Zdjęcia dornowe first class, ale i z vaporetto sroce spod ogona nie wyskoczyły
O tym getcie to nigdy nie słyszałem, szok lekki, jak dla mnie, że to w Italii (no, w Republice Weneckiej raczej) robili getta
tony montana napisał(a):O tym getcie to nigdy nie słyszałem, szok lekki, jak dla mnie, że to w Italii (no, w Republice Weneckiej raczej) robili getta
majkik75 napisał(a):słowo "getto" miało tu swoje źródła ...
majkik75 napisał(a):https://www.etymonline.com/word/ghetto
I to jest ta miłość do bliźniego...marze_na napisał(a):Wydana 14 lipca 1555 r. przez papieża Pawła IV bulla Cum nimis absurdum wprowadziła szereg ograniczeń w funkcjonowaniu społeczności żydowskich na terenie państwa kościelnego, m.in. sankcjonowała budowę zamkniętych gett, w których mieli zamieszkać Żydzi .
piekara114 napisał(a):I to jest ta miłość do bliźniego...marze_na napisał(a):Wydana 14 lipca 1555 r. przez papieża Pawła IV bulla Cum nimis absurdum wprowadziła szereg ograniczeń w funkcjonowaniu społeczności żydowskich na terenie państwa kościelnego, m.in. sankcjonowała budowę zamkniętych gett, w których mieli zamieszkać Żydzi .
marze_na napisał(a):
Wysepka i kościół San Giorgio Maggiore, które chciałam odwiedzić, ale zabrakło nam czasu
(tam też można wejść na wieżę)