Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bydgoszcz-Boboszów-Wiedeń-Graz-Ljubljana-Pula dobra trasa?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gruchacz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gruchacz » 16.06.2009 18:28

Witam, obmyśliłem trasę do Chorwacji i jestem ciekawy czy wszystko jest ok i czy nie popełniłem jakichś gaf, więc wolę usłyszeć porady od zaznajomionych z trasą.

Trasa wygląda tak:
http://tnij.org/dlwp

Poproszę o rady i wszelkiego rodzaju uwagi dot. trasy ;)
Mam jeszcze pytanie o winiety: jakie muszę kupić na tą trasę w linku i jakie są ich ceny w PZMocie?

I jeszcze jedno: był ktoś na wczasach w domu pana Marinko Gazibarica? Apartament nazywa się Villa Mira(http://www.chorwacja-apartamenty.pl/pula/villamira/), jakbyś ktoś coś wiedział to poproszę o info ;)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 16.06.2009 20:09

Najgorszy odcinek,między Boboszowem a Mohelnicami.Ale i tak jeżdżę tamtędy.I zamiast przez Mikulov (CZ/A),pojadę w tym roku chyba przez Breclav,ze względu na prace drogowe na odcinku Brno-Wiedeń.Poza tym,myślę,że jest OK.
Szerokiej drogi :)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 16.06.2009 20:16

Grzegorz, a jak dokładnie jedziesz z Boboszowa do Mohelnic ?
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 16.06.2009 20:28

Boboszów-Kraliky-Cervena Voda-Bukovice-Bludov-i dalej 44 na Mohelnice.Tak jechałem ostatnio i nawet sprawnie poszło.Dwa lata temu tak się zamotałem,że nie pamiętam :lol:
Aha!Właśnie chyba z Twojego opisu trasy korzystałem,choć nie wiem,czy na całym odcinku(nawet sobie wydrukowałem).Tyle,że zaraz za granicą skręcam w lewo,a Ty chyba jedziesz prosto,takim trochę skrótem...
Lecę spod Wrocławia.A kolega z Bydgoszczy musi niestety to miasto przepękać,podobnie jak Ty.Współczuję :)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 16.06.2009 20:33

W google maps wpisz jako:
start: Boboszów
przez: Dolni Borikovice
przez: Horni Studenky
koniec: Mohelnice

od granicy: na pierwszej krzyżówce (zaraz za wiaduktem kolejowym) prosto i przez Dolni Borikovice - Horni Borikovice - Cervena Voda - Bila Voda - przez Bukovicami w prawo 43 i po 500 metrach w lewo w 368 - Horni Studenki - Svebohov - Rovensko - Zabreh - Mohelnice i od tej pory droga ekspresowa a potem autostrada.

Trasę przetestowałem 4 razy i jadąc tędy omija się sławetne serpentyny i inne wynalazki (Kraliky, Stity, Svitavy) :-)
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 16.06.2009 20:49

Dzięki.Właśnie te serpentyny...Można się zakręcić :)
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 16.06.2009 20:58

Aha!Gdzie w taki razie kupujesz winietkę?Chodzi o to,czy tymi skrótami nie ominę przypadkiem tej stacji,na której zawsze ją nabywałem...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.06.2009 21:06

Bydgoszcz-Konin-Kalisz-Kluczbork-Opole-Głubczyce-Piotrowice/Krnov granica (400km)- Olomouc-Brno-Breclav-Reintal-Wiedeń-Graz-Maribor-Ljubljana-META. Razem ca. 1250km.
Robisz to w około 16 godzin.
W Polsce przez Wroclaw do Boboszowa i serpentyny stracisz przynajmniej 2 godziny.

Pozdrawiam.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 16.06.2009 21:53

grzegorz_k napisał(a):Aha!Gdzie w taki razie kupujesz winietkę?Chodzi o to,czy tymi skrótami nie ominę przypadkiem tej stacji,na której zawsze ją nabywałem...

Albo w sklepiku zaraz za granicą albo w Zabrehu na stacji Slovnaft lub Shell otwartych 24h
gruchacz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gruchacz » 16.06.2009 21:57

to która trasa lepsza?

ta moja czy FUXa?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 16.06.2009 22:00

Z Bydgoszczy bym jechał jak Ci radzi Fux. Z tym że z Kalisza do Kluczborka przez grabów a nie przez Ostrów i Kępno i z Opola na Prudnik i Krnov a nie na Głubczyce - ponoć jak pisał któryś z kolegów o wiele lepsza nawierzchnia.
gruchacz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gruchacz » 16.06.2009 22:15

wiec ostateczna trasa:
http://tnij.org/dly7

może być?

i jakbyście radzili: jak na pierwszy wyjazd do cro kupić winiety w PZMocie na miejscu czy podczas trasy?

z góry dzięki ;)
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 16.06.2009 22:28

Winietki kupuj po drodze na stacjach benzynowych.Zawsze tak robię i nigdy nie miałem żadnego problemu z zakupem.Zwyczajnie szkoda przepłacać.
Seebeck-znalazłem Twój opis przejazdu za Boboszowem.Może komuś się przyda:
forum/viewtopic.php?t=19695&highlight=
Dzięki i pozdrawiam!
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 16.06.2009 22:55

gruchacz napisał(a):wiec ostateczna trasa: http://tnij.org/dly7 może być?

Ja bym zrobił 2 poprawki:
Z Opola 414 na Prudnik, Trzebina i dalej Krnov Bruntal oraz
z Brna na Bratislavę - Eisenstadt - Graz a nie na Breclav - Wiedeń - Graz

PS A w ogóle to sie zastanów nad Niemcy - Villach - Ljubljana
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 25.06.2009 07:01

poniewaz trasa jest podobna do mojej mam pytanie czy na tej trasie będę opłacać winiety?
Boboszów-Bukowice-Hrabowa-Prostejov-Korycany-Hodonin-Kuty-Bratysława-Mosonmagyarovar-Csorna-Szombathely-Lendava-Sensvete-Zadworsko-Plitvicka jezera-Potravije-Sinj-Brela-Makarska...
bede wdzięczna za odpowiedzi.W google wziełam bez autostrad i płatnych odcinków, czy faktycznie tak będzie?
http://maps.google.pl/maps?ie=UTF-8&hl=pl&tab=wl
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone