03.07 - Rzym dzień IV, Watykan1.
Kopuła Bazyliki św. Piotra i wnętrze2.
Plac św. Piotra3.
Muzea Watykańskie4.
Zamek św. Anioła i
Most św. AniołaBudzik zadzwonił przed siódmą
.
Wzięłam sobie do serca forumowe przestrogi o kolejkach do Bazyliki św. Piotra i postanowiłam, że dotrzemy tam przed ósmą. Prawie się udało
. Najpierw 409 do metra, potem metrem do stacji Ottaviano, jeszcze krótki spacerek i jesteśmy. 8.15
.
Kto rano wstaje ten ma pusty plac św. Piotra
.
457.
Plac św. Piotra zaprojektowany został w 1656 przez Berniniego. Otacza go czterorzędowa kolumnada zwieńczona attyką, na której ustawiono posągi 140 świętych. Centralne miejsce placu zajmuje egipski obelisk zdobiący dawniej cyrk Nerona. Obelisk pochodzi ze świątyni boga Ra w Aleksandrii i został przywieziony do Rzymu za panowania cesarza Kaliguli.
458.
459.
460.
461.
462.
W kolejce do wejścia do bazyliki stoimy raptem parę minut. Dość emocjonujących minut, bo widząc tablice informujące czego do środka wnosić nie można przypominamy sobie, że w plecaku na zabawki foto mamy scyzoryk. Solidny, szwajcarski ... no ale przecież nie będziemy wracać przez pół Rzymu, żeby zostawić go w pokoju
. Z drugiej strony tak po prostu wyrzucić strasznie szkoda
. Postanawiamy więc zostawić go między kubłami ustawionymi przed bramkami. W zasadzie w kuble czy obok kubła różnica niewielka, widziałam po minie Pawła, że już się z tym scyzorykiem pożegnał.
Plac św. Piotra opuszczaliśmy po ok. 3,5 godzinach. Niemal siłą wysłałam męża, żeby przecisnął się do kubełków i sprawdził czy nasz scyzoryk jeszcze tam leży. No i leżał
. Do tego nie sam, bo w towarzystwie innych ostrych i niebezpiecznych narzędzi, m.in. małych dziecięcych plastikowych nożyczek
.
Szczęśliwa mina męża bezcenna.
No ale wracajmy do bazyliki.
Wedle tradycji bazylika stoi na miejscu ukrzyżowania i pochówku św. Piotra, którego grób znajduje się dokładnie pod głównym ołtarzem. Zbudowana została w latach 1506-1626 zastępując grożącą zawaleniem wczesnochrześcijańską bazylikę z czasów Konstantyna (z 324 r.), rozebraną z nakazu papieża Juliusza II. Przy budowie bazyliki św. Piotra pracowali najwięksi artyści na świecie, jak Bramante, Rafael czy Michał Anioł. Zajmując powierzchnię ok. 22.000 m2 jest to dzisiaj drugi co do wielkości kościół na świecie.
U stóp świątyni witają nas dwie potężne postacie świętych: Święty Piotr (po lewej) i Święty Paweł (po prawej).
463.
464.
Fasada bazyliki jest dziełem Carlo Maderny. Jako budulec wykorzystano trawertyn pochodzący z Tivoli.
Na szczycie fasady ustawionych zostało 13 figur. Miejsce centralne zajmuje postać Jezusa Chrystusa, wśród 11 apostołów brakuje św. Piotra, 13stą postacią jest św. Jan Chrzciciel.
Na fasadzie znajduje się 9 okien z balkonami. Centralne, nad wejściem głównym, nazywa się Lożą Błogosławieństw. Z niej ogłaszany jest światu wybór nowego papieża i z niej nowo wybrany papież udziela swojego pierwszego błogosławieństwa Urbi et Orbi. W czasie uroczystości kanonizacyjnych w oknach tych umieszcza się wizerunki nowych świętych.
465.
466.
467.
468.
...