Spacerkiem po PadwieTłoczno okazuje się być nie tylko na Prato della Valle. Tego się w sumie spodziewałam, w końcu Włosi mają długi weekend, jutro (25 kwietnia) obchodzić będą Święto Wyzwolenia.
Okazuje się, że pod względem ilości portyków Padwa wśród włoskich miast ustępuje tylko Bolonii.
Podoba mi się charakter miasta i jego zabudowa. Jak się człowiek dobrze rozejrzy, to jest na czym oko zawiesić
.
Centrum życia towarzyskiego wydaje się być Piazza dei Signori z wieżą Torre dell'Orologio
.
Po sąsiedzku znajdują się dwa równie popularne place, Piazza della Frutta i Piazza delle Erbe, które rozdziela od siebie budynek Palazzo della Ragione.
Pałac oddano do użytku w 1219 roku, a później rozbudowywano.
Parter pełnił funkcję hali targowej, natomiast pomieszczenia na piętrach zajmowały urzędy rady miejskiej i wymiaru sprawiedliwości.
W podcieniach parteru już od 800 już lat kwitnie handel.
Wrócimy tu jeszcze po zmroku, a na razie spróbujemy zdążyć odwiedzić przed zamknięciem kościół Eremitów.
Budowę tego gotyckiego kościoła
degli Eremitani rozpoczęto w II połowie XIII wieku. W marcu 1944 roku został on niemal doszczętnie zburzony podczas nalotu bombowego aliantów. Po wojnie świątynię wiernie odbudowano wykorzystując w większości materiał odzyskany z gruzów.
Krucyfiks za ołtarzem głównym pochodzi aż z 1367 roku jest dziełem weneckiego malarza Nicoletto Semitecolo.
Ściany prezbiterium zdobił cykl fresków Guariento z lat 1361-1365. Po zniszczeniach wojennych malowidła zachowały się jedynie na lewej ścianie. Przedstawiają sceny z życia świętych Filipa i Augustyna.
Kaplica Overtari słynęła z renesansowych fresków Andrei Mategny, które powstawały w latach 1448-1457 i przedstawiały sceny z życia świętych Jakuba i Krzysztofa.
Freski zostały zniszczone w czasie bombardowań z marca 1944 roku. Można przeczytać, że jest to uważane za jedną z większych strat, jakie poniosła włoska sztuki w czasie II wojny światowej.
W 2006 roku freski zostały częściowo zrekonstruowane.
Po wrzuceniu eurosa w kaplicy zapala się światło i można lepiej przyjrzeć się efektom tej rekonstrukcji.