napisał(a) bubasek50 » 23.02.2015 17:22
split_nonstop napisał(a):Witam serdecznie jestem nowym użytkownikiem forum mieszkam na stałe w Chorwacji aktualnie Split (Stobrec) jeżeli ktoś z Państwa potrzebuje jakiej kolwiek pomocy na terenie całej Chorwacji służe pomocą 24godziny na dobę.
Języki,Prawo,Policja,Firmy itd.
Igor.
Witam Igor! Czy jest to pomoc tylko dla wakacjuszy czy mozna Cie ponudzic w troche innym temacie?
Pisze poniewaz jestes jednym z nielicznych, ktorzy sa w Chorwacji na stale, a to mnie interesuje jako ze mysle o wyjezdzie do tego pieknego kraju na moze nie 100% pobyt staly ale na wielo miesieczny a moze nawet wielo roczny pobyt.
Jestem Polakiem ale od dawna mieszkam w USA. Nigdy nie pozbylem sie polskiego obywatelstwa i mam polski paszport. W niedlugim czasie przejde calkowicie na emeryture i zamierzam razem z zona, 2 psami i kotem (wiem, wiem - jestem wariat...) wyjechac ze stanow. Interesuja mnie wszystkie aspekty w tej sprawie, od strony prawa w Chorwacji, poprzez koszty utrzymania, koszty wynajecia malego domu lub apartamentu itd. itp. Nie mam zamiaru starac sie o pozwolenie na prace i mam nadzieje ze kwota okolo 2800 dol.USA moze zapewnic mi zycie. Istotna sprawa jest wynajecie mieszkania, bo nie mam wlasciwie zadnego rozeznania. Nie chcialbym mieszkac w centrum duzego miasta ale tez wiem ze im blizej do Adriatyku, ceny ida bardzo w gore. Oczywiscie nie znam chorwackiego wiec utrudnia mi to szukanie na wlasna reke.
Jesli mozesz cos doradzic, bede Ci bardzo wdzieczny.
Pozdrowienia.