Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bydgoszcz - Makarska --> Boczne drogi

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
julas.wrc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) julas.wrc » 22.02.2011 22:17

Witam !!!
Pozwoliłem założyć sobie temat ponieważ planuję po raz drugi wypad do Chorwacji w rejon Makarskiej. Dokładnie troszkę dalej, a dokładnie do Małej Duby. Dwa lata temu jechałem samymi autostradami dokładnie tak jak wytyczyła trasę google maps. W tym roku planuję małe zmiany. Pierwsza z nich na nastąpić zaraz po przekroczeniu granicy z Czechami. Nie kieruję się na Olomouc tylko od razu na Brno jakąś boczną drogą. Generalnie nie chodzi o zaoszczędzenie pieniędzy tylko o zobaczenie czegoś innego w czasie drogi do Chorwacji. Autostrady niestety nie pozwalają na to. Omijając autostradę słoweńską bardzo mile się zaskoczyłem jadąc wiejskimi drogami. Generalnie chodzi mi o widoki. Ale do czego zmierzam. Punktem kulminacyjnym ma być zjazd z autostrady A2 w Chorwacji w miejscowości Karlovac i dalej jadąc krajową jedynką w stronę Makarskiej. Pytanie brzmi czy warto?? Znajomi jechali tą trasą kiedy nie było jeszcze autostrady jakieś 7 lat temu. Byli zachwyceni. Widoki, wioski, krajobraz powojenny. Tylko czy oprócz jezior plitwickich jest jeszcze coś większego do zobaczenia ?? Trasy z google maps niestety nie potrafię wkleić.

Pozdrawiam !!!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.02.2011 09:40

fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 23.02.2011 10:27

Hej !
Rozumiem, że Polską granicę przekraczasz w Boboszowie ? Przetestowałem obie drogi i wiem, że już nikt więcej nie namówi mnie na jazdę tą czeką betonową autostradą. Moja rada, w kierunku Brna trzeba uważać na fotoradary w mniejszych miejscowościach. Droga fajna, spokojna, bardzo przyjemnie się jedzie. Co do zjazdu w Karlovac, to bym się zastanowił. Zależy wiele od pory dnia, kiedy będziesz jechał. Jak trafisz pustą drogę to będzie przyjemnie. Jak trafisz "ciężarówkę" ;) to można sie męczyć dłuższy czas, a "obok" równa, gładka autocesta :)

trasa
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.02.2011 10:46

fota napisał(a):Jak trafisz "ciężarówkę" ;)

To ją najzwyczajniej w świecie wyprzedzi. Jeżdżę tą trasą już wiele lat i ruch na niej jest coraz mniejszy wraz z oddawaniem nowych odcinków autocesty, na której jak trafisz na wypadek to możesz postać długie godziny a ja w ostateczności mogę objechać nawet przez BIH bo mam szansę zawrócić 8)
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 23.02.2011 11:28

Z korkami na autostradach oczywiście masz rację, ale z tym bezproblemowym wyprzedzaniem, sam wiesz że nie jest tak różowo. Tymi drogami jeżdżą przeważnie Chorwaci. Oni znają swoje ścieżki doskonale, a jak potrafią jeździć na pewno zauważyłeś ;)... i żeby nie było, że się Hrvatów czepiam ;)
Każdy ma jakieś swoje ulubione przyzwyczajenia, i wszystkiego należy w życiu spróbować :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.02.2011 11:39

fota napisał(a):... i żeby nie było, że się Hrvatów czepiam

Czepiasz się.
Już bardziej bałbym się jakiegoś cudzoziemca, wystraszoną Niemkę, na przykład,
niż lokalnego kierowcy.

Lokalny jeździ jak po swoim, a przyjezdni są strasznie niepewni, boją się wyprzedzać,
nie potrafią skorzystać z okazji, rozglądają się w poszukiwaniu atrakcji, takich, jak, "krajobraz powojenny" 8O

:wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.02.2011 12:01

fota napisał(a):Z korkami na autostradach oczywiście masz rację, ale z tym bezproblemowym wyprzedzaniem, sam wiesz że nie jest tak różowo. Tymi drogami jeżdżą przeważnie Chorwaci. Oni znają swoje ścieżki doskonale, a jak potrafią jeździć na pewno zauważyłeś ;)... i żeby nie było, że się Hrvatów czepiam ;)
Każdy ma jakieś swoje ulubione przyzwyczajenia, i wszystkiego należy w życiu spróbować :)

Wiesz, w tym roku bodajże 11 raz pojadę tą trasą więc Chorwaci w jakiejkolwiek postaci mi już niestraszni, nawet Ci z suszarkami bo bardziej kumaci od tych co autocestą śmigają z wideoradarami :wink: Gorzej jak się jakiś emeryt zza Odry trafi, ale ci z reguły zjeżdżają na pobocze po kilkukrotnym mignięciu długimi :wink:
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 23.02.2011 12:14

Rysio napisał(a):... Gorzej jak się jakiś emeryt zza Odry trafi, ale ci z reguły zjeżdżają na pobocze po kilkukrotnym mignięciu długimi :wink:

:lol: no dobra przekonałeś mnie, w tym roku wypróbuję ten patent ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.02.2011 12:37

fota napisał(a):

Pozwalam pod warunkiem że też grzecznie zjedziesz ja Ci pomigam :D
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 23.02.2011 12:47

Rysio napisał(a):
fota napisał(a):

Pozwalam pod warunkiem że też grzecznie zjedziesz ja Ci pomigam :D

Przynajmniej będę wiedział, że SWÓJ mi miga :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 23.02.2011 17:09

Drogę od Karlovaca do zjazdu Sestanovac przez Knin i td. pokonywałem kilka razy na różnych etapach budowy autostrady.
Różnie to bywa z zagęszczeniem nigdy oczywiście nie było tak gęsto że aż nerwowo. Dlaczego piszę, bo faktycznie na te trasę jeśli chodzi o wyprzedzanie (tylko na nie których odcinkach) lepiej mieć pod maską 100 koników wzwyż. Co do jazdy Chorwatów faktycznie kiedyś pokonywałem ten odcinek nocą nie żałowałem sobie, ale po jakimś czasie pojawiły się za mną światełka dwóch aut. W nie długim czasie pozwoliłem się wyprzedzić. Były to dwa auta chorwackie. Oj posuwały ojej mocno. I jak się okazało, było to chyba moja najlepsza nocna jazda w życiu. Poprzedzające cię auta pokazują czy skałka czy hamowanie jak ostry zakręt itd. To było najszybciej pokonane jakieś 100km na tej drodze. A jaka pobudka i adrenalina uffff :D
Co do pytania autora Kraj jak kraj w jego środkowej części raczej przypomina Słowację górki pagórki itd. Kapitalny odcinek widokowy jest na pewno jakieś 20km przed Plitwicami. Następnie niestety nie jestem wstanie nawet przybliżonego miejsca podać jest jazda górska i nagle na łuku drogi parking i naturalny taras widokowy na ogromną płaską równinę otoczoną górami. Jeśli na tym odcinku będziesz jechał w dzień grzechem było by się nie zatrzymać. Po za tym tak jak wspomniałeś opuszczone osady długie odcinki tylko z naturą, osady zamieszkałe surowa tradycyjna Chorwacja, upał a tu pani od A do Z na czarno ubrana no i jazda górska. Pisze tak bo parę razy tą trasą jechałem dokładnie licząc w jedną i druga stronę 6 razy to co napisałem utkwiło z mojego pierwszego razu bo jadąc na wakacje była noc ( zwariowani dwaj Chorwaci w swoich brykach) a z powrotem dzień.
To tyle z mojej strony na pewno inni maja tez coś ciekawego z widoków z tej trasy.
julas.wrc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) julas.wrc » 23.02.2011 17:44

Niestety nadal nie mogę wrzucić swojej trasy. FOTA jest ona prawie identyczna jak Twoja którą zarzuciłeś. Też mam zamiar ominąć czeskie autostrady i nie płacić za betonowe płyty. Omijam również Słowację i lecę od razu z Brna na Wiedeń. Planowo chciałbym wjechać do Chorwacji ok 5 lub 6 rano. Droga którą opisujecie wcale mnie nie przeraża. Tym bardziej że moim autem przyjemniej się jeździ w trybie powolnym :D Górskie drogi i tym bardziej kręte bardzo lubię. W ostatniej wyprawie miałem okazję pojeździć troszkę bocznymi chorwackimi drogami. Wiele miłych niespodzianek mnie spotkało. Szczególnie widoki. Ciężarówki jakoś mnie nie przerażają w końcu to wakacje i nigdzie nie trzeba się spieszyć.
Ostatnio edytowano 23.02.2011 18:03 przez julas.wrc, łącznie edytowano 4 razy
bikerenko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bikerenko » 23.02.2011 17:49

Dobrze się to czyta, zawsze więcej można dowiedzieć się od ziomków. Pozdrawiam
julas.wrc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) julas.wrc » 23.02.2011 18:40

Rysio napisał(a):https://www.cro.pl./forum/viewtopic.php?t=17814

:wink:

Serdeczne dzięki za temat. Poczytam :D

Mam jeszcze pytanie... Ja w 2009 omijałem autostradę w Słowenii, ale teraz jechać przez Ptuj i inne wioski chyba się nie opłaca. Autostrada jest w całości gotowa?? Czy jestem w błędzie...
julas.wrc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) julas.wrc » 23.02.2011 21:47

Tak przyszło mi teraz do głowy. Jakby zapuścić się troszkę dalej niż do Makarskiej. Myślę o Albanii. Czy warto się tam wybrać. Myślałem raczej o trasie wzdłuż wybrzeża.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone