Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cadca-Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser
Cadca-Budapeszt

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.02.2013 21:30

jak jechać najlepiej
Cadca-Bratislava-Budapeszt
Cadca-Zvolen-Balassagyarmat-Budapeszt
Aune
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aune » 21.02.2013 22:15

Drogę Cadca -Zvolen - Balassagyarmat zaliczyliśmy parę lat temu. Drogi raczej mało główne.Jako, że jechaliśmy bladym świtem (w Budapeszcie byliśmy koło 8.00 rano) ruch był znikomy.Specjalnych utrudnień nie zauważyłam.
Odcinek Cadca - Bratysława zaliczyliśmy w drodze do Chorwacji.Porównując z wersją przez Zvoleń to zdecydowanie lepsze drogi.Nie wiem jak odcinek węgierski.
Jeśli masz ciężką nogę wybierz wersję przez Bratysławę.Słowaccy policjanci są niemiłosierni i w miejscowościach
bardzo często stoją z radarem .Przy minimalnym przekroczeniu prędkości pokuta pewna (2012 rok za 57 km/h w terenie zabudowanym - 20 EUR i to wytargowane z 30,00 )

Tak na mapy oko to czas przejazdu dla obu wariantów jest ten sam, ale mniej kilometrów ma wersja przez Zvolen.

Przy okazji Budapesztu tu jest link do oficjalnej strony Węgier- dużo przydatnych informacji.
http://www.wegry.info.pl/broszury
Zamów sobie przewodnik po mieście - bardzo fajny.Polecam.Mnie do zamówionych broszur dorzucili jeszcze plan miasta.Materiały oczywiście bezpłatne.

Pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.02.2013 22:53

mervik napisał(a):jak jechać najlepiej
Radca-Zvolen-Balassagyarmat-Budapeszt

Najpierw napisz co ma znaczyć "najlepiej".
Bo co człek to inne ma zdanie.
Jeden chce jak najszybciej, drugi jak najczyściej (bez radarów), trzeci jak najprościej (nie lubi zakrętów), a czwarty przyjdzie i całkiem poważnie stwierdzi, że chce...jak najtaniej- i dramatyzuje jak musi "nadrabiać aż 15 km" z powodu objazdu... :lol:
A na koniec przychodzi jeszcze jeden i pyta co ma wpisać w nawigację. 8O
Tego lubię najbardziej! :lol: :roll: :wink: :mrgreen:

Od lat w kierunku Budapesztu jeżdżę najczęściej i najchętniej trasą ze Zvolenia przez Sahy.
Nie bez powodu. Znam właściwie wszystkie pozostałe przejścia słowacko-węgierskie poza okolicą Komarna i Gyor, ale po przejechaniu ich stwierdziłem, że nie bez przyczyny trasa na linii Zvoleń- Sahy- Vac zyskała status międzynarodowej trasy tranzytowej- najważniejszej w tamtych regionach.

Jeździłem nią o wszystkich porach dnia- tam czy z powrotem i tylko raz się kiedyś w weekend zdarzyło że pod wieczór była mała kolejka- ale to było za czasów kontroli granicznych.
A tak to ZAWSZE łatwo, dość szybko i sprawnie.
Dlaczego?
Bo zakrętów wprawdzie na tej trasie nie brakuje, ale droga została tak wymyślona a potem przebudowana, że śmiga się nią sprawnie, łatwiej już pod górkę wyprzedzać TIR-y no i przede wszystkim- Węgrzy poszerzyli tę trasę i dobudowali w pobliżu autostradę. Nie ma za wiele wioch a poza nimi tereny są całkiem puste- same pola i łąki, wieczorem i nocą trochę mniejsze ryzyko wyskoku jelenia czy sarny (jak bywa w lasach) i droga jest ładnie, mądrze poprowadzona.
Zawsze jeździ mi się nią przyjemnie i łatwo.
Węgierska policja jakoś bardziej pracowita jest na drogach rankiem i do południa z tego co zauważyłem...
Słowacy lubią zaś wieczory i noce (łatwiej wysępić pokutę albo coś na wódę)- stare nawyki z komuny...

Na Balassagyarmaty bym nie jechał- wiochy i droga mniej przepustowa.
Tak samo jest zresztą na Bukovinkach i na Kral, z tym, że ta pierwsza jest nie tyle gęsta od zabudowy, co od wlokących się czasami TIRów o sporej ilości podjazdów na większe górki- co spowalnia.
Czasami jednak - o ile ktoś lubi pooglądać widoczki i ma na to czas- taka trasa bokiem nie dość, że pozwala nacieszyć oczy to i przybliża nam dany kraj. :) :wink:

Co do wariantu przez Bratysławę, to mam mieszane uczucia.
No bo jak się wybiera trasę, to się od razu powinno określić- autostrady i szybko (ale kosztuje) czy nie autostrady i wolniej. Od tej chwili wybór jest już łatwy bo przecież to nie Niemcy żeby autostrad było wiele, a co najwyżej trasa przez prowincję budzi nasze pytania, ale o tym już powyżej.
P.S. Całe te powyższe gadanie można o kant d... potłuc w momencie jakiejś powodzi na Węgrzech albo karambolu na autostradzie we mgle.
Istotne jest też to z jakiej części kraju wyjeżdżamy i ... gdzie mamy punkt docelowy (sporo osób nadal nie jedzie przez BiH mimo że ma "prościej" i bardziej po linii "prostej").
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.02.2013 00:04

Aune napisał(a):Drogę Cadca -Zvolen - Balassagyarmat zaliczyliśmy parę lat temu. Drogi raczej mało główne.Jako, że jechaliśmy bladym świtem (w Budapeszcie byliśmy koło 8.00 rano) ruch był znikomy.Specjalnych utrudnień nie zauważyłam.
Odcinek Cadca - Bratysława zaliczyliśmy w drodze do Chorwacji.Porównując z wersją przez Zvoleń to zdecydowanie lepsze drogi.Nie wiem jak odcinek węgierski.
Jeśli masz ciężką nogę wybierz wersję przez Bratysławę.Słowaccy policjanci są niemiłosierni i w miejscowościach
bardzo często stoją z radarem .Przy minimalnym przekroczeniu prędkości pokuta pewna (2012 rok za 57 km/h w terenie zabudowanym - 20 EUR i to wytargowane z 30,00 )

Tak na mapy oko to czas przejazdu dla obu wariantów jest ten sam, ale mniej kilometrów ma wersja przez Zvolen.

Przy okazji Budapesztu tu jest link do oficjalnej strony Węgier- dużo przydatnych informacji.
http://www.wegry.info.pl/broszury
Zamów sobie przewodnik po mieście - bardzo fajny.Polecam.Mnie do zamówionych broszur dorzucili jeszcze plan miasta.Materiały oczywiście bezpłatne.

Pozdrawiam

Dzięki ,konkretnie i rzeczowo :papa:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.02.2013 00:11

Fatamorgana napisał(a):
Radca-Zvolen-Balassagyarmat-Budapeszt

Najpierw napisz co ma znaczyć "najlepiej".
Bo co człek to inne ma zdanie.
Jeden chce jak najszybciej, drugi jak najczyściej (bez radarów), trzeci jak najprościej (nie lubi zakrętów), a czwarty przyjdzie i całkiem poważnie stwierdzi, że chce...jak najtaniej- i dramatyzuje jak musi "nadrabiać aż 15 km" z powodu objazdu... :lol:
A na koniec przychodzi jeszcze jeden i pyta co ma wpisać w nawigację. 8O
Tego lubię najbardziej! :lol: :roll: :wink: :mrgreen:

Od lat w kierunku Budapesztu jeżdżę najczęściej i najchętniej trasą ze Zvolenia przez Sahy.
Nie bez powodu. Znam właściwie wszystkie pozostałe przejścia słowacko-węgierskie poza okolicą Komarna i Gyor, ale po przejechaniu ich stwierdziłem, że nie bez przyczyny trasa na linii Zvoleń- Sahy- Vac zyskała status międzynarodowej trasy tranzytowej- najważniejszej w tamtych regionach.

Jeździłem nią o wszystkich porach dnia- tam czy z powrotem i tylko raz się kiedyś w weekend zdarzyło że pod wieczór była mała kolejka- ale to było za czasów kontroli granicznych.
A tak to ZAWSZE łatwo, dość szybko i sprawnie.
Dlaczego?
Bo zakrętów wprawdzie na tej trasie nie brakuje, ale droga została tak wymyślona a potem przebudowana, że śmiga się nią sprawnie, łatwiej już pod górkę wyprzedzać TIR-y no i przede wszystkim- Węgrzy poszerzyli tę trasę i dobudowali w pobliżu autostradę. Nie ma za wiele wioch a poza nimi tereny są całkiem puste- same pola i łąki, wieczorem i nocą trochę mniejsze ryzyko wyskoku jelenia czy sarny (jak bywa w lasach) i droga jest ładnie, mądrze poprowadzona.
Zawsze jeździ mi się nią przyjemnie i łatwo.
Węgierska policja jakoś bardziej pracowita jest na drogach rankiem i do południa z tego co zauważyłem...
Słowacy lubią zaś wieczory i noce (łatwiej wysępić pokutę albo coś na wódę)- stare nawyki z komuny...

Na Balassagyarmaty bym nie jechał- wiochy i droga mniej przepustowa.
Tak samo jest zresztą na Bukovinkach i na Kral, z tym, że ta pierwsza jest nie tyle gęsta od zabudowy, co od wlokących się czasami TIRów o sporej ilości podjazdów na większe górki- co spowalnia.
Czasami jednak - o ile ktoś lubi pooglądać widoczki i ma na to czas- taka trasa bokiem nie dość, że pozwala nacieszyć oczy to i przybliża nam dany kraj. :) :wink:

Co do wariantu przez Bratysławę, to mam mieszane uczucia.
No bo jak się wybiera trasę, to się od razu powinno określić- autostrady i szybko (ale kosztuje) czy nie autostrady i wolniej. Od tej chwili wybór jest już łatwy bo przecież to nie Niemcy żeby autostrad było wiele, a co najwyżej trasa przez prowincję budzi nasze pytania, ale o tym już powyżej.
P.S. Całe te powyższe gadanie można o kant d... potłuc w momencie jakiejś powodzi na Węgrzech albo karambolu na autostradzie we mgle.
Istotne jest też to z jakiej części kraju wyjeżdżamy i ... gdzie mamy punkt docelowy (sporo osób nadal nie jedzie przez BiH mimo że ma "prościej" i bardziej po linii "prostej").

Rany Boskie Fataaleś się rozpisał ,mało co klawiatury nie ochlapałem od śmiechu po przeczytaniu wstępu.
Co to znaczy szybko [ale kosztuje ] masz na myśli winiete .
To biorę pod uwagę ,wszystkie twoje wskazówki przemyślę . Dzięki :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.02.2013 09:53

dodatkowo Mervik ładuje raczej ze Szczecina, więc zależy czy i gdzie planuje nocleg; jak bez noclegu to proponuję szybciej autostrada na Bratysławę;
ja jadę z Katowic na Sarajewo i planuję też Cadca-Bratysława-Budapeszt mimo że znam to co przedstawił Fata (takie przyzwyczajenie do autostrad)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.02.2013 10:09

te kiero napisał(a):

dodatkowo Mervik ładuje raczej ze Szczecina, więc zależy czy i gdzie planuje nocleg;

Nocleg w Cadca,rano do Budapesztu ,zwiedzanie i nocleg ,a potem do Sarajewa tam też nocleg i dalej do Czarnej Góry a z tamtąd do Chorwacji uffff będzie tych km. :D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.02.2013 10:21

mervik napisał(a):Nocleg w Cadca,rano do Budapesztu ,zwiedzanie i nocleg ,a potem do Sarajewa tam też nocleg i dalej do Czarnej Góry a z tamtąd do Chorwacji uffff będzie tych km. :D

A więc jednak... :)
No się czasem rozpisuję jak jest lubiany przeze mnie (i znany) temat.
Ale dobrze jest powiedzieć szerzej o jakimś zagadnieniu- przyda się niejednemu.

Drożej= oczywiście z winietami, bo jednak na południe od nas wszystkie autostrady są odpłatne.
Gdyby to zsumować to koszty winiet przez Słowację, Węgry, CRO i BiH razem w dwie strony trochę jednak powiększają budżet. Kiedyś było taniej z uwagi na winiety tranzytowe, ale się wycwanili i teraz nie mają często nawet 2 tygodniowych i zmuszają do tygodniowych albo od razu miesięcznych, tak jakby w d....mieli te masy turystów urlopowych. No ale im właśnie o to chodzi...Myślę, że dobrze wiedzą, że mało kto jedzie na tydzień (czyli de facto na kilka dni nad morzem). :wink: :twisted: :evil:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.02.2013 12:17

mervik napisał(a):
te kiero napisał(a):

dodatkowo Mervik ładuje raczej ze Szczecina, więc zależy czy i gdzie planuje nocleg;

Nocleg w Cadca,rano do Budapesztu ,zwiedzanie i nocleg ,a potem do Sarajewa tam też nocleg i dalej do Czarnej Góry a z tamtąd do Chorwacji uffff będzie tych km. :D

widzę, że mamy bardzo podobny plan urlopowy :lol:
u mnie konkretnie: Katowice-Bratysława-Budapeszt (krótkie spanko na M6/Shell)-Vukovar-Sarajewo(nocleg)-Srebrenica-Kanion Pivy-Prżno(Mne)-tu różne wycieczki: kanion Tary, Kotor i Boka, Monstyr Ostrog, Albania -Loviśte(Hr);
ale może miniemy się terminem...
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 22.02.2013 12:58

Witam,
Jak już wspomniano o BiH to się dopytam kolegi "te kiero" jak drogi, bezpieczeństwo i cena dieselka, bo ze strony PZM wychodzi dość tanio, a jak w praktyce. Dzięki i pozdrawiam
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.02.2013 14:51

te kiero napisał(a):widzę, że mamy bardzo podobny plan urlopowy :lol:
u mnie konkretnie: Katowice-Bratysława-Budapeszt (krótkie spanko na M6/Shell)-Vukovar-Sarajewo(nocleg)-Srebrenica-Kanion Pivy-Prżno(Mne)-tu różne wycieczki: kanion Tary, Kotor i Boka, Monstyr Ostrog, Albania -Loviśte(Hr);
ale może miniemy się terminem...

Zazdroszczę ci tego M6 ,bo ja mam skromny pokoik 16m kwadratowych :D w centrum Budapesztu.
W Sarajewie nocleg -Kanion Pivy , Żabijak,Kanion Tary, Skocidjevojka koło Pertrovać na Moru, z tamtąd parę dni na zwiedzanie okolic :papa: :hut:
Ostatnio edytowano 23.02.2013 16:34 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.02.2013 15:55

Ja mam podobną trasę do mervika i te quiero w tym roku: Cieszyn - Żylina - Budapeszt - Vukovar - Sarajevo - Mostar - Cavtat (a powrót przez Srebrenicę, Zvornik i Belgrad).

I wymyśliłem sobie taki skrót na Słowacji: zjazd koło Trnavy w ekspresówkę na Nitrę, w Sered odbijam na Nove Zamky (droga nr 75) i przez Komarno wjazd na Węgry. Wychodzi prawie 70 km bliżej, a czas prawie taki sam. Zobaczymy, jaka tam jest droga - najwyżej wrócę przez Bratysławę.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 22.02.2013 16:14

Aune napisał(a): (2012 rok za 57 km/h w terenie zabudowanym - 20 EUR i to wytargowane z 30,00 )

30 € nie widnieje w cenniku, więc misiek dał cenę jak Arab i potem targowanie :mrgreen:

słowackie pokuty:
od 06 km/h. 20 €
15-25 km/h. 40 €
25-29 km/h. 60 €
29-35 km/h 130 €
35-40 km/h 200 €
41-45 km/h 300 €
46-50 km/h 400 €
51-55 km/h 520 €
56-60 km/h 650 €
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.02.2013 18:20

Raul73 napisał(a):Ja mam podobną trasę do mervika i te quiero w tym roku: Cieszyn - Żylina - Budapeszt - Vukovar - Sarajevo - Mostar - Cavtat (a powrót przez Srebrenicę, Zvornik i Belgrad).

I wymyśliłem sobie taki skrót na Słowacji: zjazd koło Trnavy w ekspresówkę na Nitrę, w Sered odbijam na Nove Zamky (droga nr 75) i przez Komarno wjazd na Węgry. Wychodzi prawie 70 km bliżej, a czas prawie taki sam. Zobaczymy, jaka tam jest droga - najwyżej wrócę przez Bratysławę.

Ja z Petrovaća jadę do Dubrovnika , bo w tamtym roku byliśmy w Mostarze zamiast Dubrovnika, potem dalej na północ do Wenecji. Chciałbym żonce zrobić niespodziankę , bo kończy okrągłe naście lat :D . Zobaczymy jak Bozia da to się pojedzie :wink: :D
Z powrotem przez , Austria und dojczland :wink:
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 22.02.2013 18:50

@mervik ihmo trasę Szczecin-Budapeszt można zrobić na raz. Jadąc spokojnie/przepisowo wyjdzie 13 h czystej jazdy
Szczecin - A4/A1 - 7h
A4/A1 - Zilina - 2 h
Zilina - Budapeszt - 4 h
Dolicz czas na tankowanie/WC/kavkę/kanapkę.
Wyjedziesz wcześnie rano to wczesnym wieczorem jesteś na miejscu.

Często jeżdżę tymi trasami (2x w roku) i czasy mam jw.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone