Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buty trekingowe / wędrówkowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kamzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamzio » 07.10.2022 13:33

Cześć,
Jako wytrawni turyści zwiedzający wzdłuż i wszerz Chorwację na pewno chodzicieteż dużo pieszo. Ktoś poleci wg swoich odczuć dobre buty trekingowe, do wędrówek, a przy okazji do pracy na działce, etc.? Miałem La Sportiva Thunder GTX przez 15 lat i się rozpadły; szukam teraz czegoś nowego.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 07.10.2022 15:16

Ja wiele lat temu zaufałem marce Keen. Teraz nie wyobrażam sobie innych butów - polecam je z czystym sumieniem!
kamzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamzio » 22.06.2024 23:04

stachan napisał(a):Ja wiele lat temu zaufałem marce Keen. Teraz nie wyobrażam sobie innych butów - polecam je z czystym sumieniem!

Dzięki. Zobaczę
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 23.06.2024 06:41

Do chodzenia po gorących chorwackich wertepach najlepiej bez żadnych goretexów czy inaczej zwanych membran.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.06.2024 12:42

kamzio napisał(a):
stachan napisał(a):Ja wiele lat temu zaufałem marce Keen. Teraz nie wyobrażam sobie innych butów - polecam je z czystym sumieniem!

Dzięki. Zobaczę

Nie wiem czy po dwóch latach nadal szukasz butów, mnie najbardziej pasują Meindle i Salomony. Z tym, że nie wiem co rozumiesz pisząc , że także do pracy na działce. Na działkę to używałbym jakiegoś obuwia roboczego, jeśli wykonujesz jakieś prace ziemne czy budowlane. Na piesze wędrówki, których ja nie uskuteczniam wiele, wystarczają mi Salomony z trekingową podeszwą. Bez gore np Pulsar albo z gore to Yaro gtx.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.06.2024 12:44

Jeśli ufasz marce La Sportiva to polecam linię Trango Tech, jest kilka wzorów i twardości, przymierzałem wszystkie i w czarnych z zielonymi wstawkami czuję się jakbym w kapciach chodził.
Czerwono-czarne ciut przy twardawe.
Ale jak to z butami samemu trzeba poczuć.

W Cro sprawdzane tylko w zimę ;)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.06.2024 13:06

Z butów wyższych to długi czas nosiłem Meindla. Uważałem je za najlepsze. Modele Cobra i Safari Mid Pro. Do czasu jak założyłem Salomona XA Forces. Zostały mi jeszcze z sentymentu mocno zimowe Meindle Performance. Ale nie ma takich zim :)
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 06.07.2024 17:42

Przed laty byłem na 6-tygodniowym trekkingu w Himalajach. Miałem kultowe skórzane buty wysokogórskie „Himalaje” z nieistniejącego już wałbrzyskiego Polsportu, którego były sztandarowym produktem. Buty spisały się idealnie. Podejrzewam, że niewiele zagranicznych marek byłoby w stanie konkurować na tego typu imprezie.
button
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) button » 06.07.2024 18:21

Warto poszukać na promce Zamberland Guide RR w wersji bez GTX. Dbasz wtedy o skórę i przez wiele lat cieszysz się super butem made in Italy.
Ja swoich używam 3 rok, do tej pory 2x Tatry (zima i jesień), raz Karkonosze i raz Beskidy.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 07.07.2024 07:04

naturysta-06 napisał(a):Przed laty byłem na 6-tygodniowym trekkingu w Himalajach. Miałem kultowe skórzane buty wysokogórskie „Himalaje” z nieistniejącego już wałbrzyskiego Polsportu, którego były sztandarowym produktem. Buty spisały się idealnie. Podejrzewam, że niewiele zagranicznych marek byłoby w stanie konkurować na tego typu imprezie.

Kultowe i pewnie cała produkcja była na export :) i z tego powodu musiały byc bardzo dobre.
Technologia nie wyszukana, bo pełna skóra i to zazwyczaj działa bardzo dobrze. A co do konkurowania to już nie byłbym takim optymistą, pamiętam w jakimś reportażu o polskich himalaistach jak wspominali jak ich sprzęt odbiegał od zachodniego.
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 07.07.2024 08:55

BartNS napisał(a):
naturysta-06 napisał(a):Przed laty byłem na 6-tygodniowym trekkingu w Himalajach. Miałem kultowe skórzane buty wysokogórskie „Himalaje” z nieistniejącego już wałbrzyskiego Polsportu, którego były sztandarowym produktem. Buty spisały się idealnie. Podejrzewam, że niewiele zagranicznych marek byłoby w stanie konkurować na tego typu imprezie.

Kultowe i pewnie cała produkcja była na export :) i z tego powodu musiały byc bardzo dobre.
Technologia nie wyszukana, bo pełna skóra i to zazwyczaj działa bardzo dobrze. A co do konkurowania to już nie byłbym takim optymistą, pamiętam w jakimś reportażu o polskich himalaistach jak wspominali jak ich sprzęt odbiegał od zachodniego.

Nie tylko na eksport, najlepszy dowód, że kupiłem w Polsce :). A co do sprzętu, to buty i kurtki/śpiwory puchowe były na światowym poziomie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.03.2025 08:52

te kiero napisał(a):Jeśli ufasz marce La Sportiva to polecam linię Trango Tech, jest kilka wzorów i twardości, przymierzałem wszystkie i w czarnych z zielonymi wstawkami czuję się jakbym w kapciach chodził.
Czerwono-czarne ciut przy twardawe.
Ale jak to z butami samemu trzeba poczuć.

W Cro sprawdzane tylko w zimę ;)

Ponieważ od długiego czasu nie ma konkretnego wysokogórskiego wypadu i na takowy się nie zanosi to nastąpiło pożegnanie z Scarpa Ribelle HD.
Buty używki zadbane, trzymają cenę i poszły za taką, że udało się zakupić wspomniane wyżej Trango Tech La Sportiva w wersji czerwono-czarnej. Dalej mam wersję czarno-zieloną, ale z uwagi na super doświadczenie z tymi butami zainwestowałem w kolejną parę. I mogę potwierdzić, że mimo iż buty z tej samej serii, to jednak czerwono-czarne z twardszą podeszwą. Nawet dobrze, bo szlaki są różne.
Polecam.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 02.03.2025 22:41

To ja może tak na przekór, ale szczerze. Buty w góry kupujemy jedne z tańszych tzw. "marketówki". Ostatni zakup to styczeń 2024. Przetrwały lot za ocean, dwa dni chodzenia po Nowym Jorku, przejście kilka szlaków w Kostaryce i Panamie, w tym wejście na największy szczyt Panamy - 3,5 tys. metrów. Latem kilka wypadów w góry, w tym tatry ponad 2 tys. metrów.

Drogich, markowych butów górskich nigdy nie miałem, ale bardzo dużo biegam od kilkunastu lat i najtańsze biegówki reeboka czy adidasa sprawdzają się najlepiej, a na pewno najdłużej wytrzymują.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.03.2025 23:27

U mnie najlepiej spisują się do biegania buty dobrane w sklepie przez sprzedawcę który bierze pod uwagę rodzaj stopy, sposób biegania, ciężar, dystanse i podłoże. Świetnie mi się biegało w Sauconach. Potem w New Balance, Asics i teraz mam bardzo dobre dla mnie Mizuno. Mają na liczniku ponad 500km to pomału ich końcówka. Jak będę mógł wrócić do biegania to może dobiorę sobie chwalone przez koleżankę Brooksy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.03.2025 06:55

ziemniak napisał(a):To ja może tak na przekór, ale szczerze. Buty w góry kupujemy jedne z tańszych tzw. "marketówki".
(...)
Drogich, markowych butów górskich nigdy nie miałem

Przez dobre 7 sezonów bardzo dobrze służyły mi buty trekkingowe męskie wysokie decathlonowskie Quechua, łącznie z codziennym użytkowaniem w zimę. Byłem w szoku, że tyle lat wytrzymały. Gdy padły kupiłem kolejne z serii, ale padły i zamokły 7x szybciej, więc wróciłem do markowych.
Nie twierdze jednak, że but musi być markowy; miałem powyższe w "chudych latach" jak to ujmę, kiedy do Senj czy innego Dramalj jeździło się za niewiarygodne tutaj 2,3-3,2tys na tydzień w 2os.
Potem jeśli tylko mogłem sobie pozwolić to zacząłem przygodę z markowymi "od nowa". Przygoda zaczęła się szmat czasu temu i jest związana z bliską mi osobą.

Do biegania czy szybkiego marszu to zależy w jakim terenie, u mnie najczęściej las więc Salomon Alphacross, można nawet tanio wyhaczyć, albo od roku LaSportiva Akyra, ale miewałem też Lidlowskie ;)

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies