Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Całkowity koszt

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 01.06.2008 10:13

Oczywiście, że można, tylko koszty wycieczek fakultatywnych na miejscu są naprawdę wysokie, dodatkowo napiwki. Dolicz sobie spokojnie 1000 zł. I jeżeli Allinclusive to czytaj dokładnie umowę, a przeważnie tam gdzie jest napisane małymi literkami, gdyż możesz się bardzo przejechać. I jeszcze opłaty lotniskowe, ubezpieczenie, nadbagaż. to również wszystko kosztuje.
A tu Masz wyjazd łącznie z dojazdem na wycieczki. Koszt 15 e/os podałem orientacyjnie, przeważnie płaciłem do 14 e, w sierpniu. Dodatkowo weź pod uwagę że jedziesz na 14 dni, gdzie Chorwaci szybciej zejdą z ceną.
pozdr.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2008 10:17

Pisząc o dojeździe miałem na myśli Polskę 8) .
gaceq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaceq » 01.06.2008 10:23

A no tak FUX nie pomyślałem a tu masz racje.
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 01.06.2008 11:40

typ napisał(a):
JAR25 napisał(a):Ja wybieram się z żoną i dwuletnią córką 18,06 na 10 dni do Makarskiej.
Zabieramy ze sobą 1600 Euro i trochę papu (300 na apartament, 300 na paliwo, 50 na autostrady, a reszta na jedzenie i wycieczki). Myślę, że spokojnie mi to wystarczy.
pozdrawiam.

Nas (2 osoby+dziecko) wyjazd w tamtym roku na 10 dni (Makarska + Hvar) kosztował 400 EUR (wszystko...). Wie czuje sie wsród tych wszystkich astronomicznych kwot nieco dziwnie....
Od razu uprzedze pytania: nie żebrałem :-), spałem w normalnych apartamentach, nie jechałem ani stopem ani rowerem, tylko własnym samochodem i w wiekszosci autostradami.
Fakt, oszczednie żyliśmy, ale każdy wydaje tyle ile może wydać. W tym roku jedziemy na 2 tygodnie wiec mysle zmiescic sie w 500 EUR.

Człowieku zejdż na ziemie. 8O
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2008 11:48

m82m napisał(a):
typ napisał(a):
JAR25 napisał(a):Ja wybieram się z żoną i dwuletnią córką 18,06 na 10 dni do Makarskiej.
Zabieramy ze sobą 1600 Euro i trochę papu (300 na apartament, 300 na paliwo, 50 na autostrady, a reszta na jedzenie i wycieczki). Myślę, że spokojnie mi to wystarczy.
pozdrawiam.

Nas (2 osoby+dziecko) wyjazd w tamtym roku na 10 dni (Makarska + Hvar) kosztował 400 EUR (wszystko...). Wie czuje sie wsród tych wszystkich astronomicznych kwot nieco dziwnie....
Od razu uprzedze pytania: nie żebrałem :-), spałem w normalnych apartamentach, nie jechałem ani stopem ani rowerem, tylko własnym samochodem i w wiekszosci autostradami.
Fakt, oszczednie żyliśmy, ale każdy wydaje tyle ile może wydać. W tym roku jedziemy na 2 tygodnie wiec mysle zmiescic sie w 500 EUR.

Człowieku zejdż na ziemie. 8O

Opisz, jak to zrobiłeś... :twisted:
Krzyżak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyżak » 01.06.2008 12:15

Witam,

Nasze koszty (wstępna kalkulacja) przedstawiają się następująco:
4 osoby dorosłe, wyjazd w lipcu - z przejazdami - 17 dni, miejsce docelowe Rovinj.

Cena za 1 osobę:
1) noclegi - 700 zł
2) paliwo (w tym koszty winiet, noclegów po drodze, jazdy na miejscu) - 600 zł
3) ubezpieczenia, itp. - 100 zł
4) jedzenie na drogę - 100 zł

Tak więc kwota wyjściowa 1500 zł lub inaczej - 3000 zł na parę.

W miarę realną kwotą wydaje się założenie wydania równowartości 100 euro na dzień (jedzenie i zwiedzanie - koszty wstępów, etc). Daje to kwotę rzędu 5000 zł/parę (2500 zł na osobę). Może - jak ograniczymy stołowanie się w knajpach - 1000 zł mniej, choć wątpię.

Czyli na jedną osobę - 4000 zł

Czy to dużo czy nie - wydaje się, że niemało. Ale to też zależy od sposobu spędzania pobytu na miejscu (niektórzy wolą plażować, inni zwiedzać - a to kosztuje).
Stąd często zróżnicowane kalkulacje pobytowe.

Niemniej - za podobne kwoty można spędzić 2 tygodnie w innym miejscu (np. Kreta, Tunezja, Turcja).

Oczywiście trzeba pamiętać, że nie każdy lubi taki zorganizowany sposób spędzania wczasów. Jedzenie hotelowe też pozostawia wiele do życzenia.

Pozdrawiam
gaceq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaceq » 01.06.2008 12:33

Czyli średnia podobna :) 2000 zł/ osoba
Krzyżak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyżak » 01.06.2008 12:36

dl napisał(a):Oczywiście, że można, tylko koszty wycieczek fakultatywnych na miejscu są naprawdę wysokie, dodatkowo napiwki. Dolicz sobie spokojnie 1000 zł. I jeżeli Allinclusive to czytaj dokładnie umowę, a przeważnie tam gdzie jest napisane małymi literkami, gdyż możesz się bardzo przejechać. I jeszcze opłaty lotniskowe, ubezpieczenie, nadbagaż. to również wszystko kosztuje.
A tu Masz wyjazd łącznie z dojazdem na wycieczki. Koszt 15 e/os podałem orientacyjnie, przeważnie płaciłem do 14 e, w sierpniu. Dodatkowo weź pod uwagę że jedziesz na 14 dni, gdzie Chorwaci szybciej zejdą z ceną.
pozdr.

Bardziej zasadnym wydaje się porównywanie ofert wyjazdu do Chorwacji w formie zorganizowanej. W tym wypadku Chorwacja wypada drogo, wręcz bardzo drogo. Ciężko znaleźć wczasy lotnicze w dobrym hotelu (z klimą, lodówką) w sezonie poniżej 2500-3000 zł za osobę. Ofert jest co kot napłakał (Rainbowtours, Gandalf, Damptour) i są drogie. Grecję, Turcję czy Tunezję spokojnie w tej kwocie znajdziesz. A koszty wycieczek fakultatywnych na miejscu - porównywalne, a bywa że i niższe.

Co innego w przypadku samodzielnego wyjazdu, ale to i więcej zachodu. A nie każdy to lubi. :wink:

Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne