Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

burze i wyładowania atmosferyczne!

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
njal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) njal » 01.08.2002 19:48

potwierdzam przynajmniej 5dni burzowych i prawie 2 dni bez słońca 12-16 lipiec m. OMISZ.
tomek2234
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek2234 » 01.08.2002 22:48

Wcześniej pisałem, że burze w lipcu się zdarzały ale opowieść Pawła W. brzmi jak horror. Byłem od 25.06-04.07 w Omisiu - grzmiało 2 razy; padało 2 razy po 5 minut i raz przez godzinę. Od 05.07-15.07 w Kasztelach- burza była chyba raz prawie całą noc wrza z ulewą.
Poza tym piękna pogoda ( na 18 dni- 14 extra), temperatura wody podawana w telewizji nie spadała poniżej 24 stopni (w Kasztelach była ciepła jak zupa). Byc może miałem szczęście, bo w dniu wyjazdu (15.07) w centrum Chorwacji złapała nas okropna burza. Po powrcie do kraju pani w telewizji mówiła, że w okolicach Splitu jest 24 stopnie.
elo
Burze w Dalmacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) elo » 02.08.2002 12:53

Byłem w Zivogosce (20km od Makarskiej) w okresie 15.07-27.07
15 lipca w nocy przeżyłem niesamowitą burzę, na ranek pioruny waliły w góry nad morzem, na Peljesacu i Hvarze, odgłosy i widoki piorunów były "niezłe".
Potem nad ranem spadł deszcz, taki trochę tropikalny - jeszcze takiego
nie widziałem - naprawdę lało jak z kranu. Deszcz padał około 1 godziny.
Właścicielka apartamentu mówiła, że był to pierwszy deszcz od 3 miesięcy.
Potem kilkakrotnie w nocy były burze, ale jak dla mnie to one "oczyszczały"
powietrze. W dzień jak zwykle patelnia.
W ciągu 2 tygodni w dzień padało tylko raz - do południa, potem jak zwykle
słońce. Natomiast gdy wyjeżdzałem to wiał mocny wiatr - chyba "bora".
andriej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriej » 07.08.2002 02:31

Ja tez przezylem 5 dniowy okres burz i naporow w okolicach Splitu ;) Mit slonecznej Chorwacji upadl niestety. Dobrze , ze pojechalem tam na ponad 3 tygodnie bo bym sie zdenerwowal. Z drugiej strony taki odpoczynek od upalu tez ma swoje zalety. Dzieki temu zwiedzilem dokladnie Split :)
bybus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bybus » 07.08.2002 10:03

grazka napisał(a):Potwierdzam slowa mojego poprzednika też własnie wróciłam z Chorwacjii padł mit o idelnej pogodzie.Chcę tylko doddać że nocowałam 21.07.02 w samochodzie 30 km na połunie od Plitwickich jezior nad ranem temp wynosiła ok.8 stopni .Tak że chyba dziura ozonowa daje nam we znaki
pozdr grażka :roll:

a ja przez dwa tygodnie mialem w Duce k. Omis piekna sloneczna pogode :D , burza owszem byla ale w okolicach Sibenika kiedy jechalem na Krke
artur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur » 07.08.2002 11:58

Trudno uwirzyć w to co piszecie w zeszłym roku byłem trzy tygodnie w Chorwacji(sierpień) i nie widziałem nawet chmórki!!!!
Współczuje tym co się zawiedli w tym roku na "SŁONECZNEJ CHORWACJI"
KrisS
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisS » 07.08.2002 14:16

Chyba też sie poskarżę na pogodę... Byłem na Korculi między 14 a 29 lipca i przez pierwsze 10 dni było calkiem fajnie, słoneczko, czasem jakaś chmurka i trochę burz na dalekim horyzoncie (grzmotów nie było słychać)! Ale ostatnie 5 dni, jakoś tak 25 lipca przyszedł sobie wiaterek bora (podobno) razem z zasłonką chmur, które zaległy na niebie przez 4 dni i wiało jak cholera! Było wprawdzie ciepło, ale i tak za bardzo wychodzić sie nie chciało, bo wiatr chciał łeb urwać! Ostatni dzień sie trochę przejasniło, ale wiem z relacji znajomych, że nie było zbyt słonecznie jeszcze przez tydzień... Coś z tą pogodą w Chorwacji faktycznie szwankuje... :-)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 07.08.2002 23:08

Do pani co bila 30 km na poudnie od Plitwic i zostal rozczarowana temperaturom od 8 stopni. W calej Chorwacji nie wistempuje klimat Mediteranski ale tylko nad morzem, precizijnie na poudnie od gur ktore rozdzielaja wibrzeze i land. Inim razem ze bi sie nie rozczarowac polecam troche obserwowac nature (jezeli pani jest z miasta to rozumie ze sie obserwuja inne rzeczi) bo srodowisko wskazuje jaki klimat tam panuje.
Gdi bi na Plitwicach rosle agawi, oliwki i oleandre na pewno bi sie temperatura nocom nie opuszczala do 8 stopni. Plitwice sa w gurach i maja gurski klimat niema cieplich noci sorry tu nawet ministerstwo turistiki nic nie poradzi a ni kapital zachodni tez)))
Ogulnie co do pogodi w tym roku zeczewiscie nietipowe lato. Za duzo pada choc ja sie ciesze bo sie nie smaze na morzu
Darek 32
Chorwacja jest git!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek 32 » 07.08.2002 23:16

Bylem na campie najpierw w Sibeniku na Solarisiea potem kolo Dubrownika ,.Zdawaloby sie ze w lipcu i to w drugiej polowei powinno byc super>Wlsnie przez pogode ucieklismy na poludnie do Dubrownika po dwoch dniach w Sibeniku.Te chmurki ktore mam teraz na Slasku to nie to czego oczekiwalem w Chorwacji w lipcu.A w Dubrowniku w nocy burze takie ze mozna umrzec na serce.Za to w dzien czekala nagroda .40 stopni w sloncu i bezchmurne niebo.Po osmiu dniach takiej pogody kolo Dubrownika przenieslismy sie do Omisa.I tam byl koszmar ,Dwa dni na campie z wiatrem takim ze Czesi swoje namioty trzymali .Caly dzien i cala noc i tak dwie doby.Koszmar.Wiec ogolnie jest niezle ale chyba tylko na poludniu Chorwacji.
ya
burze i wyladowania atmosferyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) ya » 07.08.2002 23:30

Bylam w Chorwacji (MURTER) w terminie od 06-20. VII. Pogoda byla super tylko w 1 dzien nie poszlismy na plaze. Caly czas swiecilo sloneczko i bylo goraco, nawet noca temperatura nie wiele odbiegala od temperatury za dnia.
W drugim tygodniu byly czasami pod wieczor burze i popadal deszczyk, ale nie dlugotrwale i wcale nie tak grozne.
Nam osobiscie pogoda bardzo sie udala.
Jezeli ktos lubi slonce i cieplo to zycze takiej pogody jak mielismy my.
Pozdrawiam.
Ya
myzia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) myzia » 12.08.2002 09:20

Przeżyłam niezłą burzę w Basce na KRK'u, nieżle dawało po górach, ale rano piekne słońce :wink:
njal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) njal » 12.08.2002 21:04

ciekawy jestem jaka obecnie jest pogoda rejon OMIŚA
Michal S.
Croentuzjasta
Ta pogoda to nieporozumienie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal S. » 20.08.2002 23:44

Wlasnie wrocilem z Baska Voda.
Pogoda w stosunku do zeszlego roku to jakies nieporozumienie.
Burze i wiatry. Pierwszy tydzien to same deszcze poza malymi wyjatkami.
Jedna burza to takie male tornado, w telewizj pokazywali pozniej miejscowosc Brela gdzie skarpy pozawalaly sie na samochody.
Jednego dnia wybralem sie do Bosni na caly dzien ,przejechalem gory Biakowo i tam super pogoda, gdy wracajac spowrotem ponownie przejechalem Biakowo znowu chmurska.
Generalnie bylem w stalym kontakcie ze znajomym na Hwarze i on mial pogode super cale dwa tygodnie. Ja w to wierze bo patrzac na Adriatyk i dalej na wyspe Hwar zawsze tam bylo bezchmurnie. Tak jakby te chmury trzymaly sie lini brzegowej kontynetu.
W przyszlym roku jade do Czrnogory a Chorwacje odwiedze przejazdem.
To jest okolo 100-200 kilometrow za Dubrownikiem i tam o pogode nie bede sie mosial martwic. Poza tym tam jest taniej i jeszcze nie zdazyli wrocic turysci.
sb

Nieprzeczytany postnapisał(a) sb » 20.08.2002 23:55

bylem pomiedzy 2.8 a 13.8 w chorwacji i dwa dni burz zaliczylem. szczegolnie za pierwszym razem strasznie lalo, az mi sie wspomaganie kierownicy w aucie zaczelo zacinac. ale zjazd z sv jure na poczatku burzy to naprawde niesamowite przezycie
Maciej
Cromaniak
Re: Ta pogoda to nieporozumienie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 21.08.2002 09:04

Michal S. napisał(a):Wlasnie wrocilem z Baska Voda.
Pogoda w stosunku do zeszlego roku to jakies nieporozumienie.
Burze i wiatry. Pierwszy tydzien to same deszcze poza malymi wyjatkami.
Jedna burza to takie male tornado, w telewizj pokazywali pozniej miejscowosc Brela gdzie skarpy pozawalaly sie na samochody.
Jednego dnia wybralem sie do Bosni na caly dzien ,przejechalem gory Biakowo i tam super pogoda, gdy wracajac spowrotem ponownie przejechalem Biakowo znowu chmurska.
Generalnie bylem w stalym kontakcie ze znajomym na Hwarze i on mial pogode super cale dwa tygodnie. Ja w to wierze bo patrzac na Adriatyk i dalej na wyspe Hwar zawsze tam bylo bezchmurnie. Tak jakby te chmury trzymaly sie lini brzegowej kontynetu.
W przyszlym roku jade do Czrnogory a Chorwacje odwiedze przejazdem.
To jest okolo 100-200 kilometrow za Dubrownikiem i tam o pogode nie bede sie mosial martwic. Poza tym tam jest taniej i jeszcze nie zdazyli wrocic turysci.

Michale to jak miałeś tak fatalną pogodę to czemu tam siedziałeś-zaplacona kwatera Cie trzymala 8O ? To kolejny argument za kempingami :mrgreen: .
Co do Czarnogóry to chyba nie wierzysz ze 50 km na południe od Dubrovnika jest jakiś drastycznie inny klimat, lokalnie roznice mogą występowac (sloneczny Hvar) ale bez przesady. Tak sie składa że w pierwszej polowie sierpnia pogoda była kapryśna w całej poludniowej Europie-Costa Brava i Lazurowe wybrzeze-ogromne ulewy, majorka tak samo, nawet grad, podobnie Wlochy. Zdaje sie tylko na Greckich wyspach i na cyprze wszystko było w normie.
PZDR :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

burze i wyładowania atmosferyczne! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies