Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BYDGOSZCZ - OMIŚ - jaka trasa?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 26.06.2012 12:41

inman napisał(a):
Miken77 napisał(a):inman jaką trasą jedziesz w Polsce? Gdzie przekraczasz granicę polską?[/b]

Wrocław, Krapkowice, Głubczyce (tankowanie na wjeździe do miasta), Krnov (po Czeskiej stronie).
Różnie ludzie proponują.
Ja akurat tak. Ale wielu innych również.
Ta trasa moim zdaniem jest ok.

Bo ta trasa jest ok. Mieszkamy w takim rejonie, ze jest kilka możliwości, o zbliżonym kilometrażu, o podobnym czasie pokonania trasy do granicy. Prawidłowe zaplanowanie odcinka polskiego ma w naszym przypadku niebagatelne znaczenie, bo to niestety aż 400 km naszymi drogami i ok. 6 h jazdy
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 26.06.2012 12:57

bo to niestety aż 400 km naszymi drogami i ok. 6 h jazdy[/quote]

I tu się też zgodzę. Niestety blisko nie mamy,a ten odcinek jest dość uciążliwy. Oczywiście porównując do reszty trasy km/h.

Nie planuję wcześniej trasy bo do Wrocławia mam opanowaną przez częste przejazdy,a dalej to raczej też nie ma kłopotów.
Choć w tym roku pierwszy raz jadę przez Chałupki i liczę że znaki chyba będą.

:lol:
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 26.06.2012 13:04

Pasażer opisał wariant, który wypróbuję w tym roku.
1. Słowacja - Węgry - Chorwacja (Cieszyn - Zilina - Bratysława) płaci się tylko za autostradę słowacką. Przez Węgry jedziesz bezpłatną drogą 86 E65. Krótki odcinek węgierskiej autostrady M1 do zjazdu na 86 jest bezpłatny. klik klik
dalej > Csorna > Szombathley > Kormend
i teraz aby nie wbić się na autostradę skręcamy w lewo z 86 na drogę 76 czyli nadal drogą E65
> Zalaegerszeg E65 74
później w prawo na 7 uważamy aby nie wjechać na równoległą płatną autostradę M7,
drogą 7 kierujemy się na przejście graniczne do > Letenye
przekraczamy granicę i ładujemy się na chorwacką autostradę

Dokładnie taką trasę obrałem w tym roku, zaznaczam, że po raz pierwszy. Mam doświadczenie z jazdy przez Węgry, ale autostradą, no i z przejścia granicznego w Letenye (bez korków ok. 7 rano). Nie jestem jednak zdecydowany na 100%, którędy jechać w Polsce, tzn. przychylam się do trasy Inowrocław - Konin - Kalisz - Kluczbork - Opole - Chałupki - Bohumin - Karvina - Czeski Cieszyn i później Trinec - Cadca i do Ziliny. Nie chcę jechać polską stroną do Cieszyna, bo według moich obliczeń i doswiadczenia, będzie szybciej, jak pojadę przez Chałupki.
grzeslaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzeslaw » 26.06.2012 13:41

Pozwolę sobie zaproponować swój wariant, bardziej autostradowy.
Będzie dalej ale na pewno szybciej, a czas spędzony w samochodzie ograniczam do minimum na tak długiej trasie.
- Inowrocław - Konin - do Łodzi autostradą (płątną 8 zł) - Częstochowa (jest kawałek autostrady, po za tym droga cały czas 2 pasy) - Siewierz (za tą miejscowością zaczyna się autostrada a1 omijamy cały śląsk) - Wodzisław Śl - Chałupki PL/CZ - Bohumin i zaczyna się czeski odcinek A1.
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 26.06.2012 17:23

No może z Konina to jest szybsza ale z Bydgoszczy i okolic to wątpię.
Do Wrocławia jakieś 5godz. przez Chałupki nie testowałem ale pewnie 1,5-2godz. :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 26.06.2012 20:26

Miken77 napisał(a):Pasażer opisał wariant, który wypróbuję w tym roku.
... Nie jestem jednak zdecydowany na 100%, którędy jechać w Polsce, tzn. przychylam się do trasy Inowrocław - Konin - Kalisz - Kluczbork - Opole - Chałupki ...

Spowalnia trochę przejazd przez Kalisz i Ostrów Wielkopolski (wiadomo), w którym to musiałem wspomagać się GPS. Dalej do Opola naprawdę szybko się jechało. Z rana mały ruch, droga [11] nawet nie męcząca. Czy obecnie na niej można spodziewać się utrudnień, tego nie wiem.

Wcześniej jeździłem przez Wrocław (nie autostradami) i był to poroniony pomysł. Po jeden, jedziesz na zachód aby później znów odbić na wschód, po dwa odcinek czeski od Kudowy przez Svitavy do Brna hmmm... ciężko użyć słowa aby przeszło na forum.
Przez Chałupki nie jechałem jeszcze ale skoro kolega dids76 tak podpowiada to trzeba mu wierzyć, że opcja najlepsza. Wariant "Chalupki" miałem wypróbować w tym roku...

Nocleg planujesz?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.06.2012 21:16

No to ja bym jednak proponował Bydgodgoszcz- Wrocław(mijasz cały Wrocław AOW) - Krapkowice - Racibórz -Chałupki - Ostrava - Brno- Wiedeń - Graz - Słowenia do wybory z autostradą lub bez i dalej na Południe.
Trasa Bielany Wrocławskie (Ikea) - Racibórz przejechana dzisiaj super szybkim VW Lupo 3L w 1:30minut - czyli do Chałupek z Wrocławia jakaś 1godzina i 50 minut maks 2 godziny. Opłata za A4 w Polsce 9,10zł
Winiety do kupienia;
Czechy- 2km od wjazdu na autostradę D1 w Bochuminie (na tym odcinku autostrada jest jeszcze bezpłatna)jest stacja Shell, otwarta 24h i można płacić kartą.

Austria ; miejscowość Wilfersdorf stacja OMV czynna 24h można kupić winietę na Austrię i dla tych co nie objeżdżają Słoweńskiej autostrady na Słowenię - w normalnej cenie 15 euro ( jeżeki dla kogoś 15 euro za 40km autostrady to normalna cena ;) )
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 26.06.2012 23:30

dids76 napisał(a):No to ja bym jednak proponował Bydgoszcz- Wrocław(mijasz cały Wrocław AOW) - Krapkowice - Racibórz -Chałupki - Ostrava - Brno- Wiedeń - Graz - Słowenia do wybory z autostradą lub bez i dalej na Południe.

Tak, od Chałupek to już prosta autostrada do Brna, od którego według mnie już bez sensu odbijać na Węgry. Liczy się również czas. W pierwszą stronę nocleg można zaplanować w Słowenii w miejscowości Ptuj np. > http://www.ptuj.si/zasebne_sobe lub w Cro w Karlovac np. > http://www.hotel-europa.com.hr/ Najtaniej jest... > http://www.tifon.hr/

Niemniej jednak jak ktoś bardzo chce przez Węgry to tu > aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86, a tu > polecają obiad przy 86. Nocleg znajdzie się lekko odbijając z drogi 86 w Bukfurdo. O termach w Bukfurdo zdania podzielone (za dużo "starszej młodzieży") :roll: :wink:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 27.06.2012 00:24

Właściwie wszystko zostało powiedziane, ale jeśli ktoś za Siewierzem (tak sobie zaplanuje trasę) wskoczy na tzw. wschodnią obwodnice Śląska to może zahaczyć w drodze do Bielska o 2 korki - godz. 13.00 (wlot w Tychach -dramat - uciekło mi dzisiaj 40min- remont, połowa tej drogi to zwężka)
oraz Pszczyna (20 min)

Więc tylko A1 :!: chyba że wariant ekonomiczny Didsa - dla podróżujących z Wrocławia.

Ps. Ten Orlen w Chałupkach to trochę obciachowy jest - jak ostatnio tam tankowałem to na 4 "podajniki" 2 były nieczynne oraz na PB 95 się nie załapałem.wlałem PB98.
Dla tych co pojadą od Krapkowic - przy drodze jest samoobsługowa na ul.Pszowskiej (bez LPG) oraz Shell również bez LPG (obok Carrefoura)
Dla tych co przyjadą A1 polecam Statoil (LPG) z MCśmieciem.
ewentualnie co pojadą prosto na nowy wiadukt to Orlen (LPG)
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 27.06.2012 07:22

pasażer napisał(a):
Miken77 napisał(a):Pasażer opisał wariant, który wypróbuję w tym roku.
... Nie jestem jednak zdecydowany na 100%, którędy jechać w Polsce, tzn. przychylam się do trasy Inowrocław - Konin - Kalisz - Kluczbork - Opole - Chałupki ...

Spowalnia trochę przejazd przez Kalisz i Ostrów Wielkopolski (wiadomo), w którym to musiałem wspomagać się GPS. Dalej do Opola naprawdę szybko się jechało. Z rana mały ruch, droga [11] nawet nie męcząca. Czy obecnie na niej można spodziewać się utrudnień, tego nie wiem.

Wcześniej jeździłem przez Wrocław (nie autostradami) i był to poroniony pomysł. Po jeden, jedziesz na zachód aby później znów odbić na wschód, po dwa odcinek czeski od Kudowy przez Svitavy do Brna hmmm... ciężko użyć słowa aby przeszło na forum.
Przez Chałupki nie jechałem jeszcze ale skoro kolega dids76 tak podpowiada to trzeba mu wierzyć, że opcja najlepsza. Wariant "Chalupki" miałem wypróbować w tym roku...

Nocleg planujesz?

Tak, planuję nocleg na Węgrzech w Zalaegerszeg - po zjeździe z drogi nr 86 na 76.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 27.06.2012 09:19

Miken77 napisał(a):Tak, planuję nocleg na Węgrzech w Zalaegerszeg - po zjeździe z drogi nr 86 na 76.

nie zaszkodzi w notesiku mieć i ten adres > http://www.maraczi.webstep.hu/67/index.html
w okolicy > http://bukfurdo.hu/hu/#
opinia o termach > http://forum.karawaning.pl/topic/7742-termy-bukfurdo/
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 27.06.2012 10:16

pasażer napisał(a):
Miken77 napisał(a):Tak, planuję nocleg na Węgrzech w Zalaegerszeg - po zjeździe z drogi nr 86 na 76.

nie zaszkodzi w notesiku mieć i ten adres > http://www.maraczi.webstep.hu/67/index.html
w okolicy > http://bukfurdo.hu/hu/#
opinia o termach > http://forum.karawaning.pl/topic/7742-termy-bukfurdo/

Dzięki, właśnie kilka tygodni temu na forum znalazłem ten adresik. Napisałem zapytanie o rezerwację i otrzymałem odpowiedź, że nie rezerwują z wyprzedzeniem, ponieważ często zdarza się, że ktoś rezerwował po czym nie przyjeżdżał. Napiszę ponownie na kilka dni przed wyjazdem, chciałbym zobaczyć termy w Bukfurdo :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 27.06.2012 11:45

Miken77 napisał(a):Dzięki, właśnie kilka tygodni temu na forum znalazłem ten adresik. Napisałem zapytanie o rezerwację i otrzymałem odpowiedź, że nie rezerwują z wyprzedzeniem, ponieważ często zdarza się, że ktoś rezerwował po czym nie przyjeżdżał. Napiszę ponownie na kilka dni przed wyjazdem, chciałbym zobaczyć termy w Bukfurdo :)

Przyznaję się, że sam zrobiłem rezerwację w pensjonacie w Mikulovie i z noclegu nie skorzystałem. Siła wyższa w cro zatrzymała.
Mimo wszystko w drodze powrotnej polecam pensjonat w Mikulovie > http://www.penzionvenuse.cz/ gdyż dobry kontakt był. Żałuję, bo piwniczka w winem prezentuje się okazale :roll:

Termy w Miskolc-Tapolca wyglądają bardziej zachęcająco ale to ewentualny przystanek w drodze na Złote Piaski lub osobną wycieczkę do Budapesztu :wink:
malwiny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malwiny » 27.06.2012 20:45

chętnych zapraszam do wypowiedzenia się na temat trasy przez NIEMCY - za i przeciw. Trochę jeżdżę po Niemczech i na moje to niezła alternatywa trasy..
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 27.06.2012 20:54

Też sporo jeździłem po Niemczech ale nie trasa do CRO . Z tego co wyczytałem to wychodzi podobnie. Trochę dalej ale za to trzeba przejechać więcej km. Czasowo na pewno lepiej wychodzi ale tunele po drodze niwelują oszczędność czasu i pieniędzy.
:lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

BYDGOSZCZ - OMIŚ - jaka trasa? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone