jolcix napisał(a):pomorzanka zachodnia napisał(a):Eh, wszystko przede mną. Lot do Chorwacji załatwiliśmy w końcu przez biuro, bo przez internet tego nie mogłam ogarnąć. Jak przedstawia się wynajem auta w Apulii- nie sprawdzałam.
miałam dokładnie tak samo
samolot i szukanie lotów wydawało mi się czymś totalnie niewykonalnym
teraz mam już 5 lotów za sobą, na przyszły rok już 3 kupione, auto tez już 3 razy wynajmowałam
zacznij od tego, ze ściągnij sobie najbardziej popularne aplikacje, czyli rynair i wizzAir i baw się nimi, wpisuj miejsca, terminy , ilość osób i sprawdzaj, szybko się zapoznasz i już nie będzie się wydawało to trudne i kolejna rada, to określ jaką kwotę możesz wydać na lot, jak znajdziesz za taką cenę, to kup, bo nie ma magicznej rady, kiedy są najtańsze loty( w sensie wiadomo, ze pewnie poza sezonem i długimi weekendami, ale chyba tylko to znam ), a przynajmniej ja takiej nie znam
ja zakładam np. , że 1000 zł dla dwóch osób w dwie strony jest ok, i tak kupuje, potem nawet nie sprawdzam czy cena się zmieniła, żeby się nie rozczarować
aut szukam na google, w sensie miejscowych wypożyczalni, patrzę na ich opinię i oceny, i następnie kontaktuję się na WhatsApp i dogaduję warunki i cenę wynajmu, też zanim wynajmiesz możesz spróbować, żeby poczuć się pewnie
z perspektywy czasu i w sumie jeszcze małego doświadczenia, ale już jakieś mam, uważam, ze to jazda autem wymaga dużo większego wysiłku i umiejętności organizacji
powodzenia
Witaj . Dziękuję za podpowiedzi. To jest prawda, trzeba kupować od razu, tylko że u mojego męża większość decyzji musi dojrzeć (i mieć brązowe plamki ). Ostatecznie wylot do Splitu w tym roku tak nas wyniósł, więc nie było źle, no i nie straszne mi już poruszanie się na lotnisku .
jolcix napisał(a):Aaa
I jeszcze mam tak, że nie szukam konkretnego miejsca, tylko mam w tej chwili np. 10 miejsc, które chce zobaczyć , więc patrzę, który w interesującym mnie terminie jest najtańszy, i jego wybieram, a resztę zostawiam na kiedyś tam
No i zależy, jaki masz rodzaj pracy, ja jestem nauczycielką, więc mogę wybrać tylko te najbardziej popularne i oblegane terminy wylotów. Jeśli masz bardziej elastyczny urlop to też będzie łatwej ☺️
Mam taką cichą nadzieję, że w tym roku były nasze ostatnie wakacje, które musiały być w sezonie.