13.07 - Wyspa CapriDo końca wahałam się czy płynąć na tą osławioną Capri. Zniechęcały mnie ceny promów, a poza tym miałam całkiem ciekawą alternatywę na spędzenie ostatniego dnia w Kampanii. Decyzję podjął ostatecznie Paweł. No może nie tyle podjął decyzję co puścił mimo uszu moje marudzenie
.
I dobrze się stało
. Skoro parę lat temu bez wahania popłynęliśmy z Krety na Santorini to czemu nie płynąć z Neapolu na Capri?
Rejsy z Neapolu na Capri obsługuje trzech przewoźników: caremar, snav i NLG. Snav i NLG są pasażerskie, caremar przewozi też samochody.
Godziny i ceny rejsów sprawdzicie na
tej stronie.
1145.
Promy odpływają z Molo Beverello przy zamku Castel Nouvo. W porcie znajdują się kasy biletowe - każdy z przewoźników ma swoje "okienka". W szczycie sezonu bez problemu kupiliśmy bilet bezpośrednio przed odpłynięciem, ale dla przezornych jest też opcja zakupu
online.
Za bilety z Neapolu na Capri na prom SANV zapłaciliśmy po 20,50 euro.
Ponieważ do wypłynięcia zostało trochę czasu pooglądaliśmy sobie zamek Castel Nouvo od strony morza.
1146.
1147.
1148.
1149.
1150.
1151.
Cały rejs spędziliśmy w fotelach próbując trochę odespać nocne spacery
.
Około dziesiątej przybiliśmy do portu w Marina Grande na Capri. Pierwsze kroki skierowaliśmy do informacji turystycznej po jakąś sensowną mapkę wyspy.
W porcie można też wykupić rejsy wokół wyspy oraz do Grotta Azzurra (Lazurowej Groty). Ceny między 15 a 20 euro, w zależności od długości trasy. Nie skorzystamy.
Na mapie z IT zaznaczone są wszystkie atrakcje Capri. Samych punktów widokowych jest tyle, że musielibyśmy tu zabawić ze trzy dni.
Podczas gdy ja stoję najpierw w jednej kolejce po bilety na komunikację po wyspie, a potem w drugiej po bilety na prom do Neapolu, Paweł robi obchód Marina Grande.
1152.
1153.
1154.
1155.
1156.
1157.
1158.
Cumują tu całkiem niezłe łajby
.
Pięciomasztowy żaglowiec Rolay Clipper już znamy
. Widzieliśmy go w
Rovinj i w Piranie.
1159.
Jacht
Rising Sun jest pod względem długości 11stym jachtem na świecie, a jego budowa pochłonęła (według Wikipedii) ponad 200 milionów dolarów
.
1160.
Te dwa,
MIA ELISE i
LIMITLESS, też są niczego sobie
.
1161.
W międzyczasie tłum czekających do funicalaru trochę się zmniejszył. Trzeba się spieszyć, bo do portu przybija już kolejny statek
. Funicularem dostaniemy się do miasteczka Capri.
(pojedynczy bilet na funicular, a także na komunikację autobusową po wyspie kosztuje 1,80 euro)1162.
1163.
1164.
1165.
Trochę czasu spędzamy na tarasie widokowym przy górnej stacji kolejki.
1166.
1167.
1168.
1169.
1170.
1171.
1172.
1173.
1174.
W następnym odcinku ruszymy
w miasto .
1175.