napisał(a) kpbm » 17.04.2005 08:55
Byłem na tym kempingu dwa lata temu przez 10 dni.
Widoki z półek skalnych, na których można rozbić mały namiot są niezapomniane.
Są jednak minusy (moim zdaniem):
- brak możliwości podjechania samochodem do namiotu i to zarówno w części górnej - stosunkowo płaskiej i zacienionej piniami - jak i dolnej z półkami.
- mały parking na samochody, które cały czas są w słońcu i strasznie się nagrzewają. Przestrzegam nie parkujcie pod piniami, z których kapie żywica i może spowodować powstanie plam na lakierze i plastikowych lampach
- w sezonie panuje duży ścisk i raczej trudno mówić o intymości w części płaskiej i na żwirowej plaży. Na szczęście można trochę odpłynąć w bok - tam cisza i spokój
- trochę dał mi w kość kompresor do ładowania butli płetwonurków, który hałasuje najczęściej przez cały dzień.
PRZESTRZEGAM przed wcześniejszym rezerwowaniem miejsc. Gospodarz jest bardzo niesolidny. Zarezerwowałem konkretne miejsce dla mojego kolegi, który przyjeżdżał w tydzień po mnie. Zostawiłem zaliczkowo 100 EU. Kolega po przyjeździe nie tylko nie znalazł wolnych miejsc (a przyjechał na miesce o zmroku) ale nie mógł otrzymać pieniędzy z powrotem.
Dlaczego tam zostałem tak długo? Dla pięknego widoku. Rozbiłem namiot na skalnej półce skąd otwierał się widok na morze, wyspy i Orebic. Takiej burzy jaką widziełem na morzu nie było nigdzie, pół nieba zamieniło się ciągły błysk. Poza tym jest to dobre miejsce do objazdów okolicy, które polecam. Mam cały czas prze oczami widok na Korczulę, Orebic, wyspy i morze, jaki rozciaga się z kościoła Franciszkanów nad Orebiczem. Drogi są niekiey tak wąskie i strome, że nie tylko nie mamowy o mijaniu się ale na patelni trzeba składać się dwa razy (osobowym samochodem!) - i to jest fajne.
Trzeba być przygotowanym na dosyć mocne wiatry, które zresztą wieją na całym Chorwackim wybrzeżu.
Plaży jest żwirowa i raczej zatłoczona. Na szczęście ja z niej nie korzystałem a popływać można świetnie.
Pozdrawiam