Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

butla gazowa turystyczna

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Żaneta
Plażowicz
butla gazowa turystyczna

Nieprzeczytany postnapisał(a) Żaneta » 30.05.2010 20:13

Witam
Z tego co wiem - w apartamentach są kuchenki do gotowania, a jak jest w pokojach? Czy tam także można gdzieś gotować? Czy są czajniki bezprzewodowe? Jadę w ciemno z rodziną i nie wiem co uda nam się załatwić na miejscu. Czy powinnam zatem wziąć butlę gazową tak na "wszelki wypadek"? Nie chciałabym sytuacji takiej, że nie mam gdzie zrobić kawy/herbaty. Jadę pierwszy raz dlatego bardzo proszę o rady. Z góry dziękuję.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.05.2010 20:27

Żaneta napisał(a):Witam
Z tego co wiem - w apartamentach są kuchenki do gotowania, a jak jest w pokojach? Czy tam także można gdzieś gotować? Czy są czajniki bezprzewodowe? Jadę w ciemno z rodziną i nie wiem co uda nam się załatwić na miejscu. Czy powinnam zatem wziąć butlę gazową tak na "wszelki wypadek"? Nie chciałabym sytuacji takiej, że nie mam gdzie zrobić kawy/herbaty. Jadę pierwszy raz dlatego bardzo proszę o rady. Z góry dziękuję.

Nie wiem czy tak jest wszędzie ale w pensjonatach jest możliwość wypożyczenia czajnika (szklanki są na wyposażeniu).
Gotować z całą pewnością nie można - nie ma warunków ku temu.
Zaznaczam, ja mam na myśli pensjonat, jak jest w pokojach na prywatnych kwaterach - nie wiem.
(pokoje są dla tych co żywią się na zewnatrz- restauracje,konoby,.. )

Jeżeli chciałabyś jednak zabrać czajnik z sobą to pamiętaj, że tam są inne wtycznki, chyba eurowtyczka jako pośrednik, jest konieczna (dokładnie, jakie nie potrafię w tej chwili napisać - może ktoś inny, biegły w tym temacie napisze).
Żaneta
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Żaneta » 01.06.2010 06:55

woka napisał(a):

Nie wiem czy tak jest wszędzie ale w pensjonatach jest możliwość wypożyczenia czajnika (szklanki są na wyposażeniu).
Gotować z całą pewnością nie można - nie ma warunków ku temu.
Zaznaczam, ja mam na myśli pensjonat, jak jest w pokojach na prywatnych kwaterach - nie wiem.
(pokoje są dla tych co żywią się na zewnatrz- restauracje,konoby,.. )

Jeżeli chciałabyś jednak zabrać czajnik z sobą to pamiętaj, że tam są inne wtycznki, chyba eurowtyczka jako pośrednik, jest konieczna (dokładnie, jakie nie potrafię w tej chwili napisać - może ktoś inny, biegły w tym temacie napisze).

O co chodzi z tymi wtyczkami?
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 01.06.2010 07:06

Żaneta napisał(a):O co chodzi z tymi wtyczkami?

Pewnie Woka pomylił kraje. W Chorwacji są takie same gniazda jak w Polsce, ja nie miałem nigdy kłopotu włączyć ładowarki do telefonu, czajnika czy radia. Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2010 07:20

Pokoje w willach ( apartamentowcach ) są oznaczone SOBE...przekonałem się, że te" sobe" niejednokrotnie są na poziomie apartamentów...o ile w apartamencie masz typową kuchnię z całym wyposażeniem to w Sobe masz pokój z aneksem kuchennym ( np. w przedpokoju ) gdzie jest kuchenka, pełne wyposażenie kuchenne i lodówka...jeżeli nie ma tego w pokoju to jest na ogół kuchnia w oddzielnym pomieszczeniu zbiorowa a przynajmniej gdzie ja byłem ( w kilku miejscowościach ) to zauważyłem, że tak właśnie jest...chodzi mi o kwatery prywatne i też jeżdżę w ciemno...nie będzie czegoś z aneksem kuchennym to grzecznie dziękujesz i szukasz dalej...zabieranie butli mija się według mnie z celem, nie ma możliwości abyś nie znalazła...butle to chyba na camping biorą ale na temat campingu już nie wypowiem się bo nigdy z nich nie korzystam...
Pzdr
jurekk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekk » 01.06.2010 12:55

Butlę gazową/małą/ z palnikiem zawsze warto wziąć na taką podróż.
Przecież także w drodze można na parkingu choćby zaparzyć świeżą kawę! :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2010 13:10

Po to aby w drodze napić się kawy trzeba taszczyć butlę ?....genialne 8O
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.06.2010 13:18

alessandro1977 napisał(a):Po to aby w drodze napić się kawy trzeba taszczyć butlę ?....genialne 8O

czytaj raz jeszcze i slowo "chocby" wypowiedz na glos :wink:

my na camp zawsze zabieramy butle 2-3kg z dwoma palnikami. po drodze mozna zrobic kawusie w dowolnym miejscu anie filowac za jakas knajpa. nawet w korku mozna tego dokonac :wink: . nam sie chcialo jesc wiec w pierwszym sklepie kupilismy wytlaczanke jajek, maselko, plastry szyneczki i zrobilismy sobie z tych zdaje sie 20-tu jajeczek pyszna jajeczniczke :wink:

kuchenka gazowa jak dla mnie to swoetne rozwiazanie :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2010 13:23

Tak...ale różnica polega na tym, że Ty jedziesz na camp czyli jak napisałem powyżej...ale ciągnąć butlę tylko po to aby skorzystać z niej po drodze jadąc do apartamentu to gruba przesada...do tego wystarczy termos... :D
jurekk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekk » 01.06.2010 13:25

piotrulex napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Po to aby w drodze napić się kawy trzeba taszczyć butlę ?....genialne 8O

czytaj raz jeszcze i slowo "chocby" wypowiedz na glos :wink:

my na camp zawsze zabieramy butle 2-3kg z dwoma palnikami. po drodze mozna zrobic kawusie w dowolnym miejscu anie filowac za jakas knajpa. nawet w korku mozna tego dokonac :wink: . nam sie chcialo jesc wiec w pierwszym sklepie kupilismy wytlaczanke jajek, maselko, plastry szyneczki i zrobilismy sobie z tych zdaje sie 20-tu jajeczek pyszna jajeczniczke :wink:

kuchenka gazowa jak dla mnie to swoetne rozwiazanie :D

"piotrulex" - dzięki za "wspomożenie wiernych" :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2010 13:30

Skoro mówimy już o gotowaniu, smażeniu itd. w drodze do Cro to po co rozmieniać się na drobne...lepiej kuchnię polową z sobą zabrać.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.06.2010 13:44

alessandro1977 napisał(a):Skoro mówimy już o gotowaniu, smażeniu itd. w drodze do Cro to po co rozmieniać się na drobne...lepiej kuchnię polową z sobą zabrać.

Taka np. grochówka...mniam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.06.2010 13:44

dasuch napisał(a):
Żaneta napisał(a):O co chodzi z tymi wtyczkami?

Pewnie Woka pomylił kraje. W Chorwacji są takie same gniazda jak w Polsce, ja nie miałem nigdy kłopotu włączyć ładowarki do telefonu, czajnika czy radia. Pozdrawiam

:lol: ..... nic nie pomylił. ( pamięta tylko więcej niż "dasuch") :wink:

Pamiętam, lata 90-te, aby wlączyć grzałkę, musiałem gniazdko demontować. ( wiem, że na forum była już dyskusja o wtyczkach).

Chodzi o starą wtyczkę, taką okrągłą pełną. Ta nie wchodziła do ich gniazdka. Trzeba było takiej wtyczki z wycięciami jak obecnie są montowane w np. czajnikach ( lub taką szczupłą, wąską).

Teraz nie zwracałem uwagi ale myślę, że już tego problemu może nie być i to raczej nie z powodu, że chorwaci zmienili gniazdka tylko, że u nas w kraju mamy wtyczki uniwersalne. (chyba, że u kogoś uchował się jeszcze antyk).
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.06.2010 14:04

alessandro1977 napisał(a):Pokoje w willach ( apartamentowcach ) są oznaczone SOBE...przekonałem się, że te" sobe" niejednokrotnie są na poziomie apartamentów...o ile w apartamencie masz typową kuchnię z całym wyposażeniem to w Sobe masz pokój z aneksem kuchennym ( np. w przedpokoju ) gdzie jest kuchenka, pełne wyposażenie kuchenne i lodówka...jeżeli nie ma tego w pokoju to jest na ogół kuchnia w oddzielnym pomieszczeniu zbiorowa a przynajmniej gdzie ja byłem ( w kilku miejscowościach ) to zauważyłem, że tak właśnie jest...chodzi mi o kwatery prywatne i też jeżdżę w ciemno...nie będzie czegoś z aneksem kuchennym to grzecznie dziękujesz i szukasz dalej...zabieranie butli mija się według mnie z celem, nie ma możliwości abyś nie znalazła...butle to chyba na camping biorą ale na temat campingu już nie wypowiem się bo nigdy z nich nie korzystam...
Pzdr

Podróże jednak kształcą.
Alessandro ... nie neguję twojego doświadczenia i tego, że tak mogłeś spotkać, ale "soba z aneksem kuchennym" to po prostu - "Studio".
Takie jest fachowe oznaczenie i taki podział i oznaczenie znam.

To, że w "prywatnych" domach( pisałem, prywatnych nie znam) jest nieco inaczej, i na dodatek korzystniej dla wypoczywającego to bardzo dobra wiadomość.

Proszę jednak pamiętać, że typowa "soba" to pokój z łazienką i WC.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 01.06.2010 15:44

woka napisał(a):Pamiętam, lata 90-te, aby wlączyć grzałkę, musiałem gniazdko demontować

Masz rację, w latach 90 nie bywałem w Chorwacji i mogłem tego nie wiedzieć.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne