Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Camp Adriatic/Mokalo-rezerwować?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ankas
Odkrywca
Camp Adriatic/Mokalo-rezerwować?

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankas » 17.07.2006 12:41

Witam serdecznie,

po trzech tygodniach szperania i szukania pozwoliłam sobie założyć nowy temat (mam nadzieję, że wybaczycie).
Jedziemy trzeci raz do Cro, drugi raz pod namiot i zdecydowaliśmy sie na Peljesac. Po lekturze postów wybrałam camp Adriatic w Mokalo (dzięki opiniom lupusa, ally, miśki, darka, liwana, kpbm i jeszcze kilku osób, które o campie wypowiadały się pozytywnie-dzieki za cenne informacje), alternatywnie Perna.
Jedziemy z 4-letnim dzieckiem, więc czyste sanitariaty, spokój i cień (pomijając lokalizację pozwalająca na odkrycie nowych cudownych miejsc w Cro) stanowiły podstawowe kryterium wyboru campu.
Ale mam kilka pytań i mam nadzieję, że ktoś rozwieje moje wątpliwości:
1. Rezerwować czy nie - z postów wynika, że camp nie jest duży i najatrakcyjniejsze są miejsca tarasowe. Nie znalazłam jednak informacji, ile ich jest (pomijam "część płaską") - czy lepiej zarezerwować, czy po prostu jechać w ciemno. A - jeśli rezerwować - to w jakiej części campu (ktoś pisał o jakimś wyjącym 24/dobe kompresorze do butli - wolałabym nie mieć tego koło namiotu...). Czy taka rezerwacja (ponoć nie trzeba żadnej zaliczki) na odległośc daje gwarancję, że zarezerwują sensowne miejsce - nie ma żadnej mapki tego campu, wiec trudno jest mi opisać, gdzie konkretnie byśmy chcieli (może ktoś był i doradzi...)

2. Zejście na plaże - wyczytałam, że ponoć strasznie strome i z dzieckiem lepiej wybrać camp Glavna Plaza - jak jest z tym zejściem???

3. Lodówki - nie znalazłam ich w cenniku, czy ktoś orientuje się czy są tam boxy do wynajęcia? Jadąc z dzieckiem - lodówka jest niezbędna

To na razie tyle pytań.
Będę wdzięczna za każdą informacje - może ktoś był tam w tym roku i ma jakieś zdjęcia, aktualne informacje, uwagi itp.???

:) [/b]
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 17.07.2006 12:50

:D

Na kempingu w Makalo byłam w zeszłym roku - ale w ramach "rekonesansu kempingów na Peljesacu" więc moja opinia jest oparta na pobieznych informacjach i spostrzeżeniach.

Nie sądze aby istniała koniecznośc rezerwacji. Byłam tam koło 20tego sierpnia i były wolne miejsca również na tarasach. Ale już na kempingu w Divnej tych wolnych miejsc było mniej - wniosek: poprostu nie ma na to reguły. Jesli chodzi o tarasy ... rzeczywiście pomysł fajny nie wiem tylko czy upilnowanie 4 latka nie będzie problematyczne. Oczywiście tarasy sa ogrodzone .. ale ....

Może ktoś uścicśli te kwestie, ktoś kto poprostu spędził tam więcej czasu :D
Dad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dad » 17.07.2006 14:16

Ja w tamtym roku spędziłem 2 tygodnie na kempie który graniczy z Adriatikiem(mimo usilnych starań nie mogę sobie przypomnieć nazwy :? ).Lodówki były gratis,łazienki czyściutkie i bardzo przystępne ceny.Prowadził go młody chłopak zawsze gotów pomóc gdy wyskoczył jakiś problem.Dziwiłem się a jednocześnie byłem zadowolony,że większość przyjezdnych wybierała Adriatik-przynajmniej nie było tłoku :) Korzysta się z tej samej plaży na którą prowadzą strome schody jednak pod opieką dorosłych bąbel spokojnie da sobie radę.Zejście od strony "naszego"kempu było łagodniejsze a to dlatego że troszeczkę naokoło.Wjazdy na kempy leżą obok siebie więc wybór należy do Ciebie.Miłego wypoczynku!
ankas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankas » 18.07.2006 08:27

Dzięki za rady - chyba jednak pojedziemy w ciemno. Do tej poty tak robiliśmy i jakoś udawało sie znaleźć fajne miejsce.
Ally - mam jeszcze jedno pytanie (jeśli można). Czy te tarasy na Adriaticu są takie wysokie ??? Ja tarasy kojarze tylko z campu Adriatic/k. Primostenu i tam były 30-40-centymetrowe spady, więc nie było strachu, że dziecko sie połamie... I poza tym - jeśli dobrze zrozumiałam - są zagrodzone siatką??? (tzn. ten rząd tarasów najbliżej plaży sądzę - chyba, że jest tam tylko jeden rząd?). Przepraszam, że tak drąże temat, ale ze zdjęć campu nijak nie mogę dojść do tego, jak te tarasy wyglądają i jak są rozłożone...
Piśka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piśka » 18.07.2006 12:03

A czy ktoś mógłby odpowiedzieć na pytanie czy daleko jest z kempingu Adriatic do centrum Orebicia, i czy można się tam bez wysiłku dostać na piechotkę, np idąc brzegiem morza?? A może są jakieś autobusy/busy?
mar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar » 19.07.2006 19:26

No wiec tak, ja juz bylem tam dwa lata temu i teraz w niedziele jade. Mam juz zarezerwowane miejsce na namiot w dosc fajnym miejscu. Jesli chodzi o dojazd do miasta to ja dwa lata temu jezdzilem autem (jakies 10min). Troche kiepski wyjazd jest z kampu ale mozna przezyc.
Pozdro!
Irek G
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irek G » 20.07.2006 06:47

Cześć Ankas
Ja w ubiegłym roku rezerwowałem tam miejsce i dla zabezpieczenia na Glavnej Plaży ( na przełom lipiec / sierpień ). Moja korespondencja trwała od maja do samego wyjazdu i za każdym zapewniali , że wszystko ok. i czekają na mnie.
Ale - jadąc już przez Peljesac (mając z informatora namiar ) odbiłem z głównej drogi zerknąć na camp Vrila w miejscowości Trpanj. Obejrzałem i pojechałem tam gdzie miałem zarezerwowane.
I ............ zonk
Na pierwszym campie (Adriatic ) a potem na Glavnej Plaży - dokładnie to samo :
panie przywitały nas "czekały na nas" i poszukajcie sobie miejsca , tam namiot na namiocie. Położenie campów dość fajne , ale o CISZY i komforcie z 4 latkiem ( mój syn w 2005r miał 5lat więc sytyacja podobna ) raczej należy zapomnieć. Plaża niezbyt czysta i zaludniona.
Tak więc pooglądałem i i wróciłem na przynadkowo obejrzany camp Vrila w Trpanj. Sanitariaty czyste ale skromne. Poza tym spokój i naprawdę mało ludzi. Dla mnie , żony i naszego urwisa to było idealne miejsce.

Reasumując : w rezerwacje zbytnio nie licz, a po drodze pooglądaj inne campy i zawsze coś wybierzesz :)
ankas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankas » 20.07.2006 09:03

Dzieki za cenne informację - chyba rzeczywiście pojedziemy w ciemno. Zamierzemy skrócić sobie droge przpływając promem z Ploce do Trpanj, wiec w pierwszej kolejności zajrzymy na camp Vrila. Przejrzałam Twoje posty i z opisów wniskuje, że warto choc tam zajrzeć. Byłabym wdzięczna też za fotki - jesli masz (adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl)

pozdrawiam

Powrót do Kempingi