Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Camping czy apartament?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 18.07.2004 20:12

Gdyby okazało się, że tam gdzie będziesz coś jest nie tak, to jako tanią alternatywę możesz spróbować podjechać do Petrcane. Jedną noc spędziliśmy tam 2 lata temu na małym kempingu o nazwie "Pineta", adres Petrcane, Punta Radman 21 właścicielka chyba Milica Tokic. Nie pamiętam dokładnie ile kosztował nas ten jeden dzień ale ceny były niższe niż w okolicy. Pozytywną cechą tego kempingu było położenie wśród wysokich drzew, praktycznie cały teren jest zacieniony. Do morza chyba 50 - 100m. Przy małej ilości namiotów (tak "na oko" być może 20 - 30) to da się wytrzymać przy niewielkiej ilości natrysków i sanitariatów. Jednak tym, którzy tak jak my poznali już dzikie wybrzeża w południowych rejonach Dalmacji nie polecam tego miejsca na dłużej niż pojedyncze dni. Dla nas wadą była betonowa "plaża" oraz morze, które miało dosyć duży prąd i miało sie uczucie pływania w rzece. Dno na odległości kilkunastu metrów od brzegu osiągało głębokość ponad 5 metrów, więc np. pomimo dużej ilości muszelek leżących na dnie, były one trudno osiągalne dla moich dzieci. Jedynie starsza córka (wtedy 14-letnia) wypinała się od 3-metrowej linki z bojki a'la "Słoneczny Patrol" żeby zanurkować po pojedyncze duże okazy muszli lub korpusy kolczatek. Generalnie to po dwutygodniowym pobycie w Orebic'u byliśmy na tyle zawiedzeni "płaskim" rejonem Zadaru, że wyruszyliśmy do domu o jeden dzień wcześniej niż pierwotnie planowaliśmy.

Józek
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 18.07.2004 20:23

a co z linkami ,ktore proponują 9 eur/osoba apartament + 9 euro za śniadanie i obiadokolację,czyli w sumie w sezonie 18 eur
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 18.07.2004 20:23

Dzięki , wezmę to pod uwagę,choć ta betonowa plaża nie robi wrażenia.
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 18.07.2004 20:58

Serdeczne dzięki za słowa otuchy.
Jestem coraz spokojniejszy, chociaż sam nie wiem gdzie mnie "poniesie", tak więc rezerwowanie pola przez net nie ma sensu. Poprzednio mieszkałem w apartamencie i nawet nie przyszło mi do głowy żeby zrobić rozeznanie kempingowe. Preferuję raczej kameralne miejscowości i kempingi a nie kombinaty. Czy jadąc zupełnie w ciemno, nie wiedząc gdzie będę za dwa dni nie będzie problemu ze znalezieniem miejsca na polu namiotowym, czy są dobrze oznakowane żeby do nich trafić ?
Szczególnie ciekawy jestem jak wyglada sprawa na całej wyspie Hvar, chociaż też chciałem wybrać się na Sv. Jure oraz na Vidovą Gorę na Brać jakie kempingi możecie mi polecić w tych okolicach biorąc pod uwagę 1-2 dniowy nocleg ?
Fender
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fender » 23.07.2004 08:41

PASZCZAKI napisał(a):
cezar000 napisał(a):Tak Plitvice to moze 110kun,ale na wybrzezu sa inne ceny.

Jasne, ale ja byłem 3 razy na na przykład Virze -116 kun -z namiotu widok na morze i pełne bezpieczeństwo córek (skubane walczyły do 1:oo z atrakcjami, choć w domu spanie o 20:00) i w Orasaću też 116 kun (kamp PEĆA), przesympatyczne miejsce, czyli da się! Nocowaliśmy za 156PLN też , ale tylko 1 noc , bo to było wg mnie za drogo. Naprawdę można stracić fortunę, albo wydać grosze za to samo. Przykład Omiś , jest drogi moloch i są przydomowe kempingi.
Życzę wszystkim super miejsc za znośne pieniądze.

Wybieram sie z przyjaciółmi pod namiot gdzieś na Makarska Rivierę (nie mamy konkretnego miejsca) i zainteresowany jestem między innymi Omisiem i przydomowymi campami w tych okolicach.
Z tego co widzę i czytam to nie powinno być problemów ze znalezieniem takich przydomowych campów.
Posiadam cały sprzęt campingowy i nie chcę polemizować ze zwolennikami apartamentów bo nie o to chodzi,na campach jest poprostu taniej i mam większe pole manewru co do miejsca pobytu :lol: :lol: :lol:
Luksusy to mam na codzień w domu,na wakacjach chcę pobyć wśród ludzi,na plaży,powałęsać się po okolicy a wieczorkiem posiedzieć przy piwku z przyjaciółmi.
Poprostu jedziemy do Dalmacji, a gdzie się zatrzymiemy ??? tam gdzie będzie nam się podobać !!!
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 23.07.2004 08:55

Fender napisał(a):Poprostu jedziemy do Dalmacji, a gdzie się zatrzymiemy ??? tam gdzie będzie nam się podobać !!!

Właśnie to przypomniało mi dlaczego ja nie zadaję pytań typu "jaki kemping polecicie w..." ani za bardzo nie odpowiadam na podobne pytania. Jadąc z namiotem trzeba każde miejsce ocenić samemu. Jeżeli nawet najlepszy kemping będzie zatłoczony tak że nie będzie można znaleźć odrobiny cienia i przestrzeni dla namiotu i dojazdu dla samochodu to może być w danym momencie zdyskwalifikowany, co nie znaczy, że tydzień później może być OK.
Docierając przed południem w jakiś rejon na ogół ma się do wyboru co najmniej kilka kempingów i zawsze zdecydować się na ten najbardziej nam odpowiadający. W przypadku "pomyłki" gdy okazuje się, że mamy np. zbyt głośnych sąsiadów albo są jakieś kolejki do pryszniców, przy zwiedzaniu okolicy można wyszukać sobie coś lepszego. Nie można tylko na początku popadać w euforię i wypakowywać w pierwszy dzień wszystkiego z samochodu :)

Józek
Gośka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gośka » 07.08.2004 16:14

cezar000 napisał(a):Przegladając posty na www.gazeta.pl spotkałem się ze zdaniem ,ze
apartamety są wygodniejsze niż camping ,a mają podobną cenę.
Ja znalazłem apartamenty w cenie w sezonie około 9 euro dzień.
Zazwyczaj też spię w apartamentach lub hotelu.
Czy rzeczywiście camping jest tani?

zdecydowanie camp
taniej
ciekawiej
i
weselej
:)
polecam
gośka
:)
Poprzednia strona

Powrót do Kempingi