Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buty trekingowe / wędrówkowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kamzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamzio » 07.10.2022 13:33

Cześć,
Jako wytrawni turyści zwiedzający wzdłuż i wszerz Chorwację na pewno chodzicieteż dużo pieszo. Ktoś poleci wg swoich odczuć dobre buty trekingowe, do wędrówek, a przy okazji do pracy na działce, etc.? Miałem La Sportiva Thunder GTX przez 15 lat i się rozpadły; szukam teraz czegoś nowego.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 07.10.2022 15:16

Ja wiele lat temu zaufałem marce Keen. Teraz nie wyobrażam sobie innych butów - polecam je z czystym sumieniem!
kamzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamzio » 22.06.2024 23:04

stachan napisał(a):Ja wiele lat temu zaufałem marce Keen. Teraz nie wyobrażam sobie innych butów - polecam je z czystym sumieniem!

Dzięki. Zobaczę
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 23.06.2024 06:41

Do chodzenia po gorących chorwackich wertepach najlepiej bez żadnych goretexów czy inaczej zwanych membran.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.06.2024 12:42

kamzio napisał(a):
stachan napisał(a):Ja wiele lat temu zaufałem marce Keen. Teraz nie wyobrażam sobie innych butów - polecam je z czystym sumieniem!

Dzięki. Zobaczę

Nie wiem czy po dwóch latach nadal szukasz butów, mnie najbardziej pasują Meindle i Salomony. Z tym, że nie wiem co rozumiesz pisząc , że także do pracy na działce. Na działkę to używałbym jakiegoś obuwia roboczego, jeśli wykonujesz jakieś prace ziemne czy budowlane. Na piesze wędrówki, których ja nie uskuteczniam wiele, wystarczają mi Salomony z trekingową podeszwą. Bez gore np Pulsar albo z gore to Yaro gtx.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.06.2024 12:44

Jeśli ufasz marce La Sportiva to polecam linię Trango Tech, jest kilka wzorów i twardości, przymierzałem wszystkie i w czarnych z zielonymi wstawkami czuję się jakbym w kapciach chodził.
Czerwono-czarne ciut przy twardawe.
Ale jak to z butami samemu trzeba poczuć.

W Cro sprawdzane tylko w zimę ;)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.06.2024 13:06

Z butów wyższych to długi czas nosiłem Meindla. Uważałem je za najlepsze. Modele Cobra i Safari Mid Pro. Do czasu jak założyłem Salomona XA Forces. Zostały mi jeszcze z sentymentu mocno zimowe Meindle Performance. Ale nie ma takich zim :)
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 06.07.2024 17:42

Przed laty byłem na 6-tygodniowym trekkingu w Himalajach. Miałem kultowe skórzane buty wysokogórskie „Himalaje” z nieistniejącego już wałbrzyskiego Polsportu, którego były sztandarowym produktem. Buty spisały się idealnie. Podejrzewam, że niewiele zagranicznych marek byłoby w stanie konkurować na tego typu imprezie.
button
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) button » 06.07.2024 18:21

Warto poszukać na promce Zamberland Guide RR w wersji bez GTX. Dbasz wtedy o skórę i przez wiele lat cieszysz się super butem made in Italy.
Ja swoich używam 3 rok, do tej pory 2x Tatry (zima i jesień), raz Karkonosze i raz Beskidy.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 07.07.2024 07:04

naturysta-06 napisał(a):Przed laty byłem na 6-tygodniowym trekkingu w Himalajach. Miałem kultowe skórzane buty wysokogórskie „Himalaje” z nieistniejącego już wałbrzyskiego Polsportu, którego były sztandarowym produktem. Buty spisały się idealnie. Podejrzewam, że niewiele zagranicznych marek byłoby w stanie konkurować na tego typu imprezie.

Kultowe i pewnie cała produkcja była na export :) i z tego powodu musiały byc bardzo dobre.
Technologia nie wyszukana, bo pełna skóra i to zazwyczaj działa bardzo dobrze. A co do konkurowania to już nie byłbym takim optymistą, pamiętam w jakimś reportażu o polskich himalaistach jak wspominali jak ich sprzęt odbiegał od zachodniego.
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 07.07.2024 08:55

BartNS napisał(a):
naturysta-06 napisał(a):Przed laty byłem na 6-tygodniowym trekkingu w Himalajach. Miałem kultowe skórzane buty wysokogórskie „Himalaje” z nieistniejącego już wałbrzyskiego Polsportu, którego były sztandarowym produktem. Buty spisały się idealnie. Podejrzewam, że niewiele zagranicznych marek byłoby w stanie konkurować na tego typu imprezie.

Kultowe i pewnie cała produkcja była na export :) i z tego powodu musiały byc bardzo dobre.
Technologia nie wyszukana, bo pełna skóra i to zazwyczaj działa bardzo dobrze. A co do konkurowania to już nie byłbym takim optymistą, pamiętam w jakimś reportażu o polskich himalaistach jak wspominali jak ich sprzęt odbiegał od zachodniego.

Nie tylko na eksport, najlepszy dowód, że kupiłem w Polsce :). A co do sprzętu, to buty i kurtki/śpiwory puchowe były na światowym poziomie.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone