Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Zachwycający Rzym, barwna Kampania.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! Zachwycający Rzym, barwna Kampani

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.07.2015 06:37

01.07 - Rzym, dzień II

Piazza del Popolo, Pincio
Piazza di Spagna
Piazza Colonna, Fonatnna di Trevi
kościół Sant' Ignazio di Loyola, bazylika Santa Maria sopra Minerva
Panteon
Piazza Navona

To był dłuuugi dzień, zresztą jak każdy nasz dzień w Wiecznym Mieście :D . Nie udało nam się chyba ani razu wrócić ze "spaceru" przed upływem 14stu godzin :lol: .

Tego dnia nasz podbój Rzymu zaczynamy na Piazza del Popolo. Na plac wchodzimy przez XVI-wieczną bramę Porta del Popolo. W XVIII i XIX w. plac był miejscem publicznych egzekucji, ostatnia odbyła się w 1826 roku.

48.
Obrazek

49.
Obrazek

50.
Obrazek

51.
Obrazek

52.
Obrazek

Na Piazza del Popolo mają swój początek trzy główne ulice biegnące promieniście ku centrum: via del Corso, Via Babuino, Via della Ripetta. Po obu stronach centralnej Via del Corso stoją dwa identycznie wyglądające barokowe kościoły wzniesione przez Berniniego według projektu Carlo Rainaldiego. Pozornie identyczne, bo jednak nie takie same. Różnią się od siebie przede wszystkim kopułami, kościół Santa Maria dei Miracoli, stojący po prawej stronie, wieńczy kopuła ośmioboczna, a kościół Santa Maria dei Montesanto dwunastoboczna.

53.
Obrazek

54.
Obrazek

55.
Obrazek

56.
Obrazek

57.
Obrazek

58.
Obrazek

59.
Obrazek

60.
Obrazek

Zaglądamy do kościoła Santa Maria del Popolo. Pierwszy kościół zbudowano tu w 1099 r. na miejscu antycznego grobowca, w którym rzekomo spoczął cesarz Neron.

"W średniowieczu zrodziła się legenda o drzewie orzecha włoskiego, które wyrosło w miejscu złożenia prochów cesarza. Siedzące na gałęzi kruki miały być demonami prześladującymi go za straszliwe zbrodnie. Gdy papież Paschalis II postawił tu w 1099 r. pierwszy kościół drzewo zostało ścięte - ustały wówczas różne nadnaturalne zjawiska, przyczyna niepokoju okolicznych mieszkańców."

Obecny kościół Santa Maria del Popolo stanął w 1472 r. Przez lata wypełniał się dziełami wybitnych artystów, dziś jest jednym z większych rzymskich skarbców sztuki. Znajdziemy tu dzieła Caravaggia, Pinturicchia, Rafaela, czy Berniniego. Wg przewodników na szczególną uwagę zasługuje kaplica Chigi zaprojektowana przez Rafaela. Ja wielkim znawcą ani szczególnym miłośnikiem sztuki nie jestem, ale największe wrażenie zrobiły na mnie obrazy Caravaggia „Ukrzyżowanie świętego Piotra” i „Nawrócenie Świętego Pawła”.

61.
Obrazek

62.
Obrazek

63.
Obrazek

64.
Obrazek

65.
Obrazek

66.
Obrazek

Pośrodku Piazza del Popolo stoi 24-metrowy obelisk egipski wzniesiony przez Ramzesa II w Heliopolis, a sprowadzony do Rzymu za panowania cesarza Oktawiana Augusta dla przyozdobienia Circus Maximus. Na Piazza del Popolo przeniesiono go w 1589 r., za pontyfikatu Sykstusa V. Po bokach placu, naprzeciw siebie stoją dwie klasycystyczne fontanny - jedna zadedykowana Neptunowi, a druga bogini Romie.

67.
Obrazek

68.
Obrazek

69.
Obrazek

70.
Obrazek

71.
Obrazek

72.
Obrazek

Następnie wdrapujemy się na taras widokowy przylegającego do Piazza del Popolo wzgórza Pincio. Ogrody na wzgórzu Pincio istniały już w czasach starożytnych. Ze wzgórza rozciąga się wspaniały widok na Rzym. W ogrodach znajdujemy też chwilę wytchnienia od upału i palącego słońca.

73.
Obrazek

74.
Obrazek

75.
Obrazek

76.
Obrazek

77.
Obrazek

78.
Obrazek

79.
Obrazek

80.
Obrazek

81.
Obrazek

82.
Obrazek

83.
Obrazek

Ze wzgórza powoli schodzimy Piazza della Trinità dei Monti w stronę Hiszpańskich Schodów...
Ostatnio edytowano 11.08.2015 08:01 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.07.2015 07:18

Ale będę miała ucztę po powrocie :P :smo: .
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 31.07.2015 08:02

Nadrobiłam relację ;)
Zdjęcia cudne :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.08.2015 18:59

mysza73 napisał(a):Ale będę miała ucztę po powrocie :P :smo: .

Dużo się nie napisałam :mrgreen: .

Bea.ta napisał(a):Nadrobiłam relację ;)

No to lecimy dalej :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.08.2015 19:14

Przed nami jedna z większych turystycznych atrakcji Rzymu, Piazza di Spagna.

Plac Hiszpański sławny jest za sprawą monumentalnych schodów „Scalinata della Trinita dei Monti”, popularnie zwanych Hiszpańskimi. Zaprojektowane przez Francesco de Sanctisa powstały w latach 1723-1725. Łączą plac Hiszpański ze stojącym na skraju wzgórza Pincio XVI-wiecznym kościołem Trinita dei Monti (Św.Trójcy). Schody liczą 138 stopni i są jednymi z najdłuższych w Europie ustępując jedynie Schodom Potiomkinowskim w Odessie.

84.
Obrazek

85.
Obrazek

86.
Obrazek

87.
Obrazek

Niestety fasada kościoła Św.Trójcy jest aktualnie w remoncie :cry: .

U podnóża schodów znajduje się niewielka fontanna Barcaccia z XVII w. Zaprojektował ją Pietro Bernini, ojciec sławnego Gian Lorenza. Fontannę postawiono na pamiątkę powodzi z grudnia 1598 r., podczas której wody Tybru wyrzuciły w tym miejscu łódkę.

88.
Obrazek

89.
Obrazek

90.
Obrazek

91.
Obrazek

Miejsca na schodach było sporo 8) , więc posiedzieliśmy sobie tu dłuższą chwilę.
Pamiętajcie, że na schodach nie należy jeść. Istnieje przesąd, według którego spożywanie posiłku na Schodach Hiszpańskich przynosi nieszczęście. Lepiej nie kusić losu :wink: .

92.
Obrazek

93.
Obrazek

94.
Obrazek

Przy placu miała swoją siedzibę ambasada hiszpańska przy Watykanie i to jej plac zawdzięcza swoją nazwę.

95.
Obrazek

96.
Obrazek

97.
Obrazek

Od Placu Hiszpańskiego odchodzi elegancka i najdroższa ulica Rzymu, Via dei Condotti, na której swoje sklepy posiadają najznamienitsi kreatorzy mody. Młodsi, mniej znani projektanci mają swoje butiki na sąsiedniej Via Borgognona.

98.
Obrazek

99.
Obrazek

100.
Obrazek

Ceny na wystawach istotnie przyprawiają o zawrót głowy 8O . Zdecydownanie nie nasza półka :lol: , zakupów tu nie zrobimy :roll: , ruszamy więc dalej. A że mamy ogromną ochotę na pierwsze włoskie lody postanawiamy przetestować lodziarnię, którą polecają oba nasze przewodniki po Rzymie.

Spacerując uliczkami mijamy urocze placyki i nie mniej urocze kościółki, jak np. Basilica Santi Ambrogio e Carlo al Corso.

101.
Obrazek

102.
Obrazek

103.
Obrazek

104.
Obrazek

105.
Obrazek

106.
Obrazek

107.
Obrazek

108.
Obrazek

109.
Obrazek

110.
Obrazek

111.
Obrazek

112.
Obrazek

113.
Obrazek

114.
Obrazek

Docieramy do piazza di Montecitorio. Plac zawdzięcza swoją nazwę stojącemu przy nim Palazzo Montecitorio zaprojektowanemu przez Gian Lorenzo Berniniego w latach 20. XVII w. Obecnie pałac jest siedzibą włoskiego parlamentu.

115.
Obrazek

Stąd już krok do Caffe Giolitti (via degli Ufficio del Vacario 40). Wybór smaków ogromny, lody rzeczywiście pyszne, prawie tak dobre jak te z wrocławskiej Romy albo Bartona :oczko_usmiech: . A poważnie włoska fragola, nie tylko ta z Giolitti, całkowicie podbiła moje serce :hearts: .

116.
Obrazek
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 03.08.2015 21:59

Pięknie pokazujesz miasta :D . Nieśmiało się zapytam, czy o Wrocławiu też zrobiłaś jakąś relację :?:
pzdr. :wink:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 03.08.2015 22:00

Fajne zdjęcia z "rybiego oczka". Co to za jedno?
Danych z EXiF niet.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.08.2015 22:17

Nadrobiłam :D ,
zdjęcia jak zwykle genialne :hearts: ,
aż się boję tych amalfitańskich :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.08.2015 07:58

tiwa napisał(a):Nieśmiało się zapytam, czy o Wrocławiu też zrobiłaś jakąś relację :?:

Jeszcze nie, ale pomysł mi się spodobał :D .

krutom napisał(a):Fajne zdjęcia z "rybiego oczka". Co to za jedno?

Samyang 8mm fisheye f/3.5 CSII

mysza73 napisał(a):aż się boję tych amalfitańskich :wink: .

W takim tempie to do Amalfi dojedziemy najwcześniej za miesiąc :wink: .
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 04.08.2015 08:05

Kampania, Amalfi, Capri - znajome kąty ;)
Jestem więc i ja ;)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 04.08.2015 09:08

Italia monamur, jak mawiają Rosjanie :mrgreen:
Śledzę więc twoją relację z przyjemnością, tym bardziej, że zdjęcia - prima sort :)
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 04.08.2015 09:24

Jestem i zostaję :D
Co prawda należę raczej do populacji, która bardziej jakieś cuda natury woli oglądac i piękne plaże, ale miastami też nie pogardzę :D
Czekam zatem na ciąg dalszy :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 04.08.2015 09:55

marze_na napisał(a): Nie udało nam się chyba ani razu wrócić ze "spaceru" przed upływem 14stu godzin :lol: .

A do tego statyw i pewnie "trochę" szkła w plecaku.
Gratuluje kondycji i zdrowych pleców. :)
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 04.08.2015 10:49

Gdzieś tam przy schodach prawie ćwierć wieku temu piłam kawę :D

Pięknie pokazany Rzym :hearts:
Pozdrawiam :papa:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 04.08.2015 10:57

No cudnie nam Marzenko te cuda pokazujesz :)
Byłam, widziałam :roll: .....nic nie widziałam :evil:

Ale my mieliśmy tylko dwa dni i dzieci na karku :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Zachwycający Rzym, barwna Kampania. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone