Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Byłem na Visie!!!!! Cudownie. Chcecie namiary?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzysiek33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek33 » 07.09.2004 12:57

Cześć!

Byłem na Visie, co za miejsce!!! Poznałem cudownych ludzi i byłem pierwszym Polakiem u nich! Polubiliśmy się. Nie wiem jednak, czy mogę tutaj promować konkretne oferty turystyczne.... Wiem za to, że mam namiary na przepięne miejsce i jakby co, pomogę we wszystkim. Pytajcie. A tym, którzy dopiero się wybierają radzę: chcecie zobaczyć prawdziwą Dalmację - jedźcie na Vis.

Dokładny opis znajduje się tu
pozdrawiam.
mamrotek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamrotek » 07.09.2004 15:29

Hej. VIS mnie ciągnie, więc mam od razu pytania póki jesteś na świeżo. Czy do jaskini na Bisevie to tylko z wycieczką? Można tam wpłynąc np na pontonie? Ktoś tam pilnuje, czy wszsystko za free? Te małe miejscowości których nazwy znalazłem w opisie to pewnie kilka domów i mnic więcej - są tam kwatery do wynajęcia - na bajerach mi nie zależy. No i czy jakież wycieczki w morze są organizowane z Visu - typu Palagruza albo Jabuka?
pozdro
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.09.2004 17:25

Ja też poprosze o więcej szczgółów, jak ceny, czy jeste tam kmping, jak wygląda miasto Komiza?
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 07.09.2004 18:42

Interesuje mnie też Vis-zapewne płynąłeś ze Splitu ile płynie prom,czy jest dużo turystów płynących a co za tym idzie czy trzeba przyjeżdząc duzo wcześniej,jakie są plaże to na razie zaraz zabieram się za podaną przez Ciebie stronę-wygląde zachęcająco :lol: :hut:

pzdr :papa: :papa:
krzysiek33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek33 » 08.09.2004 06:50

@Mamrotek

Myślałem, że nie będę się musiał do tego przyznawać, ale nie dajesz mi wyboru! NIE BYŁEM NA BISEVIE :( Zarezerwowałem wycieczkę w biurze podróży (są w Komiży co najmniej dwa). Ale niestety poucztowaliśmy z Ivem, gospodarzem. No i rano zgodnie stwierdziliśmy z moją panią, że lepiej będzie dla wszystkich jak pozostaniemy na lądzie. W każdym razie zaraz wyślę do Iva maila z pytaniem o Bisevo i inne wycieczki, o które pytasz. Sądząc z profesjonalizmu obsługi biur podrózy (mówią po angielsku i mają klimę LOL, organizują także dalsze wycieczki. Co do Green Cave... Ivo zabrał nas tam własną łódką. W samej jaskini należy poruszać się na pagajach celem ochrony środowiska. Osobiście nie nurkowałem bo było trochę strasznie, ale jak przychodzi południe i jaskonia się rozświetla - jest tam bosko i zielono jak rajskim ogrodzie. POza tym, zaraz niedaleko Green Cave jest cudna plaża, na której są osoby wyłacznie z własnymi łodziami i jeden, słownie: jeden dom. Tam złowiłem swoją pierwszą Chrobotnicę!

Na Visie w zasadzie wszędzie masz kwatery do wynajęcia. Nie wiem, kiedy chcesz jechać, ale teraz Ivo daje duże upusty bo to nibty po sezonie. My mieliśmy u niego dwa duże tarasy, wielkiego murowanego grilla i klimatyzowane pokoje. Po drodze oglądaliśmy inne kwatery, gdzie jak sądzę, można uzyskać ceny w zakresie 10-15 euro za dobę.
Pamiętam jedno mocne przeżycie z Visu. Po ostrej burzy (w tym roku chyba była jedna z mocniejszych) przez dwa dni była trochę sztormowa fala od strony morza. Znaleźliśmy sobie takie bezpieczne miejsce na skałach, gdzie co kilka minut fala nas zalewała. No to była fala tak z 15 metrów wysokości... bylismy przez chwilę jakby pod nią... a potem ŁUP. No boskie wrażenia gdy woda ma ponad 20 stopni.

@Ally
Nie zauważyłem tam żadnych cambingów. Nie sądzę, by z uwagi na wilkość, a właściwie niewielkość wyspy były tam takie rzeczy. Co do Komiży. Jest cudowna, dla mnie dużo ładniejsza od Visu. Przede wszystkim jak jedziesz z Visu do Komiży, jedż dookoła, tzn. nie drogą główną, tylko tak jakby przez Rukawać. Wtedy docierasz do kilku ciekawych miejsc, m.in. do takiego czegoś jak Hum. Jest to najwyższy punkt na wisie, gdzie stoi jakiś obiekt wojskowy. Masz tam też ręcznie nabazgroloną tabliczkę po angielsku "punkt widokowy na komiżę" i stamtąd widzisz miasto w naprawdę całej okazałości. Komiża ułożona jest na łuku dużej zatoki. Są tam liczne plaże ze źródłami słodkiej wody. Chociaż ja źródłe nie widziałem :). Co jeszcze. W komiży jest kilka knajp i wśród nich ta najsłynnijsza z jakimiś amforami i basenem z owocami morza. Akurat w niej kelner oblał mnie piwem ahhaha ale był ubaw! W każdym razie jadłem tam najlepszą sałatkę z ośmiornicy na świecie. Wybieraj koniecznie gotowaną w czerwonym winie!!!
Ja mieszkałem w Rukawaczu i mogę go Wam polecić. Spokój swięty... jak usłyszycie klakson to gońcie za nim, bo to sklep z pieczywem na kółkach. Wieczorem jeździ rybak, ale nie kupuijcie, chyba że za pośrednictwem Iva, wtedy ceny 50% niższe.

AHA - nie wjeżdżaj do samej Komiży autem, zostaw je gdzieś na przedmieściach.

@Diego
Tak, płynąłem z e Splitu. W sezonie wiem, że prom jest o 8.30 i koło 11. Zawsze prawie pusty, zważywszy, że to pięciopiętrowa jednostka pływająca 8O
Jak będziesz w Splicie pół godziny wcześniej to luzbluz. Płyniesz, zależnie od wiatru nie mniej niż 2 godziny i nie więcej niż 3. Cena - 300 kun jeśli dwie osoby i auto. Za człowieczka chyba po 34 kuny w sezonie, potem 20% upustu.
Plaże.

Od strony lądu i w zatokach - żwir. Od morza, gdzie moim zdaniem najpiękniej - skały, na których możesz znaleźć płaskie tarasy. KONIECZNIE weź maty. Nurkowanie. Ja zawsze od morza.. po prostu skaczesz. Znajdź sobie kawałeczek zatoczki na wtarabanienie się bo fala może Cię rzucuć o skały... Chocioaż w spokojny dzień to chyba jednak niemożliwe. Uważaj na jeżowce. Jadalne ale wredne.

Nie wiem czy na wszystko odpowiedziałem, chętnie jeszcze poodpisuję, bo wtedy jakbym trochę tam był :)

pozdrawiam.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 08.09.2004 10:01

A czy masz zdjecia domu Twego gospodarza lub czy może on wyslać je na maila?
Rozumiem, że z racji odległości wyspy i stosunkowo małej popularnosci tego miejsca tłoku tam raczej nie ma?tak?
Bardzo bym była wdzięczna za zdjęcia wyspy. Jeśli mozesz to wyślij na mojego maila.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 08.09.2004 12:06

Witaj Krzysiek 33

Dzięki Ci z a info o które prosiłem,jest to interesująca propozycja :lol: trzeba będzię się nad tym zastanowić :hut:

pzdr :papa: :papa:
mamrotek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamrotek » 08.09.2004 14:27

Dzięki Krzychu. Ja jeżdżę zwykle w sierpniu. A teraz do rzeczy
- dalej będę drążył. 1. Jadłeś jeżozwierze? Widziałem jak na surowo zjadali ale się nie odważyłem (A jadam i żaby i ślimaki). 2. Fala miała 15 m wysokości? coś naciagasz - to NIEMOŻLIWE. Starożytna ISSA - jest to warte zwiedzania, czy machnąć ręką - domyślam się że wstęp za free. Bunkry można znaleźć na kilku wyspach. To był bunkier z podziemiami czy zwykła budowla wojskowa bez bajerów? Jeśli tak to wjazd był otwarty czy zamkniety? No to tyle (na razie) a KLAKSON słychać też na Mljecie jak pieczywo rozwosi z rana. POZDRO :D
krzysiek33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek33 » 08.09.2004 15:01

Hahah!!
Mamrotek, oczywiście fala nie miała 15 metrów! Chodziło mi o taki efekt, kiedy duża fala uderza o skały, w których są wyłomy. To powoduje coś, co nazwałem falą :oops:

Po drodze z Rokawaczu do komiży są dwie rzeczy, których nie widziałem, jakieś opactwo czy też klasztor, oraz jaskinie lub bunkry. Nie jestem pewien, bo jadąc w chłodnym aucie gdy temperatura na zewnątrz wynosiła ze 35 w cieniu i widząc jakieś schody prowadzące Bóg wie dokąd.... no powiedzmy, że nie znalazłem na te atrakcje czasu :lol:

Natomiast to coś o czym pisałem, znajduje się mniej więcej w połowie drogi między Rukawaczem a Komiżą. JEst taki stary budynek z napisem MARKET, jakimś miniparkiem... No i przy nim skrzyżówanie. Jedziesz w prawo mijając to coś ze schodami i wspinasz się Bóg wie na jaką wysokość. Na końcu tego wspinania jest jakiś obiekt militarny z zakazem fotografowania i napisami w stylu NE POZWALAJEM PROLAZ czy jakoś podobnie. jest wysoko, o czym świadczy, że mają silnik 2.2 musiałem tam jechać na przemian na pierwszym i drugim biegu. Ale warto. Widok na Komiżę cudowny.... mam to na skanowanym zdjęciu (niestety lichej jakości) no i na kamerze. Jak przerobię na divxa to mogę Ci udostępnić w jakimś programie p2p. Niestety nie wiem co to starożytna ISSA, jeśli masz na myśli to muzeum w Komiży to ja machnąłem ręką. Było za gorąco na oglądanie "łódki typowej dla rybaków z Vis - wstęp 4 kuny". Z tego co rozmawiałem z Ivem, to jest tam rzeczona łódka, maszyna do robienia winogron... chyba prasa jakaś...
pozdrawiam.
mamrotek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamrotek » 08.09.2004 15:28

Hej. chodziło mi o wykopaliska ISSA - są zdaje się koło Vis. Ten obiekt wojskowy to jednak coś innego niż myślałem. Hum jest wysoki, ma z 500 m - A PROWADZI TAM ASFALTOWA DRÓŻKA? zwykle na takie szczyty jest asfalt - a dla mnie, niewyżytego rowerzysty to podstawa. A z klimą to sam widzisz. Ja klimy nie mam i chętnie wysiadam by zajrzeć do każdej dziury - nie wiem po co, chyba z ciekawości. A JADŁEŚ TE JEŻOZWIERZE? :D
krzysiek33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek33 » 08.09.2004 17:17

Już wszystko wiem Mamrotku; ISSA to stara nazwa wyspy i miasta Vis. Chorwaci w dużej części nadal ją tak nazywają. Wykopaliska są tam faktycznie, jest to jakaś pozostałość rzymskich budowli. Zwyczajne jakieś małe murki.... dla turysty - laika wygląda to nawet komicznie bo niewiele się różni od ruin z zeszłoego roku 8O.

Co do jeżowców, które na pewno masz na myśli, to miałem je łowić i jeść, ale jakoś nie znaleźliśmy czasu. Podobno smakują jak kawior i należy łapać tylko damskie jednostki. Otwiera się je nożem pod wodą. Za to złapałem ośmiornicę :)
mamrotek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamrotek » 09.09.2004 13:48

Hej Krzychu. Ech, dzielnie się spisałeś, ALE wszystko opisujesz tak, że niby wiem więcej, ale dalej nic nie wiem. Napisałeś o jerzozwierzach, że tylko damskie jmożna eść, ale jak mam je odróżnić? chyba nie po siusiaku.
krzysiek33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek33 » 09.09.2004 15:13

8O
:lol:

Mamrotek! Jeżowce - kobiety mają bardziej seksowne kolce :) To znaczy mają barwę czerwonopomaranczową. Oczywiście różnica jestr widoczna z dość bliska. Przede wszystkich poluj na duże sztuki. Powinieneś się połapać jak się zbliżysz do tego dziwnego zwierzęcia. Wie, ze do otwierania używać należy doś ostrych noży z okrągłą końcówką. Tak mi radził Ivo.

Aha, coś sobie o Komiży przypomniałem. Wycieczka na Green Cave kosztuje 90 kun, ale można wybrać wersję rozszerzoną za 150 kun, wtedy wypłaywa się o 9 a wraca na 17. Poza GC jesteście wówczas wiezieni na jakieś piaszczyste plaże ale nie wiem gdzie. Warunkiem jednak jest dobra pogoda.

pozdrawiam.
mamrotek
Croentuzjasta
Smak JeŻozwierza

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamrotek » 09.09.2004 15:42

Hej Hej. Seksowne kolce? dobre, ale chyba jednak po kolorze spróbuję rozpoznawć. Trochę nurkowałem obserwując jrżozwierze i coś tam rzeczywiście - może i się kolorem rózniły. Inna rzecz czy odważę się to zjeść. ??? A jeże - faceci trują czy niedobrzy w smaku?
krzysiek33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek33 » 10.09.2004 12:48

Z tego co się orientuję, chodzi o zjadanie jajek, czyli ikry. Stąd się wzięła nazwa, że to dalmacki kawior :)

Nadal czekam na maila z możliwymi wycieczkami z Komiży.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone