Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Całkiem niedoskonała Apulia :)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 16.03.2025 19:17

tony montana napisał(a):Znajome rejony, w Santa Maria al Bagno kupowaliśmy od Pana z auta najtańsze arbuzy i melony ever.

A to mi przypomniałeś :D : ja najtańszego arbuza ever kupiłam na Węgrzech (Eger). Nawet do domu go przywiozłam. A było to w czasach gdy promek w Biedrze na arbuzy nie było :lol: (a nawet Biedry też nie).

tony montana napisał(a):Gratulacje w kwestii dojazdu na sam koniuszek buta czyli do Leuca :)
Za także w Gallipoli robi ta długą łukowata Baia Verde, jeśli chodzi Otranto to tam jest przyzwoita płaza miejska (choć jak na warunkach apulijskie nie rewelacyjna)
Pozdrowienia! :)

Na wybrzeże powyżej Otranto szykuję się poza sezonem ;) .
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 16.03.2025 19:21

Kapitańska Baba napisał(a):Plaża ciekawie wygląda ale dla mnie odpada. Nie zeszłabym do wody nie mając pod stopami piasku albo żwirku :rotfl:

Ja się w ogóle Ci nie dziwię, bo Ty do wody wbiegasz ;) , a ja i tak muszę włazić powoli.

megidh napisał(a):
pomorzanka zachodnia napisał(a):Obrazek
Wejście do wody możliwe z zachowaniem szczególnej ostrożności, jakoś udało mi się popływać.

Dobrze że miałaś buty do wody, bo bez nich chodzenie po tym skalistym wybrzeżu byłoby bardzo trudne.
Też miałam kiedyś takie buty, ale bardzo ich nie lubiłam, bo gdy chodziłam w nich po żwirkowych plażach, to ten żwirek dostawał się do środka, co mi przeszkadzało. Wolę materiałowe buty ze ściągaczem.

Poprzednie moje buty były na wykończeniu, więc kupiłam te, bo nie ma problemu z wysuszeniem ich. Ale racja, wygodniejsze są ściągaczowe. :)
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 16.03.2025 19:47

DZIEŃ 11,12 i 13 - 2,3 i 4 LIPCA 2024

Rano jesteśmy gotowi do wyjazdu z Gallipoli. Pan z agencji (ten mniej spięty :) ) przyjeżdża punktualnie o ósmej, tak jak się wcześniej umówiliśmy. Od razu, nie sprawdzając zbytnio mieszkania, oddaje nam zaliczkę. Właściwie to pobyt tutaj był udany. Ale chyba świadomie nie wybrałabym kwatery wynajmowanej przez agencję. Na pewno nie czekalibyśmy do ósmej z wyjazdem. Powrót w górę buta (z kilkoma postojami na fajnych stacjach z kawą lub jedzeniem) idzie nam bezproblemowo,

20240702_153311.jpg

20240702_153326.jpg

20240702_154845.jpg

aż do późnego popołudnia, gdy utykamy w korku :? . Na autostradzie doszło do jakiegoś wypadku i z tego powodu straciliśmy trzy godziny. A chcieliśmy o tej porze dojechać do Bolonii i choć chwilę tam spędzić. Straciliśmy cały dzień i nie mam więcej zdjęć ani nic. Tylko jedno nocne zdjęcie z parkingu.

20240702_214655.jpg

Na północy Italii w końcu zatrzymujemy się na kilka godzin snu.
Wstał nowy dzień. Od razu dało się zauważyć znaczące obniżenie temperatury. No to skończył się pobyt w raju. A my tak nie cierpimy zimna… :smutny: Dzisiejszym celem jest Monachium. Wjeżdżamy najpierw do centrum. Spacer wychodzi nam tak sobie, bo zaczyna padać.

20240703_125459.jpg

20240703_125609.jpg

20240703_125626.jpg

20240703_125652.jpg

Czyli plan minimum – Ratusz i Katedra.

20240703_133424.jpg

20240703_133432.jpg

20240703_133532.jpg

20240703_133832.jpg

20240703_134054.jpg

20240703_134104.jpg

20240703_134250.jpg

Robimy małe zakupy oraz kupujemy kebaby, chyba po 8 euro. Nocleg mamy w takim małym hotelu na obrzeżach miasta. Po zakwaterowaniu siedzimy w pokoju aż do końca dnia,odsypiając częściowo długą podróż. Rano pakujemy się i bez dłuższych przerw w podróży wracamy do domu. Jest tak zimno, że aż trudno uwierzyć, że to lipiec. Brak więc chęci aby się gdzieś zatrzymywać. W domu wita nas stęskniona córeczka z obiadem.

To była nasza pierwsza podróż do Włoch i pierwszy inny „ciepły kraj” po kilku latach odwiedzania Chorwacji. Wróciliśmy tak samo zachwyceni jak wracaliśmy z Chorwacji. Ja nie potrafię jednoznacznie stwierdzić: gdzie jest lepiej, nie wiem czy w ogóle jest sens w takich ocenach. Dla nas bardzo ważne jest, żeby dało się dojechać i zwiedzać autem, samemu rozplanowywać wolny czas i to jest na szczęście możliwe w obydwu tych miejscach. Myślę, że u mnie wygrywają krajobrazy chorwackie, z kolei Italia jest bardziej autentyczna, przez swoją niedoskonałość, o której wspominam w tytule.
Dziękuję wszystkim którzy mój wątek odwiedzali, czytali i komentowali.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.03.2025 09:45

Brrr...jak patrzę na ludzi w kurtkach i myślę, ze wracaliście z upału to ....... nie zazdroszczę :lol:

To była nasza pierwsza podróż do Włoch i pierwszy inny „ciepły kraj” po kilku latach odwiedzania Chorwacji. Wróciliśmy tak samo zachwyceni jak wracaliśmy z Chorwacji.

Wcale się nie dziwię Waszemu zachwytowi. Nie warto zamykać się na całe życie na jeden kraj. Na świecie jest ogrom pięknych miejsc i szkoda by było nie zobaczyć choć maleńkiej ich części :tak:

Dzięki Kamilko za tę Italię - wcale nie taką niedoskonałą :oczko: :proszedzieki:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2025 10:18

Dzięki za relacje, kiedyś był nawet plan na wakcje na obcasie, ale po czasie jednak odwiedzę to miejsce pozasezonowo i samolotem...

pomorzanka zachodnia napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):To była nasza pierwsza podróż do Włoch i pierwszy inny „ciepły kraj” po kilku latach odwiedzania Chorwacji.
Nie warto zamykać się na całe życie na jeden kraj. Na świecie jest ogrom pięknych miejsc i szkoda by było nie zobaczyć choć maleńkiej ich części :tak:
Zgadzam się. Próbujcie kolejne kraje zwiedzać, bo samochodem do wielu z nich nie jest z tak daleko (skoro autem przejechaliście cały but)

pomorzanka zachodnia napisał(a): z kolei Italia jest bardziej autentyczna, przez swoją niedoskonałość, o której wspominam w tytule.
Zapraszam do Grecji, wtedy dopiero zobaczysz "niedoskonałość" i mega autentyczność....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.03.2025 10:24

piekara114 napisał(a): Zapraszam do Grecji, wtedy dopiero zobaczysz "niedoskonałość" i mega autentyczność....

Nie da się nie zgodzić :hearts:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.03.2025 20:54

Wizyta na obcasie Italii jeszcze przede mną. Wiem że tam jest pięknie i chciałabym tam dotrzeć, ale samolotem. Samochodem to zdecydowanie nie na moje lata. Chociaż się nie zarzekam, bo może na emeryturze będzie mnie na przykład stać na miesięczną wyprawę bez pośpiechu. To mogłaby być fajna wyprawa.
Dzięki za fajną relację.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 21.03.2025 16:16

Kapitańska Baba napisał(a):Brrr...jak patrzę na ludzi w kurtkach i myślę, ze wracaliście z upału to ....... nie zazdroszczę :lol:

Takiego spadku temperaturowego już dawno nie mieliśmy po wakacjach :roll:
Kapitańska Baba napisał(a):
To była nasza pierwsza podróż do Włoch i pierwszy inny „ciepły kraj” po kilku latach odwiedzania Chorwacji. Wróciliśmy tak samo zachwyceni jak wracaliśmy z Chorwacji.

Wcale się nie dziwię Waszemu zachwytowi. Nie warto zamykać się na całe życie na jeden kraj. Na świecie jest ogrom pięknych miejsc i szkoda by było nie zobaczyć choć maleńkiej ich części :tak:

Dzięki Kamilko za tę Italię - wcale nie taką niedoskonałą :oczko: :proszedzieki:

Dzięki, to prawda, warto coś zmienić :)

piekara114 napisał(a):Dzięki za relacje, kiedyś był nawet plan na wakcje na obcasie, ale po czasie jednak odwiedzę to miejsce pozasezonowo i samolotem...

pomorzanka zachodnia napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):To była nasza pierwsza podróż do Włoch i pierwszy inny „ciepły kraj” po kilku latach odwiedzania Chorwacji.
Nie warto zamykać się na całe życie na jeden kraj. Na świecie jest ogrom pięknych miejsc i szkoda by było nie zobaczyć choć maleńkiej ich części :tak:
Zgadzam się. Próbujcie kolejne kraje zwiedzać, bo samochodem do wielu z nich nie jest z tak daleko (skoro autem przejechaliście cały but)

pomorzanka zachodnia napisał(a): z kolei Italia jest bardziej autentyczna, przez swoją niedoskonałość, o której wspominam w tytule.
Zapraszam do Grecji, wtedy dopiero zobaczysz "niedoskonałość" i mega autentyczność....

Dzięki za obecność. Dużo jeszcze przede mną ;) .

megidh napisał(a):Wizyta na obcasie Italii jeszcze przede mną. Wiem że tam jest pięknie i chciałabym tam dotrzeć, ale samolotem. Samochodem to zdecydowanie nie na moje lata. Chociaż się nie zarzekam, bo może na emeryturze będzie mnie na przykład stać na miesięczną wyprawę bez pośpiechu. To mogłaby być fajna wyprawa.
Dzięki za fajną relację.

Miesięczna wyprawa to by było coś 8) . Dzięki że tu byłaś. :D
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Całkiem niedoskonała Apulia :) - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies