Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.05.2023 22:25

Wiem, wiem, w Wenecji wszyscy już byli :lol: . Tylko nam jakoś do tej pory nie było po drodze :?.

A może raczej powtarzające się opinie, że tłumy, drożyzna i komercja sprawiały, że chętniej wybieraliśmy inne regiony Włoch.
Ale Wenecja kusiła cały czas, bo co by nie mówić jest to miasto niezwykłe i wyjątkowe. Z przyjemnością więc słuchałam, czytałam, oglądałam, zachwycałam się zdjęciami i oswajałam temat :wink: .
W końcu doszliśmy z mężem do wniosku, że czas i na nas, a lepszej okazji niż zbliżająca się okrągła rocznica ślubu długo nie będzie 8) . A skoro Wenecja to obowiązkowo w parze z Weroną.

Postanowione, można oddać się planowaniu ...
Piętnastą rocznicę ślubu uczciliśmy dziesięciodniową podróżą po Wenecji Euganejskiej :hearts: .

Wylądowaliśmy w Treviso.

Obrazek

Obrazek

Na pięć dni zatrzymaliśmy się w Wenecji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odwiedziliśmy wyspy laguny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeden dzień spędziliśmy w Padwie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zajrzeliśmy do Vicenzy.

Obrazek

Obrazek

W końcu na trzy dni zamieszkaliśmy w mieście Romea i Julii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A przed wylotem do domu udało się jeszcze pospacerować po Bolonii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tyle w skrócie :hut: .

Zapraszamy na wspólne zwiedzanie włoskiego Veneto :D .

Obrazek

:papa:

================================================================

SPIS TREŚCI

1. Treviso
2. Wenecja
Pałac Dożów (wł. Palazzo Ducale)
Bazylika św. Marka
Murano
Dzwonnica św. Marka
Torcello
Burano
3. Padwa
4. Werona
5. Vicenza

================================================================

Pozostałe nasze włoskie relacje z cyklu Buongiorno! Benvenuti!:
I. Rzym i Kampania
II. Sycylia
III. Emilia-Romania
IV. Neapol i Kampania
V. Toskania
VI. Apulia
VII. Umbria & Rzym
Ostatnio edytowano 26.01.2024 08:35 przez marze_na, łącznie edytowano 2 razy
wiola2012
Cromaniak
Re: Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Vero

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 15.05.2023 05:57

No niemożliwe jestem pierwsza, ale jakby inaczej skoro Wenecja i Verona :D .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.05.2023 07:16

Jestem, jestem :D
Widzę, że i bez drona popatrzymy na wszystko z góry :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.05.2023 07:55

Widzę Burano :hearts: No i na zamek San Pietro wyszliście - super.
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 15.05.2023 08:04

Pakuję się do gondoli :mrgreen: :oczko_usmiech:
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 15.05.2023 08:25

Lata świetlne temu byliśmy na kilkugodzinnym pitstopie w Wenecji i była na tyle urzekająca, że będę chciał tam wrócić na kilka dni, też być może w połączeniu z Padwą. Nawet zrodził się plan żeby udać się tam w lipcu, ale okazało się, że wcześniej najprawdopodobniej obierzemy inny kierunek i nie będzie już ani czasu (niestety urlop nie jest z gumy) ani kasy (ta też nie chce się sama mnożyć). W sumie może to i dobrze bo będę miał Twój przewodnik na "zaś". Zajawka oczywiście rewelacyjna.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.05.2023 17:03

Zajawka jak danie główne :D
Wiele przed wyjazdem nie zobaczę , za to po powrocie będę miał Twoją wenecką opowieść w całości 8) :papa:

Pozdrawiam
Piotr
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 15.05.2023 17:24

Też się melduję, obowiązkowo!
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 15.05.2023 17:37

Piękny prezent na rocznicę sobie zrobiliście.
Zdjęcia są zjawiskowe, ale u Was to norma :D.
Z przyjemnością będę zaglądać, bo po jednodniowym pobycie w Wenecji mam niedosyt tego miasta.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.05.2023 17:47

Jak zwykle pięknie :hearts:
Wenecja i Werona to pierwsze miasta, jakie odwiedziłam w Italii :) . Mnóstwo lat temu, jesienią po powodzi stulecia 1997. Planowałam tam kiedyś wrócić, ale... Udało się kilka razy wirtualnie :wink: , fajnie będzie zwiedzać tak ponownie 8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.05.2023 21:58

Witam serdecznie i dziękuję za odzew :D .

wiola2012 napisał(a):No niemożliwe jestem pierwsza

Kto rano wstaje ... ;)
Podglądałam Twoją wenecką relację nawet już na miejscu.

mysza73 napisał(a):Widzę, że i bez drona popatrzymy na wszystko z góry :mrgreen:

Niespodzianka, kilka ujęć jest z drona :mrgreen: .

piekara114 napisał(a):Widzę Burano :hearts: No i na zamek San Pietro wyszliście - super.

Podobnie jak u Ciebie, u mnie też Burano wygrało z Murano. A na zamek San Pietro raz wjechaliśmy, a raz weszliśmy :D .

pavlo napisał(a):Pakuję się do gondoli :mrgreen: :oczko_usmiech:

Zapraszam :D .

_Piotrek_ napisał(a):W sumie może to i dobrze bo będę miał Twój przewodnik na "zaś"

Postaram się sprostać :hut: .

piotrf napisał(a):Wiele przed wyjazdem nie zobaczę , za to po powrocie będę miał Twoją wenecką opowieść w całości 8) :papa:

Szerokości Piotrze :!:
Wydaje mi się, że za daleko z tą opowieścią jednak nie zajadę :oczko_usmiech: .

maxredaktor napisał(a):Też się melduję, obowiązkowo!

Bardzo mi miło :D .

megidh napisał(a):Z przyjemnością będę zaglądać, bo po jednodniowym pobycie w Wenecji mam niedosyt tego miasta.

Wcześniej tylko podejrzewałam, teraz już jestem pewna, że to zdecydowanie nie jest miasto na jeden dzień.

dangol napisał(a):Wenecja i Werona to pierwsze miasta, jakie odwiedziłam w Italii :) .

Tak jak myślałam, wszyscy już byli :oczko_usmiech: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.05.2023 22:02

Krótki post organizacyjny

Bilety lotnicze kupiliśmy już w styczniu, a ceny miło mnie zaskoczyły :). W styczniu zrobiliśmy też rezerwacje noclegów i tu dla odmiany ceny trochę zabolały :? .
Skoro dwie kluczowe kwestie dopięliśmy tak szybko to miałam dużo czasu na planowanie :hut: .
Przyznam, że nie pamiętam kiedy tak dokładnie przygotowywałam się do wyjazdu :roll: . Połykałam blogi, wertowałam przewodniki i śledziłam fejsbuki wynotowując wszystko, co w Wenecji i Weronie zobaczyć warto lub przynajmniej wypada. Założenie było bowiem takie, że zrobimy ten kierunek raz, a dobrze, bo wracać raczej nie będziemy. Od razu zdradzę, że założenie to jest już nieaktualne :lol: .

I tak czytając i planując doczekałam 19 kwietnia.

Lot do Treviso mieliśmy przed 7 rano. Wszystko planowo, poza niespotykaną dotąd na wrocławskim lotnisku kolejką do kontroli bezpieczeństwa - 40 minut na przejście to nasz dotychczasowy rekord. W efekcie ledwo zdążyliśmy wypić herbatę i zjeść po kanapce, a już zaczął się boarding.
Z dokupionego miejsca przy oknie nie było większego pożytku, bo cały czas towarzyszyły nam chmury, które przebiliśmy dopiero na chwilę przed lądowaniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Treviso wita. Witaj przygodo.

Obrazek

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.05.2023 07:59

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Widzę, że i bez drona popatrzymy na wszystko z góry :mrgreen:

Niespodzianka, kilka ujęć jest z drona :mrgreen: .
Czyli jednak zabraliście drona :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.05.2023 09:50

mysza73 napisał(a):Czyli jednak zabraliście drona :mrgreen:

Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że gdzieś tam da się polecieć. Wprawdzie na niewielkie wysokości, ale zawsze coś.
A że mieliśmy wyjątkowe luzy w bagażu to zabraliśmy :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.05.2023 11:37

Treviso, cz.I

Z lotniska w Treviso można dojechać bezpośrednio na Piazzale Roma w Wenecji korzystając z połączenia firmy ATVO.
Szczegóły na stronie przewoźnika - KLIK.

Nam się jednak aż tak bardzo nie spieszy. Jest dopiero po 8.00, a skoro internety polecają choć chwilę przespacerować się po centrum Treviso to postanawiamy osobiście sprawdzić czy rzeczywiście warto.
W informacji znajdującej się przy wyjściu z terminala kupujemy bilety na autobus miejski (1,50 €/os.). Linia nr 6, z której skorzystamy, ma przystanek zaraz przy lotnisku. Nie czekamy ani chwili, bo autobus akurat podjeżdża :D .

Wysiadamy przy Viale Giuseppe Verdi i idziemy w stronę historycznego centrum.
To zielona okolica zabudowana przez eleganckie wille i pałacyki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed Piazza del Duomo skręcamy w uliczkę Via Canoniche, gdzie natrafiamy na pozostałości wczesnochrześcijańskiego baptysterium z połowy IV wieku z dobrze zachowanymi fragmentami mozaik.

Obrazek

Obrazek

Dalej Via Canoniche przechodzi w Vicolo del Duomo, którą obchodzimy obchodzimy katedrę od tyłu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uliczka Calmaggiore łączy duomo z głównym placem Treviso - Piazza dei Signori.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Piazza dei Signori wrócimy później, kiedy pojawi się tu więcej słońca i więcej życia.

Obrazek

Na razie usiądziemy na kawę :).
Kawiarnię przy Ponte della Malvasia wypatrzyłam jeszcze w domu podróżując myszką po mapie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jesteśmy na kanałem Buranelli, w najbardziej urokliwej i malowniczej części Treviso.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zabytkowe centrum Treviso przecina kilka kanałów poprowadzonych między wpływającą do miasta od północy rzeką Botteniga, a opływającą je od południa rzeką Sile.
Spacerujemy od mostka do mostka ciesząc się coraz śmielej przyświecającym słońcem 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można przeczytać o Treviso, że to Mała Wenecja. Może na wyrost, ale i tak bardzo mi się tu podoba 8) .
Spacer wzdłuż Canale dei Buranelli kończymy na moście Ponte Rinaldi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN

Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies