , ale i ich wyposażenie (mniej łazienek,wc itp.) jest adekwatne do ceny . Za to dużym plusem jest b. dobre położenie kampingów - nad samym morzem . Natomiast w przypadku apartmani czy sobe , przynajmniej tak jest na Istrii , im dalej od morza , tym taniej .
Trochę konkretów i liczb:
- pok. dla 2 os. w Rovinj (ok. 3 km od centrum i plaży) to ok. 27 euro/doba + taksa klim.,+dostęp do kuchni ( ok. 2 euro/dzień),a w niektórych przypadkach + 5 euro/dzień za parking;ale są i po 40 euro;
-pok. dla 2 osób w okolicach Vodic (wg oferty w sieci) 20 euro/dzień + taksa+dostęp do kuchni;
-kamp dla 2 os.,namiot,auto,prąd , taksa,700 m od centrum Rovinj to wydatek ok. 17 euro;ten chyba jest najtańszy,pozostałe wychodziły nawet po ok. 23 euro;
-ok. 15 - 17 euro będzie w przypadku dużych kampingów w Dalmacji;
-minikampy w okolicach Zadaru 8-10 euro za dzień.
Swój przydługi wywód zakończę stwierdzeniem,że wszystko zależy od miejsca i standardu.
Pzdr.