Bolonia, Santo Stefano
Jeśli w ciągu tych paru godzin w Bolonii mamy zajrzeć w miejsca znane i lubiane to nie możemy ominąć Piazza Santo Stefano.
To ścisły top moich ulubionych miejsc w Bolonii .
Można usiąść przy ustawionych w podcieniach stolikach i delektując się kawą czy drinkiem oddać włoskiemu dolce far niente
Stojąca przy placu Bazylika św. Stefana w zasadzie zespół połączonych ze sobą romańskich świątyń zwany również Sette Chiese (Siedem Kościołów).
Z siedmiu niegdyś kościołów do wspólczesnych czasów zachowały się cztery. Poza tym w skład kompleksu wchodzi klasztorny krużganek benedktynów oraz tzw. Dziedziniec Piłata.
Kościół Martyrium, nazywany także kościołem Świętego Krzyża lub Trójcy, został zbudowany w V wieku przez św. Petroniusza, biskupa Bolonii w latach 431–450.
Najstarszą częścią kompleksu jest Bazylika św. Witalisa i Agrykoli. Zbudowana została w IV, a przebudowana w XII wieku.
Od chwili powstania świątyni przechowywane są tu relikwie dwóch świętych, pierwszych bolońskich męczenników, ofiar prześladowań cesarza Dioklecjana.
Zdecydowanie najciekawsza w całym kompleksie jest Bazyliki Grobu Świętego, która została zbudowana na wzór konstantyńskiej Bazyliki Grobu Świętego w Jerozolimie.
Pośrodku śwątyni znajduje się edykuła, w której do 2000 roku przechowywane były relikwie św. Petroniusza.
Z zaskoczeniem przyjmujemy fakt, że krata prowadząca do grobu jest otwarta i co chwilę do środka wchodzą kolejni zainteresowani.
Wysłałam Pawła na zwiady .
Mąż zrelacjonował, że wewnątrz nie ma zupełnie nic, tylko miejsce po relikwiach. No to sobie odpuściłam wizytę .