Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bydgoszcz-Boboszów-Wiedeń-Graz-Ljubljana-Pula dobra trasa?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dziewiczyrejs
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dziewiczyrejs » 26.06.2009 17:40

murter v2

czy tak to powinno wygladac?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.06.2009 18:20

Wygląda że tak :) Może jeszcze inni się wypowiedzą co lepiej znają poszczególne odcinki.
dziewiczyrejs
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dziewiczyrejs » 26.06.2009 19:26

a jaki jest koszt potrzebnych na tej trasie viniet?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.06.2009 19:32

dziewiczyrejs napisał(a):murter v2

czy tak to powinno wygladac?

Po co chcesz jechać przez Prudnik?
Krapkowice, Głubczyce, Piotrowice, Krnov. Dalej dobrze.
Winiety i opłaty:

forum/viewtopic.php?t=17828
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 27.06.2009 08:27

zawodowiec dzieki za pomocna dłon, za 2 dni ruszamy i myslimy nadal nad trasą , bylismy skłonni przejechac Slowacje i Węgry ale powodzie nam kluczą całą podróż.Mimo to na dzisiejszy dzien to jedyna opcja jaką wybralismy. Boboszów na dzisiejszy troszke pod znakiem zapytania bo powodzie....
Wrocław -Opole trasa przed alarmem powodziowym.
Jesli tak dalej pójdzie, przyjdzie nam śmignąć przez Niemcy, czego byśmy nie chcieli...Austria płatne tunele jakoś nas nie kręca..ale posiedzimy jeszcze nad mapką dzisiaj wieczorem i jutro.
Sebeeck a motamy sie z trasą...naprawdę czieżko wybrać a wyjazd w poniedziałek na 1-go mamy bbyc w Makarskiej.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.06.2009 11:08

Beci, jak na ogół ludziom odradzam robienie wielkiego koła przez Niemcy to w Waszym przypadku to może mieć sens, w końcu rzut granatem od Szczecina jesteście. Patent na objazd austriackich płatnych tuneli dałem tu i 3 posty wcześniej w tamtym temacie. Szerokości! :)
AndrzejPSP
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejPSP » 27.06.2009 14:35

Witam. Ja wybieram się w sierpniu do Umag i właśnie przeglądam trasy. Czy ktoś może polecić jakąś w miarę tanią i dobrą?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2009 20:16

AndrzejPSP napisał(a):Witam. Ja wybieram się w sierpniu do Umag i właśnie przeglądam trasy. Czy ktoś może polecić jakąś w miarę tanią i dobrą?

Kalisz-Wieruszów-Kluczbork-Opole-Głubczyce-Krnov.
Dalej opisane pare postów wyżej.
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 27.06.2009 20:47

zawodowiec?
linki do trasy oceń po swojemu
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... l=49.75288,

lub niechciana trasa przez Niemcy
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... l=49.75288,
zadnych tuneli, opłat..itp..chyba się nie mylę?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 27.06.2009 22:08

Jak dla mnie trasa nr 1:
odcinek Białogard - Brno koszmar, od Brna do CRO wariant prawie idealny
ja bym zmodyfikował (o ile nie będzie powodzi w Kotlinie Kłodzkiej) Białogard - Czaplinek - Wałcz - Trzcianka - Czarnków - Oborniki - Szamotuły - Przeźmierowo - Skórzewo - Poznań (ulice: Malwowa - Grunwaldzka - Wołczyńska - Nowa głogowska) - Komorniki - Kościan - Leszno - Rawicz - Wrocław - Kłodzko - Boboszów - Cervena Voda - Horni Studenky - Bukovice - Svebohov - Rovensko - Zabreh - Mohelnice - Olomouc - Brno
lub jeśli warunki nie pozwolą to od Wrocławia A4 - Prudnik - Trzebina - Krnov - Olomouc - Brno
trasa nr 2: moim zdaniem pakujesz się w bardzo często zakorkowane okolice Monachium. Ja bym uciekał z Norymbergii na Passau i potem A9 na Graz - Maribor (oczywiście objazd) - Ptuj - Zagreb

Ale kluczowe tu jest pytanie ile czasu chcecie poświecić na podróż DO i Z a ile na sam pobyt ?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.06.2009 22:36

Beci,
Jak przez Polskę to jestem za trasą Fuxa czyli ominąć Wrocek i zalane Kłodzko. Poznań-Ostrów-Kluczbork-Opole-Krnov. Potem bym zainwestował w czeską i austriacką winietkę zamiast przez Węgry. Zanim dojedziesz do węgierskiej 86 to się tłuczesz przez Czechy bocznymi drogami a słowackiej winietki też trudno uniknąć. A tak na maksa korzystasz z czeskiej i austriackiej autostrady. Czyli Ołomuniec-Brno-Breclav-Mistelbach-Wiedeń i dalej normalnie Graz, objazd słoweńskiej autostrady przez Mureck-Lenart-Ptuj na chorwacką autocestę.

Jakby ten wariant w pd. Polsce też był zalany to trzeba przez Niemcy. Wtedy tak jak Mosqito mówi - nie Monachium tylko Passau-Wels-Graz i płatne tunele przed Grazem możesz objechać jak pisałem wcześniej. Od Grazu jak w pierwszym wariancie.
AndrzejPSP
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejPSP » 27.06.2009 22:37

A nie da się ominąć płatnych dróg w Czechach w okolicy Brna?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 27.06.2009 22:42

zawodowiec napisał(a):Beci,
Jak przez Polskę to jestem za trasą Fuxa czyli ominąć Wrocek i zalane Kłodzko. Poznań-Ostrów-Kluczbork-Opole-Krnov.

Kamil, tu się pozwolę z Tobą nie zgodzić. DK11 to koszmar. Stoisz w Jarocinie, Ostrowie i Kępnie. Lepiej (szybciej, wygodniej) na Wrocław. Poza tym sam przejazd przez Poznań z NW na SE zajmie około godziny.

PS Gdybym ja startował z Białogardu trasy przez PL i CZ bym w ogóle pod uwagę nie brał. Tylko D i A.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.06.2009 23:06

Mosqito, może masz rację, jesteś bardziej na bieżąco. Parę lat temu miałem złe doświadczenia z przejazdu przez Wrocek, na narty w okolice Nachodu mi się dużo lepiej jeździło (co prawda z Łodzi) przez Opole i Kluczbork, może teraz jest lepiej. O wąskich gardłach w Jarocinie, Ostrowie i Kępnie pewnie wiesz co mówisz, nie wypowiadam się bo nie jechałem. Problemem może być zalane Kłodzko. Czyli co wtedy? Wrocław-Krapkowice-Krnov-Ołomuniec-Brno?

Tak jak pisałem wcześniej z okolic Szczecina trasa przez Niemcy jest poważnie do rozważenia. Z Białogardu jest 250 km dalej ale jak się ma mocną brykę i nie szkoda hajsu to jak się depnie ile fabryka dała to się będzie trochę szybciej (ale duuużo drożej). Tak jak pisaliśmy Passau-Wels-Graz, jak ominiesz tunele to w jedną stronę 12E zostaje w kieszeni.

Beci, Ty to masz fuksa (nie mylić z FUXem ;) ), tylu chłopa się głowi nad Twoją trasą :lol:
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 28.06.2009 06:22

Jeśli chodzi o przejazd przez KłODZKO i BOBOSZóW po powodzi nie ma żadnego problemu drogi są przejezdne i jedzie się OK!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Bydgoszcz-Boboszów-Wiedeń-Graz-Ljubljana-Pula dobra trasa? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone