KAMPANIA - październik 2022
Procida - Ischia - Sorrento - Neapol
============================================
RZYM & KAMPANIA - lipiec 2015
Urlopowy kierunek obraliśmy w tym roku zupełnie przypadkowo, żeby nie powiedzieć niechcący

Plany były inne. Pierwszy, który zaczął powstawać jeszcze w ubiegłym roku zakładał, że pojeździmy sobie po Andaluzji. Z nieocenioną pomocą forumowych relacji wymyśliłam już trasę, wybrałam wypożyczalnię samochodów, przejrzałam wstępnie ofertę noclegów... po czym wszystko to odłożyłam na półkę z napisem "kiedyś". Okazało się bowiem, że splot względów zdrowotno-zawodowo-hobbistycznych

Zaczęliśmy więc wdrażać w życie urlopowy plan B. Kreta

Korzystając z wolnej chwili w pracy otworzyłam stronę ryanair'a. Poza interesującym nas połączeniem z Chanią postanowiłam sprawdzić gdzie i za ile można by sobie jeszcze polecieć. Na sześć tygodni przed zakładanym terminem wylotu bardzo atrakcyjnie cenowo zaprezentował się Rzym. Wybrałam lot, dorzuciłam 20 kg bagażu rejestrowanego, zrobiłam print screen'a i nie zastanawiając się w ogóle wysłałam mailem do męża. Jako ciekawostkę oczywiście

Jeszcze tego samego wieczora Paweł oznajmił, że podoboba mu się ten pomysł z Rzymem. Pomysł

Od słowa do słowa perspektywa rzymskich wakacji stawała się coraz bardziej kusząca. Wieczne Miasto, ponad 2700 lat historii, pod względem bogactwa architektury i sztuki chyba niemające sobie równych... Poza tym nie licząc narciarskich wypadów w Dolomity czy do Livigno na włoskiej ziemi jeszcze nie gościliśmy.
No to lecimy

Pozostało przeglądanie przewodników, czytanie turystycznych forów i blogów i odliczanie dni do wyjazdu.
Wyszła nam całkiem zgrabna objazdówka

Na początek dwa tygodnie w fotograficznym skrócie

Spis treści:
30.06 - pierwszy spacer po Rzymie od Santa Maria degli Angeli do Santa Maria Maggiore
01.07 - Rzym, dzień II od Piazza el Popolo do Piazza Navona, przez Schody, di Trevi i Panteon
02.07 - Rzym, dzień III Lateran, Koloseum, Forum Romanum i Forum Trajana
03.07 - Watykan Bazylika św. Piora, Muzea Watykańskie, Zamek Anioła
04.07 - Rzym, dzień V Bazylika św. Pawła za Murami, Awentyn, Zatybrze, Campo de' Fiori, Kapitol
05.07 - Arrivederci Roma
06.07 - Salerno, dzień I
07.07 - Paestum
08.07 - Salerno, dzień III Zamek Arechi, Katedra pw św. Mateusza, średniowieczna starówka
09.07 - Wybrzeże Amalfitańskie
10.07 - Neapol, dzień I historyczne centrum wokół Via dei Tribunali
11.07 - Neapol, dzień II od Piazza Garibaldi do Castel dell'Ovo
11.07 - Herkulanum (Ercolano)
12.07 - Wezuwuisz
12.07 - Pompeje
12.07 - Neapol nocą
13.07 - Wyspa Capri
14.07 - Arrivederci Italia
==============================================================================
Nasze pozostałe włoskie relacje z cyklu Buongiorno! Benvenuti!:
I. Sycylia