Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Vero

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.09.2023 21:21

mysza73 napisał(a):Kurde, jakoś nie pamiętam, że tam były takie fajne kopuły :?
Wypadałoby wrócić :lol:

Myślę, że znalazły by się jeszcze lepsze powody niż te kopułki 8) .

tony montana napisał(a):Wnętrze Antoniego to jest klasa, my do języka staliśmy w ogonku ;)

Była kolejka do relikwii, ale jakoś przesadnie długo nie staliśmy.

piotrf napisał(a):Bazylika św. Antoniego - rewelacja 8) , to w ramach zadośćuczynienia za rozczłonkowanie ciała po śmierci :?: :oczy:

Język, chrząstka krtani, podbródek ... każdy chciał wyrwać kawałek świętego :oczy: .

piekara114 napisał(a):Padwa była, ale do poprawki ..kiedyś...

Ja mogę powiedzieć, że mam odhaczone :oczko_usmiech: . Co chciałam to zobaczyłam :hut: .
Ostatnio edytowano 14.09.2023 21:31 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.09.2023 21:26

Padwa, Prato della Valle

Prato della Valle to jeden z większych placów we Włoszech, zajmuje powierzchnię ok. 90 tys. m2.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na środku placu znajduje się otoczona kanałem wysepka Isola Memmia, na którą prowadzą cztery kamienne mostki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całości koncepcji placu dopełnia 78 figur ustawionych wzdłuż kanału (40 w pierścieniu zewnętrznym i 38 w pierścieniu wewnętrznym).
Pierwotnie stanęło ich na placu 88, ale nie wszystkie zachowały się do naszych czasów. Dziejowej zawieruchy nie przetrwało m.in. pięć posągów weneckich dożów, które zniszczone zostały przez armię napoleońską.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Figury zostały wykonane z kamienia z Vicenzy w latach 1775-1883 przez różnych artystów. Z założenia miały upamiętniać osoby szczególnie zasłużone dla miasta lub przynajmniej jakoś związane z jego historią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wśród figur można znaleźć postacie dwóch polskich królów - Stefana Batorego i Jana III Sobieskiego.
Ufundował je Stanisław August Poniatowski. Obaj królowie rzekomo mieli być studentami padewskiej akademii, faktycznie jednak żaden z nich tam nie studiował.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od trudów zwiedzania można tu sobie odpocząć na trawce, w cieniu drzew,

Obrazek

Obrazek

z ładnym widokiem na Bazylikę św. Justyny.

Obrazek

Obrazek

I jeszcze Prato della Valle nieco tylko z góry.

Obrazek

Obrazek

Dronem w Padwie niestety nie dało się poszaleć.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.09.2023 21:34

Ale inaczej plac wygląda z ludźmi... My byliśmy po 8 rano i tak fajnie nie było, ale narzekać też nie mogłam...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.09.2023 21:46

Spacerkiem po Padwie

Tłoczno okazuje się być nie tylko na Prato della Valle. Tego się w sumie spodziewałam, w końcu Włosi mają długi weekend, jutro (25 kwietnia) obchodzić będą Święto Wyzwolenia.

Obrazek

Obrazek

Okazuje się, że pod względem ilości portyków Padwa wśród włoskich miast ustępuje tylko Bolonii.

Obrazek

Podoba mi się charakter miasta i jego zabudowa. Jak się człowiek dobrze rozejrzy, to jest na czym oko zawiesić :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Centrum życia towarzyskiego wydaje się być Piazza dei Signori z wieżą Torre dell'Orologio :D .

Obrazek

Obrazek

Po sąsiedzku znajdują się dwa równie popularne place, Piazza della Frutta i Piazza delle Erbe, które rozdziela od siebie budynek Palazzo della Ragione.

Obrazek

Pałac oddano do użytku w 1219 roku, a później rozbudowywano.
Parter pełnił funkcję hali targowej, natomiast pomieszczenia na piętrach zajmowały urzędy rady miejskiej i wymiaru sprawiedliwości.

Obrazek

W podcieniach parteru już od 800 już lat kwitnie handel.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wrócimy tu jeszcze po zmroku, a na razie spróbujemy zdążyć odwiedzić przed zamknięciem kościół Eremitów.

Budowę tego gotyckiego kościoła degli Eremitani rozpoczęto w II połowie XIII wieku. W marcu 1944 roku został on niemal doszczętnie zburzony podczas nalotu bombowego aliantów. Po wojnie świątynię wiernie odbudowano wykorzystując w większości materiał odzyskany z gruzów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krucyfiks za ołtarzem głównym pochodzi aż z 1367 roku jest dziełem weneckiego malarza Nicoletto Semitecolo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ściany prezbiterium zdobił cykl fresków Guariento z lat 1361-1365. Po zniszczeniach wojennych malowidła zachowały się jedynie na lewej ścianie. Przedstawiają sceny z życia świętych Filipa i Augustyna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kaplica Overtari słynęła z renesansowych fresków Andrei Mategny, które powstawały w latach 1448-1457 i przedstawiały sceny z życia świętych Jakuba i Krzysztofa.
Freski zostały zniszczone w czasie bombardowań z marca 1944 roku. Można przeczytać, że jest to uważane za jedną z większych strat, jakie poniosła włoska sztuki w czasie II wojny światowej.

Obrazek

W 2006 roku freski zostały częściowo zrekonstruowane.
Po wrzuceniu eurosa w kaplicy zapala się światło i można lepiej przyjrzeć się efektom tej rekonstrukcji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.09.2023 21:59

Widzę, że my obie tworzymy relacje późnym wieczorem :lol:

Narobiłaś mi apetytu zdjęciami salami.

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.09.2023 22:18

Piękne miasto , mimo że bardzo tłoczne :D

piekara114 napisał(a):Widzę, że my obie tworzymy relacje późnym wieczorem :lol:

Beata , gdzie to jeszcze do późnego wieczoru :oczy: :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.09.2023 22:27

Zależy, o której wstajesz i ile lubisz pospać :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.09.2023 06:42

piekara114 napisał(a):Widzę, że my obie tworzymy relacje późnym wieczorem :lol:

Tylko późnym wieczorem mam ostatnio trochę czasu :oczko_usmiech: .
Chciałabym przed urlopem przynajmniej wyjechać w tej relacji z Padwy.

piotrf napisał(a):Piękne miasto , mimo że bardzo tłoczne :D

Może w innym terminie byłoby trochę luźniej, z drugiej strony to studenckie miasto.
Zajrzeliśmy sobie nawet na dziedziniec uniwersytetu w zabytkowym Palazzo Bo :).
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 20.09.2023 10:06

W Padwie byliśmy w lipcu, i tak tłoczno nie było. Pewnie trochę przez upał, a trochę przez wakacje. Miasto jest rzeczywiście urocze. Do Scrovegnich się nie wybieraliście?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.09.2023 11:16

maxredaktor napisał(a):Do Scrovegnich się nie wybieraliście?

Nie, wystarczyła mi wizyta on line.
Wiem, że Giotto, że początek XIV wieku, że lista Unesco, słowem arcydzieło ... a wchodzi się tam jedynie na kwadrans :? .
Konieczność rezerwacji wejścia z dużym wyprzedzeniem już pomijam.

Odwiedziliśmy za to Baptysterium św. Jana Chrzciciela i podobało mi się szalenie 8) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.09.2023 11:24

marze_na napisał(a):Tylko późnym wieczorem mam ostatnio trochę czasu :oczko_usmiech: .
Chciałabym przed urlopem przynajmniej wyjechać w tej relacji z Padwy.

Padwa bardzo ładna jak zwykle :)

Ale ...ale .. chwila.... przed JAKIM urlopem? dokąd to? :)

Majorka?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 20.09.2023 14:41

marze_na napisał(a):
maxredaktor napisał(a):Do Scrovegnich się nie wybieraliście?

Nie, wystarczyła mi wizyta on line.
Wiem, że Giotto, że początek XIV wieku, że lista Unesco, słowem arcydzieło ... a wchodzi się tam jedynie na kwadrans :? .
Konieczność rezerwacji wejścia z dużym wyprzedzeniem już pomijam.

Odwiedziliśmy za to Baptysterium św. Jana Chrzciciela i podobało mi się szalenie 8) .

Myśmy kupili bilety przed samym wyjazdem, potem się okazało, że były spokojnie do kupienia tuż przed wizytą. Dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że w kaplicy można było przebywać sporo dłużej niż kwadrans. Fakt, że chwilę trzeba było odsiedzieć w sali przed kaplicą, aby powietrze nabrało odpowiedniej temperatury i wilgotności.
Niemniej warunki do podziwiania Giotta były idealne: niewiele osób, spokój i nikt nas nie poganiał. A że kaplica duża nie jest, więc to wystarczyło.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.09.2023 17:16

tony montana napisał(a):przed JAKIM urlopem?

Takim co to z założenia ma być naszym głównym letnim wyjazdem, ale w tym roku znowu przesunął się w czasie :rotfl: .
tony montana napisał(a):Majorka?

Głównie tak, ale z międzylądowaniem w Italii :oczko_usmiech: .

maxredaktor napisał(a):Niemniej warunki do podziwiania Giotta były idealne: niewiele osób, spokój i nikt nas nie poganiał.

Może kiedyś będzie jeszcze okazja.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.09.2023 21:29

Wieczorna Padwa

Nad Padwą przetacza się solidna ulewa, ale ten czas akurat miło spędzamy na kolacji.
Kiedy wychodzimy już prawie nie pada, a na ulicach zrobiło się pusto.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Palazzo della Ragione od strony Piazza della Frutta.

Obrazek

Obrazek

Lusterka :).

Obrazek

Obrazek

Wspomnę tylko, że pałac można zwiedzać. Warta uwagi jest zwłaszcza wielka sala pałacowa w całości ozdobiona freskami. Oryginalny cykl obrazów przypisuje się Giottowi, te jednak uległy zniszczeniu w pożarze w 1420 roku i salę po odbudowie udekorowano ponownie.
Tak, Padwa freskami stoi 8) .

Obrazek

Obrazek

Przechodzimy na reprezentacyjny Piazza dei Signori.
Otaczające go zabytkowe budynki i pałace zbudowane są na portykach z XIV i XV wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ozdobą placu jest Torre dell’Orologio z zegarem astronomicznym oraz kolumna z lwem św. Marka. Elementy kolumny pochodzą jeszcze z czasów rzymskich.

Obrazek

Obrazek

I tyle z naszych wieczornych spacerów po Padwie :hut: .

Obrazek

Buonanotte :papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.09.2023 21:36

Podoba mi się w Padwie i dziennej , i wieczornej :D . Plac, rzeczka i figury są bardzo fotogeniczne, ale rzeźba pana w kożuchu to wg mnie mistrzostwo :).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona - stron...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone