Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bydgoszcz - Split, jaka trasa?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MMED
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MMED » 06.07.2010 12:31

To które przejście wybrać? startuję 14.07. nocleg Plitvice docelowo Korcula.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2010 12:38

niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 06.07.2010 13:46

Przez Pietrowice jedziesz więcej Polską, a przez Trzebinę krócej a droga na Krnov też jest prościutka wzdłuż granicy. Moja droga podobna do Fuxa, choć ja Kalisz zostawiam z boku i jadę skrótem( droga przyzwoita, zresztą polecana przez CB- radiowców)
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 07.07.2010 07:07

niuniek napisał(a):Witam
Ja z Bydgoszczy zawsze śmigam na Łabiszyn, Żnin, Gniezno, Września
(tutaj skrót drogą na Pyzdry, Gizałki- polecam), Pleszew, Kluczbork, Opole
(w zalężności , która godzina to albo obwodnica, albo przez miasto), Prudnik, Trzebina a stąd prosta droga na Krnov, Ołomuniec, Mikulov, Graz, zjazd na Mureck( ominjam płatną autostradę), Lenart , Ptuj, granica Chorwacji. Dodam, że wyjeżdżając z Bydgoszczy kieruję się na Łabiszyn- Żnin( bardzo dobra droga) jestem o wiele szybciej niż przez Szubin- Żnin. No i nie pcham się przez Wrocław ( choć i tu są różne opinie) - jechałem w niedzielę z powrotu z Chorwacji przez Wrocek, straszne korki, rozkopany no i 55 minut wyjęte. Pozdrawiam

... co do Wrocławia to niestety masz rację, to miasto jest w miarę przejezdne tylko około czwartej nad ranem :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.07.2010 10:44

fota napisał(a):
(w zalężności , która godzina to albo obwodnica, albo przez miasto), Prudnik, Trzebina a stąd prosta droga na Krnov, Ołomuniec, Mikulov, Graz, zjazd na Mureck( ominjam płatną autostradę), Lenart , Ptuj, granica Chorwacji. Dodam, że wyjeżdżając z Bydgoszczy kieruję się na Łabiszyn- Żnin( bardzo dobra droga) jestem o wiele szybciej niż przez Szubin- Żnin. No i nie pcham się przez Wrocław ( choć i tu są różne opinie) - jechałem w niedzielę z powrotu z Chorwacji przez Wrocek, straszne korki, rozkopany no i 55 minut wyjęte. Pozdrawiam

... co do Wrocławia to niestety masz rację, to miasto jest w miarę przejezdne tylko około czwartej nad ranem :D

A wystraczy odbić w Trzebnicy na Długołękę, później kolo Korony, przez Plac Kromera i za chwilę jestes na Bielanach... :wink:
yacoob-dm
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yacoob-dm » 07.07.2010 16:02

@niuniek: dzięki za dokładny opis :)
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 07.07.2010 16:24

yacoob-dm napisał(a):Cześć

1) Myślałem o trasie przez Słowację i Węgry a dokładniej:
Bydgoszcz, Kęty, Zwardoń (PL/SLO),
Cadca, Zilina (trasą D1), Bratysława
Rajka (Węgry), Csoma, Sarvar, Keszthely, Nagykanizsa, Letenye (Węgry, CRO)
Zagrzeb, Karlovac, Split

3 lata temu jechałem podobna trasą tyle że Chyżne -Żylina-Bratysława-Węgry droga 86-Split

10 godzin (12 to spokojne zajedziesz) winieta tylko SK i bramki Chorwackie

yacoob-dm napisał(a):
Ważną dla mnie kwestią jest koszt kupna winiet. obie trasy przebiegają przez Słowację, więc winiet w tym państwie tutaj porównywać nie będę dla obu przypadków.

1) Winiety: Słowacja, Węgry.
Na Węgrzech bym musiał kupić dwie winiety 4-dniowe po 39zł (dojazd: 2ego sierpnia, powrót 13ego)

Koszt: 78zł

winieta 1530 HUF czyli 23 zł x 2
tion
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tion » 07.07.2010 19:07

czy ta trasą omijam płatną autostradę w słoweni ?? jeśli tak to mozesz podesłac linka na google maps którędy ta trasa między graz a granica chorwacji przebiega ??
jak wygląda temat winiet, gdzie sie je kupuje ??
MMED
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MMED » 10.07.2010 22:23

JA 14.07 ŚMIGAM PRZEZ PIETROWICE . A WINETKĘ GDZIE KUPIĆ NA CZECHY ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.07.2010 03:23

MMED napisał(a):JA 14.07 ŚMIGAM PRZEZ PIETROWICE . A WINETKĘ GDZIE KUPIĆ NA CZECHY ?

Po drodze masz kilka stacji przed Olomoucem.
AdrianFire
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdrianFire » 12.07.2010 13:09

lepiej kupic w Polsce w PZM aby nie szukac póżniej na trasie :)
yacoob-dm
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yacoob-dm » 12.07.2010 15:14

Winiety możesz kupić na stronie:
http://www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/op ... y,252.html

albo udaj się do PZMOTu na Białogardzką 7. Byłem tam, winiety są :)
MMED
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MMED » 12.07.2010 21:27

TAK JAK PISAŁEM STARTUJĘ 14-GO PRZEZ PIETROWICE MAM JESZCZE TAKIE PYTANKO WINETKI MUSZĘ KUPIĆ NA CZECHY AUSTRIĘ I SŁOWENIĘ PRAWDA?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.07.2010 05:55

MMED napisał(a):TAK JAK PISAŁEM STARTUJĘ 14-GO PRZEZ PIETROWICE MAM JESZCZE TAKIE PYTANKO WINETKI MUSZĘ KUPIĆ NA CZECHY AUSTRIĘ I SŁOWENIĘ PRAWDA?

Jeżeli pojedziesz autostradami, to tak.

I wyłącz, proszę, CapsLock.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Bydgoszcz - Split, jaka trasa? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone