marze_na napisał(a):Wezuwiusz nie daje żadnych widocznych znaków aktywności. Tymczasem można śmiało powiedzieć, że to tykająca bomba.
Vezuvio "śpi", a Etna się obudziła
marze_na napisał(a):Wezuwiusz nie daje żadnych widocznych znaków aktywności. Tymczasem można śmiało powiedzieć, że to tykająca bomba.
kulka53 napisał(a):tony montana napisał(a):Tak, w mojej relacji dojechaliśmy
I wszystko jasne
Tak kojarzyłem że mogłeś tam dojechać
Tyle że planując swego czasu Apulię tych regionów pod uwagę nie brałem, to i wypadło z pamięci
FUX napisał(a):kulka53 napisał(a):tony montana napisał(a):Tak, w mojej relacji dojechaliśmy
I wszystko jasne
Tak kojarzyłem że mogłeś tam dojechać
Tyle że planując swego czasu Apulię tych regionów pod uwagę nie brałem, to i wypadło z pamięci
Nie do końca. Od drugiej strony
https://goo.gl/maps/RJbSU23sW2z
dojedzie się samochodem do tego miejsca.
Na górę zawiozą pracownicy Parku Unimogami do parkingu u podnóża.Dalej kilkanaście minut pieszo.
Cen biletów wstępu nie pamiętam.
maslinka napisał(a):marze_na napisał(a):Dostajemy bilety wstęp do parku i ok. 1 godz. 40 minut wolnego czasu. Malutko . Od razu przypominam sobie dlaczego tak nie lubimy i nie korzystamy z wszelkich form wyjazdów zorganizowanych. Te chodzenie z zegarkiem i nieustannie limitowany czas .
Bez auta jest się mniej niezależnym, ale z drugiej strony - bardziej swobodnym i można np. napić się wspomnianego wina przy kraterze
marze_na napisał(a):Kręcimy się chwilę wokół kramów z najprawdziwszą lawą Wezuwiusza .
My swoje kawałki wulkanicznego tufu mamy już jednak w kieszeni . Leżą sobie teraz koło brackiego kamienia .
marze_na napisał(a):Po kolejnych paru minutach szczęśliwie ruszamy. Po drodze zostaje cieszyć oczy widokami na neapolitańską metropolię.
I aż strach pomyśleć co z nią będzie, jak Vesuvio się w końcu obudzi.
mysza73 napisał(a):Piękne te kamienie ,
domyślasz się dlaczego dziś mi się tak podobają
Lidia K napisał(a):Trochę tych kamieni odkrytych jest ale ile z nich rozsypało się w pył.
Roxi napisał(a):Bardzo ciekawy odcinek, dzięki!
Mikeee napisał(a):i ja przywiozłem sobie z półkilowego, lawowego kambura z El Teide na Teneryfie.
Mikeee napisał(a):Piękne zdjęcia z wulkanu, świetnie przygotowany odcinek.
tony montana napisał(a):No to trochę dłużej byliście w Pompejach niż my - bo my między 3 a 4 godziny, ale gorąco było strasznie....