Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Zachwycający Rzym, barwna Kampania.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran
Re: Buongiorno! Benvenuti! Zachwycający Rzym, barwna Kampani

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.11.2015 18:26

Aż mi się łezka w oku zakręciła z tęsknoty za tym miejscem :hearts: ,

no i chodziliśmy tymi samymi ścieżkami :mrgreen:
oto dowód :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

ale pogodę chyba mieliśmy lepszą :oczko_usmiech: :smo: .
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 09.11.2015 01:31

Magnifico, splendido, bello....

...coś pięknego! Uwielbiam strome, schodzące do morza wybrzeża, a jeszcze jak są tak pięknie i stylowo zabudowane...
pozdrawiam,
Michał
slawas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawas » 09.11.2015 08:24

Zdjęcia piękne! Mogę sobie tylko wyobrazić jakie to miejsce robi wrażenie na żywo. Kapitalnie! 8O Pozdr!
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.11.2015 10:28

No dobra, mogę się ujawnić.

Fotki świetne, obrazki na nich też, ale nie będę oryginalny, jeśli napiszę, że czekałem na wybrzeże amalfitańskie, czy jak to się zwie.

Skorzystaliście tam z jakichś restauracji, pizzerii ?
Ciekawy jestem, czy ceny są po prostu włoskie, czy raczej positanowskie, czy sorrentowskie :mrgreen:

Pozdrawiam i jak Mycha czekam na....
Obrazek
:hut:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.11.2015 13:14

kaszubskiexpress napisał(a):Fotki świetne, ...

Jeszcze na etapie Rzymu też o tym pisałem. :)
Zdania nie zmieniam :!:
pzdr :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.11.2015 14:46

Mam podobne fotki i wrażenia z Vietri sul Mare - fajne miejsce! Niestety tylko przejazdem byliśmy

Do Positano nie dojechaliśmy :( Musieliśmy uciekać do Caserty prze Napoli :(

Fantastyczne miejsce, extra fotki!

8O 8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.11.2015 22:12

mysza73 napisał(a):ale pogodę chyba mieliśmy lepszą :oczko_usmiech: :smo: .

Nie da się ukryć :evil: . Ale troszkę nam jeszcze poświeci 8) .

Mikeee napisał(a):Magnifico, splendido, bello....

Si, si. Stupendo, meraviglioso, prodigioso ... :D .

slawas napisał(a):Mogę sobie tylko wyobrazić jakie to miejsce robi wrażenie na żywo.

Żadne zdjęcia niestety tego nie oddadzą.

kaszubskiexpress napisał(a):No dobra, mogę się ujawnić.

Cześć :D .

kaszubskiexpress napisał(a):Skorzystaliście tam z jakichś restauracji, pizzerii ?
Ciekawy jestem, czy ceny są po prostu włoskie, czy raczej positanowskie, czy sorrentowskie :mrgreen:

Skorzystaliśmy z dobrodziejstwa jednej trattorii i to było przemiłe zaskoczenie. Zarówno dla kubków smakowych (dla mnie nawet no 1 całego urlopu) jak i dla portfela 8) . Dwa dania z napojami + coperto za 25 euro. Tyle co w Rzymie czy Salerno. A tyle się naczytałam, że drogo 8O .
W brzuchach zaczęło nam burczeć w Amalfi. Pech chciał, że akurat w porze sjesty. Wszystko zamknięte :roll: , ale cenniki na zewnątrz w zdecydowanej większości zachęcały, żeby usiąść. Interesowały nas w zasadzie tylko pasty i na tym się skupiałam przeglądając menu przy wejściu. Ceny takie, do jakich już przywykliśmy, no może euro drożej. Za ok. 10 euro można było zjeść porządny makaron. Pisząc porządny mam na myśli z czymś więcej niż tylko pesto czy sos pomidorowy. Przeszliśmy tam i z powrotem przez główną uliczkę Amalfi, Via Pietro Capuano rozglądając się przy okazji nieco na boki. Otwarte mieli tylko tutaj :D . Ristorante "IL TARI".
Mam nawet wizytówkę, bo jak mi wyjątkowo smakowało to brałam. Z całego wyjazdu mam aż trzy :lol:.

A w Positano kupiliśmy lody 8) . Cena standardowa. A spodziewałam się, że będzie co najmniej jak w Dubrowniku na tle średniej z chorwackiego wybrzeża :roll: .

kaszubskiexpress napisał(a):Pozdrawiam i jak Mycha czekam na....
Obrazek
:hut:

Z Caprii powinniśmy zdążyć na gwiazdkę :oczko_usmiech: .

tony montana napisał(a):Do Positano nie dojechaliśmy :( Musieliśmy uciekać do Caserty prze Napoli :(

Ale do Amalfi jak pamiętam udało Ci się dojechać :D .
No i do Napoli nie zajrzałeś :roll: :wink: .

Pozdrowienia dla wszystkich czytelników :D .
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 11.11.2015 15:57

Piękne ujęcia!
Pozdrawiam :papa:
Ostatnio edytowano 16.11.2015 18:38 przez MARK1, łącznie edytowano 1 raz
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 11.11.2015 22:02

Positano piękne... cały dzień mogłabym krążyć po tych cudnych uliczkach. PS.Czyżbyś pobiła rekord Myszy w ilości zrobionych zdjęć? Jeśli tak to wcale mnie to nie dziwi - tyle wspaniałości, że do końca życia będzie co wspominać
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.11.2015 07:31

Sara76 napisał(a):PS.Czyżbyś pobiła rekord Myszy w ilości zrobionych zdjęć?

Nie liczyłam ile w relacji wrzuciła Mysza :lol: , ale myślę, że jest taka szansa :wink: .
Problem mam żeby z kilkuset wybrać do relacji kilkadziesiąt :roll: :oczko_usmiech: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.11.2015 07:52

Co jeszcze ciekawego w tym Positano?

Zaglądamy do kościoła Santa Maria Assunta, którego najcenniejszym eksponatem jest XIII-wieczna bizantyjska ikona Czarnej Madonny.
Według miejscowej legendy, ikona została skradziona przez piratów z Bizancjum. Straszliwa burza spowodowała, że piraci wysiedli nieopodal Positano, ponieważ przestraszony żeglarz usłyszał głos na pokładzie nakazujący mu odłożyć ikonę. Gdy ta została odniesiona do wioski, burza ucichła.

380.
Obrazek

381.
Obrazek

382.
Obrazek

Pospacerowaliśmy chwilę po centrum pełnym butików, sklepów z ceramiką i kramików z pamiątkami.

Ręcznie malowana ceramika jest znakiem rozpoznawczym miasteczek wybrzeża. Zdobi schody, fasady budynków, wnętrza sklepów i restauracji. Co krok natykamy się też na sklepiki z tym lokalnym rękodziełem. Ceny zawrotne.

383.
Obrazek

384.
Obrazek

385.
Obrazek

386.
Obrazek

Sklepy z ciuchami, butami, torebkami itp. zdecydowanie nie na moją kieszeń.
Wpada mi w oko lniana sukienka (na fotce akurat spieszę w jej kierunku :lol: ). Dałam się namówić na obejrzenie jej w innych wariantach kolorystycznych. Ale po usłyszeniu ceny na przymiarkę już się nie zdecydowałam :? . Mimo, iż pani obiecywała dać mi dobrą cenę. Nawet gdyby zeszła z tej ceny o 25% to i tak byłoby to przynajmniej dwa razy więcej niż byłabym w stanie wydać na letnią kieckę :roll:.

387.
Obrazek

388.
Obrazek

Kolejny wyrób z którego słynie region to limoncello, likier cytrynowy, który powstaje na bazie cytrynowej skórki.
Kupowaniem takich malutkich suvenirów nie zawracaliśmy sobie głowy. Jeszcze w Salerno, zaraz po przyjeździe kupiliśmy od razu butelkę 0,7 l. I to był błąd :? , bo trzeba było najpierw spróbować :evil: . Zmęczyliśmy to dopiero podczas ostatniego wieczora w Neapolu, bo wylać szkoda, a do samolotu targać bez sensu :? .
Mdłe i zdecydowanie za słodkie. Rozrabialiśmy z colą :!: Taki specjał :roll: . Profanacja :lol: .

389.
Obrazek

390.
Obrazek

Powoli dochodzimy na plaże. Pierwsze kroki kierujemy do budki z biletami na statek. Tzn. ja staję w kolejce, a Paweł pstryka :D .
Bilet z Positano do Amalfi kosztuje 8 €. Za 12 € można popłynąć do Salerno.

391.
Obrazek

392.
Obrazek

393.
Obrazek

394.
Obrazek

395.
Obrazek

396.
Obrazek

397.
Obrazek

Kupujemy lody i idziemy przyjrzeć się plaży. Ciemne kamyki identyczne jak te, które gniotły nas w Salerno :D .

Plaża jest podzielona na dwie części. Podzielona wyraźnie, bo rozciągniętą linką, której pilnuje bardzo ważny pan. Jeśli chcesz skorzystać z własnego ręcznika i parasolki możesz to zrobić tylko na prawo od linki. Pan napomina, krzyczy i przegania, co obserwuję z niemałym rozbawieniem.
Na lewo od owej linki odpoczywać można wyłącznie na leżakach :).

398.
Obrazek

399.
Obrazek

400.
Obrazek

401.
Obrazek

402. Tu nawet nawieźli piasku 8O .
Obrazek

403.
Obrazek

404.
Obrazek

Plaża słaba, ale okoliczności powyżej w znacznym stopniu rekompensują jej niedostatki :)

405.
Obrazek

406.
Obrazek

407.
Obrazek

408.
Obrazek

409.
Obrazek

410.
Obrazek

411.
Obrazek

Mocząc nogi w morzu doczekaliśmy do godziny odpłynięcia statku. Bierzemy kurs na Amalfi :hut: .

412.
Obrazek

413.
Obrazek

:papa:
slawas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawas » 12.11.2015 08:29

Pięknie. Plaża też nie taka straszna :D Pozdr!
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.11.2015 09:24

Domki oglądane z plaży szałowe
Wow, rejs do Amalfi/ Będzie się działo

Positano super!!

8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.11.2015 10:23

marze_na napisał(a):
Mdłe i zdecydowanie za słodkie. Rozrabialiśmy z colą :!: Taki specjał :roll: . Profanacja :lol: .

389.
Obrazek

Mi też jakoś specjalnie nie przypadło do gustu :? ,
też rozcieńczaliśmy :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.11.2015 13:53

slawas napisał(a):Plaża też nie taka straszna :D Pozdr!

Zatłoczona i głośna, co niekoniecznie oddają zdjęcia :wink: . Ale nie ma się co dziwić, skoro to taki exclusive kurort :D .

tony montana napisał(a):Positano super!!
8)

Czyli wracasz na amalfitanę 8) :?:

mysza73 napisał(a):Mi też jakoś specjalnie nie przypadło do gustu :? ,
też rozcieńczaliśmy :wink:

Gdyby oprócz aromatu ze skórek dodawali do tego napitku jeszcze sok z tych swoich kampanijskich cytryn byłoby już całkiem znośne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Zachwycający Rzym, barwna Kampania. - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone