Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
maxredaktor
Cromaniak
Re: Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Vero

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 21.09.2023 07:52

Pięknie! Ja tam już chcę wrócić!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.09.2023 19:03

To miasto wieczorową porą jest bardzo urokliwe - idealnie na romantyczny spacer :verryhappy:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.09.2023 21:36

wiola2012 napisał(a):Podoba mi się w Padwie i dziennej , i wieczornej :D .

piotrf napisał(a):To miasto wieczorową porą jest bardzo urokliwe

Nie zaprzeczę :oczko_usmiech: .

maxredaktor napisał(a):Pięknie! Ja tam już chcę wrócić!

Ja też :D . Tym bardziej, że deszcz storpedował nam trochę planów :( .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.09.2023 06:11

Pisałem już, że podeszczowo piękniej wychodzi :D nie tylko Padova
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.09.2023 13:24

Wieczorne zdjęcia z lusterkami jak zwykle "Żyleta" i klimatyczne, my niestety miasta po zmierzchu nie widzieliśmy
:proszedzieki:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.09.2023 20:48

te kiero napisał(a):Pisałem już, że podeszczowo piękniej wychodzi :D

Zwłaszcza wieczorem 8) .

tony montana napisał(a):my niestety miasta po zmierzchu nie widzieliśmy

Pamiętam z Twojej relacji. Zaglądaliśmy do niej wtedy dość często :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.09.2023 20:57

Padwa, Baptysterium św. Jana Chrzciciela

Jeśli miałabym wskazać jedno miejsce w Padwie, które chciałam odwiedzić koniecznie to byłoby to chyba właśnie Battistero di San Giovanni Battista. Wystarczyło parę zdjęć obejrzanych w internecie, żeby padewskie baptysterium trafiło wysoko na listę priorytetów.
A żeby było zabawniej każdy blog i przewodnik wysyła do Kaplicy Scrovegnich, a tylko nieliczne wspominają o baptysterium :oczy: .

Bilety poszliśmy kupić zaraz po przyjeździe do Padwy, ale nie wzięłam niestety poprawki na włoski długi weekend i pierwsze wolne miejsca na zwiedzanie były dopiero na popołudnie (na szczęście wczesne) następnego dnia.
Niech będzie, pospacerujemy dłużej po Padwie, zwiedzimy Palazzo della Ragione, które na zdjęciach też wygląda zachęcająco, ale baptysterium nie odpuszczę :hut: .

Niestety następnego dnia od samego rana lało tak bardzo, że szwendanie się po mieście nie miało najmniejszego sensu. Przeciągaliśmy maksymalnie wyjście z b&b w nadziei na przejaśnienia, ale nic z tego. W końcu wzięliśmy walizki i przemykając pod podcieniami pobiegliśmy prosto na Piazza Duomo i w muzeum diecezjalnym doczekaliśmy naszej godziny zwiedzania.

Baptysterium św. Jana Chrzciciela przylega bezpośrednio do Bazyliki Katedralnej Santa Maria Assunta.

Obrazek

Przewodnik rozdaje zestawy słuchawkowe, instruuje jak wybrać wersję językową i przez katedrę prowadzi nas w niewielkiej grupie do wejścia do baptysterium. Zanim wejdziemy do środka oglądamy krótki film o historii budowy, której początki sięgają XI–XII wieku oraz o powstawianiu fresków.

Obrazek

W końcu wchodzimy.
Freski, które pokrywające całe wnętrze baptysterium, wykonał w latach 1375-1378 włoski malarz Giusto de' Menabuoi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na kopule wizja Raju z wizerunkiem Chrystusa Pantokratora otoczonego przez aniołów i świętych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponoć można się tutaj doliczyć 108 postaci.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tamburze (bębnie podtrzymującym kopułę) znajdują się 33 sceny zainspirowane Księgą Rodzaju, począwszy od stworzenia świata i wygnania z Raju, a w czterech narożnikach namalowano postacie i symbole czterech ewangelistów, którym towarzyszy po dwóch proroków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Malowidła pokrywające ściany przedstawiają zaczerpnięte z Ewangelii epizody z życia św. Jana Chrzciciela oraz Marii i Jezusa.
Głos w słuchawkach opowiada nam co przedstawiają kolejne freski i jednocześnie są one podświetlane. Naprawdę świetne rozwiązanie 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W 1280 roku do bryły baptysterium dobudowana została kaplica, w której stanął ołtarz. Na ołtarzu znajduje się poliptyk, podobnie jak freski autorstwa Giusto dei Menabuoi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na kopule kaplicy Giusto dei Menabuoi namalował zesłanie Ducha Świętego, na ścianach wokół ołtarza postacie i obrazy zaczerpnięte z Apokalipsy Jana.

Obrazek

Obrazek

Całość zrobiła na nas duże wrażenie. Trudno było zebrać się do wyjścia z baptysterium :).

Obrazek

Obrazek

Tym czasem niebo nad Padwą rozchmurzyło się na dobre. Na całe szczęście, bo do stacji kolejowej czeka nas prawie 2 km spaceru.

Obrazek

Obrazek

Następny przystanek Werona :papa: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.09.2023 06:18

marze_na napisał(a):Całość zrobiła na nas duże wrażenie. Trudno było zebrać się do wyjścia z baptysterium :).

Nie dziwię się, już na zdjęciach widać bogactwo sztuki :).
Na pewno kiedyś w samochodowej podróży wstąpimy do Padwy.

marze_na napisał(a):Następny przystanek Werona :papa: .

Czekamy Marzenko, czekamy :smo: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.09.2023 18:54

wiola2012 napisał(a):

Dokładnie tak , chociaż dłuższą chwilę z tymi freskami mi zeszło - bogactwo zdobień :D

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.09.2023 19:39

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):

Dokładnie tak , chociaż dłuższą chwilę z tymi freskami mi zeszło - bogactwo zdobień :D

Pozdrawiam
Piotr
Raczej dlugo poczekamy bo nam Marzenka wyfrunęła na ... Majorkę 8O :mg:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.09.2023 21:05

mysza73 napisał(a):Raczej dlugo poczekamy bo nam Marzenka wyfrunęła na ... Majorkę 8O :mg:

Siostrzenica jest obecnie na Majorce. Strasznie jej się podoba, ale narzeka trochę na wysokie ceny (a to ja jej Majorkę poleciłam :oops: i teraz mi głupio, ale jak my byliśmy to ceny były spoko.)
Ciekawe czy Marzenka potwierdzi.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.10.2023 23:00

wiola2012 napisał(a):Siostrzenica jest obecnie na Majorce. Strasznie jej się podoba, ale narzeka trochę na wysokie ceny.
Ciekawe czy Marzenka potwierdzi.

Hola :!:
Po tygodniu na wyspie potwierdzę. Jest pięknie i raczej drogo.

Zmroziło mnie chyba najbardziej podczas przeszukiwania ofert na bookingu. Fakt, że robiłam to niecałe dwa miesiące przed wylotem, no ale ja często decyduję się w trybie last minute i jakoś daję radę. A na Majorce zaliczyliśmy największą wtopę w całej dluuuuuugiej historii jaką mamy na tym portalu.

Generalnie drogo jest w knajpach. Porównuję do własnych doświadczeń z Italii i tego co tu na forum pisze się w wątkach o kosztach urlopu w Grecji czy Chorwacji. Żywimy się tylko na mieście, więc dobry reaserch to podstawa żeby nie pójść z torbami :mg: .
Na szczęście przynajmniej kawę można wypić tanio 8) . Pyszną :!:

W niezłej cenie wypożyczyliśmy auto. Gorzej, że czasem trzeba było je zaparkować przy top atrakcjach (o ile znajdzie sie miejsce :roll: ) albo zatankować :lol:.

Na szczęście za darmo są zachwycające krajobrazy, krystalicznie czysta woda i gorące słońce na błękitnym niebie 8) .

Tyle tego majorkańskiego OT. Więcej może w relacji o ile kiedyś znajdę czas i chęci.

:papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.10.2023 06:23

marze_na napisał(a): A na Majorce zaliczyliśmy największą wtopę w całej dluuuuuugiej historii jaką mamy na tym portalu.

(...)

Tyle tego majorkańskiego OT. Więcej może w relacji o ile kiedyś znajdę czas i chęci.

Miło by było gdybyś znalazła :)

Ciekawym tej wtopy i Waszego oka na Majorkę.
Trailer już zrobiony.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.10.2023 20:20

Werona - Kościół San Fermo Maggiore

B&B King, w którym zatrzymamy się na trzy dni, znajduje się niedaleko dworca kolejowego Verona Porta Vescovo i niecały kilometr od mostu Ponte delle Navi na Adydze, który możemy traktować jako bramę do zabytkowego citta antica.

Tą bliskość stacji doceniamy od razu, bo Werona niestety wita nas deszczem :evil: .

Obrazek

Obrazek

Sprawnie załatwiamy meldunkowe formalności, bierzemy parasol i ruszamy w stronę centrum. Zwiedzanie Werony zaczniemy od tego co pod dachem.

Bez chwili wahania zdecydowaliśmy się na kupno kart turystycznych Verona Card.
Karty występują w dwóch wariantach - 24 h za 20 euro i 48h za 25 euro. Zapewniają wstęp do 15 atrakcji (w Arenie dodatkowo pozwalają ominąć kolejkę) oraz bezpłatne podróżowanie komunikacją miejską.
Decydujemy się na te 48h co pozwoli nam spokojnie rozłożyć zwiedzanie na 3 dni :hut: .
Kartę polecam, również tą jednodniową, bo zakup zwraca się już po obejrzeniu tylko tych kilku miejsc, które miałam najwyżej na liście priorytetów:
- czterech kościołów (8e),
- Areny (10e)
- wieży Torre dei Lamberti (6e)
Tym bardziej, że do San Zeno warto jednak podjechać autobusem :oczko_usmiech: .

Najbliżej mamy do kościoła San Fermo, który poświęcony jest dwóm męczennikom. Spokrewnieni ze sobą Fermus i Rustyk zginęli nad brzegiem Adygi w 304 roku, z rozkazu cesarza ścięto im głowy.

Obrazek

Obrazek

Świątynia składa się z dwóch kościołów: dolnego, wybudowanego przez benedyktynów w stylu romańskim w latach 1065–1143 oraz górnego, wzniesionego przez franciszkanów w stylu gotyckim w latach 1261–1350.
Słoneczne zdjęcia bryły i fasady udało się zrobić w kolejnych dniach :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwiedzanie zaczynamy od kościoła górnego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nad wejściem głównym znajduje się fresk Ukrzyżowanie z połowy XIV wieku.

Obrazek

Z podobnego okresu pochodzą też freski w absydzie i prezbiterium.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo ciekawy jest strop przykrywający nawę.

Obrazek

Obrazek

Został on ozdobiony wizerunkami 416 świętych namalowanymi około 1320 roku.

Obrazek

Bogato zdobiona ambona to również XIV wiek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy do kościoła dolnego, który zachował swoją pierwotną formę romańską z 1065 roku.
Jest trzynawowy, a nawa środkowa podzielona jest dodatkowo na dwie części rzędem smukłych kolumn.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W prezbiterium wisi drewniany krucyfiks z XV wieku.

Obrazek

W kościele, głównie na kolumnach, zachowało się ponad 70 fresków z okresu od XII do XIV wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do najstarszych należą Chrzest Chrystusa oraz Matka Boża karmiąca i Święta Helena, oba namalowane przypuszczalnie przez tego samego anonimowego artystę w połowie XII wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnym odcinku kolejny ciekawy kościół Werony. I trochę więcej słońca 8) .

wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 22.10.2023 14:18

Te nasze kilka godzin w Weronie to nic w porównaniu z Waszymi trzema dniami :), ale wystarczyły, żeby stwierdzić, że bardzo mi się tam podoba. Też bym kupiła kartę, bo 25€ za 48 godzin z wstępami i komunikacją to super sprawa. My często kupujemy czasowy bilet na komunikację , nawet jeśli nie bardzo się opłaca , chociażby po to, żeby nie szukać automatów czy kiosków :) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona - stron...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone