Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cała prawda o Lizbonie ;-)

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 11.06.2019 12:50

mysza73 napisał(a):[
Beata W. napisał(a):Aga coś się ostatnio często po studniach szwędasz :oczko_usmiech:
Super miejsce :wink:
No tak jakoś wyszło z tymi studniami :mrgreen:
Ale po tej Studnii Wtajemniczenia, to Studnia Patryka nie zrobiła na mnie dużego wrażenia (co bardzo dziwiło męża mego :oczko_usmiech: )

Mi tam się obie podobają :lol: Może dlatego na żywo żadnej nie widziałam :mrgreen: :cry:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.06.2019 12:53

Beata W. napisał(a):
mysza73 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Aga coś się ostatnio często po studniach szwędasz :oczko_usmiech:
Ale po tej Studnii Wtajemniczenia, to Studnia Patryka nie zrobiła na mnie dużego wrażenia (co bardzo dziwiło męża mego :oczko_usmiech: )

Mi tam się obie podobają :lol: Może dlatego na żywo żadnej nie widziałam :mrgreen: :cry:
Nie wyglądały aby miały się zawalić, obie :oczko_usmiech: , więc wszystko przed Tobą :oczko_usmiech:
A kiedy i gdzie Ty w tym roku wakacjujesz, bo nie pamiętam :oops: :smo:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 11.06.2019 12:58

mysza73 napisał(a):
Beata W. napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Nie wyglądały aby miały się zawalić, obie :oczko_usmiech: , więc wszystko przed Tobą :oczko_usmiech:
A kiedy i gdzie Ty w tym roku wakacjujesz, bo nie pamiętam :oops: :smo:

Mam nadzieję, że się nie zawalą i je zobaczę.
A u mnie wszystkie znaki wskazują, że Skopoles :lol: Właśnie zbieram się do zakupu biletów na prom z Volos :wink:
A Ty chyba 2 razy w tym roku :?: :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.06.2019 13:03

Beata W. napisał(a):A u mnie wszystkie znaki wskazują, że Skopoles :lol: Właśnie zbieram się do zakupu biletów na prom z Volos :wink:

Czyli greckie klimaty :lol:
Mnie już Potter w nie wprowadza, bo siedzi właśnie na Paros i mi same cudeńka podsyła 8)
A czy dwa razy, to się zobaczy, bo Dolomity tylko pod warunkiem, że między 20 a 30 sierpnia będzie okno pogodowe, bo chcemy trochę po nich pochodzić :mrgreen:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 11.06.2019 13:10

mysza73 napisał(a):
Beata W. napisał(a):A u mnie wszystkie znaki wskazują, że Skopoles :lol: Właśnie zbieram się do zakupu biletów na prom z Volos :wink:

Mnie już Potter w nie wprowadza, bo siedzi właśnie na Paros i mi same cudeńka podsyła 8)
A czy dwa razy, to się zobaczy, bo Dolomity tylko pod warunkiem, że między 20 a 30 sierpnia będzie okno pogodowe, bo chcemy trochę po nich pochodzić :mrgreen:

To jej fajnie :lol:
A Ty gdzie ostatecznie :?:
No ja z góry zakładałam, że ten rok będzie Grecki z wyspami na S :lol: Tylko coś ta relacja z Santorini chyba mi nie wypali :cry:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.06.2019 13:16

Beata W. napisał(a):
mysza73 napisał(a):

No ja z góry zakładałam, że ten rok będzie Grecki z wyspami na S :lol: Tylko coś ta relacja z Santorini chyba mi nie wypali :cry:

My też na Paros :lol: :lol: :lol: , wysłałam Potter coby obczaiła czy warto :wink:
No właśnie, Ty nie tylko z Santorinii zalegasz :wink: , bo jeszcze chyba Barcelona się przydarzyła :oczko_usmiech:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 11.06.2019 13:28

mysza73 napisał(a):
Beata W. napisał(a):
mysza73 napisał(a):

My też na Paros :lol: :lol: :lol: , wysłałam Potter coby obczaiła czy warto :wink:
No właśnie, Ty nie tylko z Santorinii zalegasz :wink: , bo jeszcze chyba Barcelona się przydarzyła :oczko_usmiech:

Barcelona to był taki krótki wypadzik :mrgreen:
To Paros ma branie w tym roku. Może po Waszych relacjach skuszę się za rok :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.06.2019 11:17

Tramwaje, mosty, zamki ... w deszczu i słońcu - czyli cała prawda o Lizbonie :lol:

7 marca 2019 - CABO da ROCA 8)

Po uzupełnieniu cukru w organiźmie :oczko_usmiech: i wysuszeniu się nieco :roll: postanowiłyśmy ruszyć na dworzec ... choć deszcz nie przestał całkiem padać ... :roll:
Ale zaryzykowałyśmy ... i powiem Wam, że jeszcze nigdy w życiu nie byłam tak przemoknięta :roll:
Pod koniec naszego spaceru to lało tak, że MASAKRA :evil:
Moja teoretycznie nieprzemakalna kurtka przemokła na szwach ...
Bluza pod kurtką mokra ...
Koszulka pod bluzą oraz ... :oczko_usmiech:
U Potter podobnie ... jej nawet cyckonosz przemiękł :lol:
I takie zmokłe kury wsiadłyśmy do autobusu 403 który miał zawieźć nas na Cabo da Roca ...
Lało masakrycznie całą drogę :roll: ... a kierowca jechał jak szalony, choć droga była dość kręta :roll:
Po dojechaniu na miejsce lało cały czas ... więc schroniłyśmy się (jak wszyscy :mrgreen: ) w budynku, w którym sprzedają bilety autobusowe ...
Ale było tam strasznie zimno, a byłyśmy mokrutkie ... :roll:
Wystawiłam nos na zewnątrz na zwiady ... już bardziej mokra przecież być nie mogłam :lol:
I wyczaiłam, że obok jest jakaś kafejka ...
Postanowiłyśmy tam przeczekać ... choć to co działo się na zewnątrz nie wróżyło nic dobrego :roll:
No ale w kafejce było chociaż ciepło ... :mrgreen:
Zajęłyśmy strategiczne miejsce pod klimatyzacją ... która robiła za grzejnik :oczko_usmiech: ...
Obrazek

Ten felek za mną był bardzo upierdliwy ... :roll:

Zamówiłyśmy po dzbanku herbatki :oczko_usmiech: ...
Obrazek

i suszyłyśmy się ... :lol:
Obrazek

Po jakiejś godzince nasze kutreczki były prawie suche :mrgreen: , my również :oczko_usmiech:
A pogoda za oknem dawała nadzieję ... wychodzimy więc :oczko_usmiech:

Gdyby popatrzeć w tę stronę ... to prawie bezchmur totalny 8O 8O 8O
Obrazek

W drugą już tak miło nie było :? ... ale nie padało :mrgreen:
Obrazek

Idziemy ...
Obrazek

Potter zadowoniona, bo widzi ołszyn :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Latarnia morska na Cabo da Roca 8)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy ...
Obrazek

Potter wybiera nie najłatwiejszą trasę ... jak zwykle :wink:
Obrazek

Ale to jeszcze nie koniec :mrgreen: gdyż Potter wymyśliła spacerek ... na Praia da Ursa :oczko_usmiech:

Jak zwylke łatwo nie ma ... :wink:
Obrazek

Obrazek

Ale wyszło słoneczko ... było cieplutko ... widoki piękne 8)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W planach było zejście na dół ... ale przez to siedzenie w kawiarniach było za późno ...
Obrazek

Ale chociaż nacieszyłyśmy oczy widokami 8)
Obrazek

Wracamy na przystanek i jedziemy do Cascais :mrgreen:
Obrazek

...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.06.2019 11:18

...

Miałyśmy w planach zdążyć na zachód słoneczka ... ale ono zachodziło trochę nie z tej strony co trzeba :wink:

Plaży przy dworcu w Cascais ... :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Ulica w Cascais jakby ... faluje :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tyle wyszło z naszego zachodu ... :wink:
Obrazek

Obrazek

No cóż ... wracamy do centrum i kierujemy się na dworzec kolejowy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To był dłuuuuugi, mooookry, ale baaaardzo udany dzień :oczko_usmiech:
Jutro wyjeżdżamy ... ale dopiero o 17 :smo:

:papa: :papa: :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.06.2019 13:43

No to ja jednak miałem na Cabo lepsza pogodę. Za to w w samym Cascais nie byliśmy, tylko przy Boca de Infierno
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 13.06.2019 14:18

Mimo braku słonka i tak pięknie :lol:
Ale tego mokrego stanika Potter nie zazdroszczę :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.06.2019 17:23

Beata W. napisał(a):Mimo braku słonka i tak pięknie :lol:
Ale tego mokrego stanika Potter nie zazdroszczę :mrgreen:
A o swoim Aga nic nie wspomniała...

Siostra kilka dni temu z Capo fotki słała.... słońce, spore fale, a wiatr spory....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.06.2019 17:25

Własnie pisałam w tej sprawie w Kalendarzu, ale pewnie nie widziałaś.... Ciekawa jestem jak logistycznie to zorganizowałaś..

Beata W. napisał(a):To Paros ma branie w tym roku. Może po Waszych relacjach skuszę się za rok :smo:
Ja myślę o Paros pozasezonowo, więc może 2 relacje wcześniej będą....
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 13.06.2019 18:09

Relacja ruszyła z kopyta :D .
Na Cabo fajna pogoda :wink: .
Mimo wszystko takie chmurki też mają swój urok.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 14.06.2019 06:55

piekara114 napisał(a):
Własnie pisałam w tej sprawie w Kalendarzu, ale pewnie nie widziałaś.... Ciekawa jestem jak logistycznie to zorganizowałaś..

No nie zaglądałam :oops:
Wiesz co niestety na dojazd musimy poświęcić 2 dni. Pierwszy nocleg w Serbii w przetestowanym Etno Selo, a drugi już w Volos.
Prom jest 11.08 o godz. 11:00 więc na spokojnie i o 14:30 jesteśmy na Skopoles.
Jeśli chodzi o cenę biletów ( mam nadzieję, że dzisiaj kupię bo coś się zebrać nie mogę ) to aktualnie dla mojej 4 + auto to 1033,00. Więc z grubsza tak :wink:
A Paros chcesz na jesieni :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal

Cała prawda o Lizbonie ;-) - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies