Witam !!!
Pozwoliłem założyć sobie temat ponieważ planuję po raz drugi wypad do Chorwacji w rejon Makarskiej. Dokładnie troszkę dalej, a dokładnie do Małej Duby. Dwa lata temu jechałem samymi autostradami dokładnie tak jak wytyczyła trasę google maps. W tym roku planuję małe zmiany. Pierwsza z nich na nastąpić zaraz po przekroczeniu granicy z Czechami. Nie kieruję się na Olomouc tylko od razu na Brno jakąś boczną drogą. Generalnie nie chodzi o zaoszczędzenie pieniędzy tylko o zobaczenie czegoś innego w czasie drogi do Chorwacji. Autostrady niestety nie pozwalają na to. Omijając autostradę słoweńską bardzo mile się zaskoczyłem jadąc wiejskimi drogami. Generalnie chodzi mi o widoki. Ale do czego zmierzam. Punktem kulminacyjnym ma być zjazd z autostrady A2 w Chorwacji w miejscowości Karlovac i dalej jadąc krajową jedynką w stronę Makarskiej. Pytanie brzmi czy warto?? Znajomi jechali tą trasą kiedy nie było jeszcze autostrady jakieś 7 lat temu. Byli zachwyceni. Widoki, wioski, krajobraz powojenny. Tylko czy oprócz jezior plitwickich jest jeszcze coś większego do zobaczenia ?? Trasy z google maps niestety nie potrafię wkleić.
Pozdrawiam !!!