Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
wiola2012
Cromaniak
Re: Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Vero

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.08.2023 13:42

Melduję nadrobienie zaległości. Trochę mi to zajęło, bo czytałam i oglądałam dokładnie :D .
A że ja mam trochę kręćka na punkcie mozaik to przepadam tu na dłużej :).

Kręćka może nie mam, ale potrafię docenić ich piękno i kunszt :) . Nie umiałabym scen i postaci namalować, a mowa ułożyć z kamyczków :mg: .
Rumaki piękne (szczególnie te orginalne), a widoku z balkonu zazdroszczę, pocieszam się, że nie miałabym z niego wielkiego pożytku bo pogoda nie taka była jak być powinna ;) .
Nasz pierwszy rejs po Canal Grande :hearts: .

Prawda, że niezapomniane doświadczenie?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.08.2023 21:02

megidh napisał(a):Jakoś mi umknęło, że teraz obowiązują jakieś opłaty za wstęp do bazyliki (chyba niedokładnie czytałam :oops: ).

Wstęp za 3€. Niedużo, zwłaszcza jak na weneckie warunki.

wiola2012 napisał(a):
Nasz pierwszy rejs po Canal Grande :hearts: .

Prawda, że niezapomniane doświadczenie?

Popływaliśmy sobie trochę po kanale. Wykorzystywaliśmy nasz bilet do oporu. Czasem szliśmy na vaporetto nawet, jak dotarcie z punktu A do B pieszo wychodziło szybciej :mg: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.08.2023 21:11

Murano

Ledwie wysiedliśmy z jednego vaporetto, a już idziemy na następny :D .
Dalszą część dnia chcemy spędzić na Murano. Promy na wyspę odpływają z Fondamente Nove w naszej sestiere Cannaregio.
Po drodze na przystanek zaglądamy na chwilę do mieszkania, żeby się przebrać i przepakować, bo poranna wizyta w bazylice wprowadziła w tym zakresie pewne ograniczenia :).

Na Murano pływają tramwaje linii 4.1 i 4.2. Szczerze mówiąc to w ogóle nie zaprzątaliśmy sobie głowy rozkładami vaporetto ani nie studiowaliśmy schematów linii. Połączenia na bieżąco sprawdzaliśmy sobie na google maps. Działało to bez pudła 8) .
No to odpływamy :hut: .

Obrazek

Mijamy cmentarz na wyspie San Michele.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli dobijamy do brzegów. Murano to w rzeczywistości siedem małych wysepek oddzielonych od siebie kanałami. Łącznie wyspy te zajmują nieco ponad 1 km².

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wysiadamy na przystanku Murano Colonna.

Obrazek

I ruszamy wzdłuż kanału Rio dei Vetrai.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.08.2023 21:12

Murano jest znana jako wyspa szkła, a historia ta zaczęła się pod koniec XIII wieku. Wtedy na Murano postanowiono przenieść wszystkie huty szkła weneckiego z laguny, by łatwiej można było strzec tajników produkcji.
Czasem skręcamy z głównego turystycznego traktu między zabudowania fabryk i osiedli robotniczych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Murano wytwarzano zarówno szkło użytkowe jak naczynia czy żyrandole, jak i szkło dekoracyjne i biżuterię.
Pilnie strzeżone kiedyś tajemnice produkcji dziś turyści mogą poznać zwiedzając Muzeum Szkła (Museo del Vetro).
Spacerując po wyspie nie sposób zapomnieć, że głównym bohaterem jest tu szkło :).

Obrazek

Obrazek

Nawet Matka Boska w kapliczce jest szklana :).

Obrazek

Obrazek

Kolorowe witryny sklepików zapraszają do zakupów. Z przyjemnością oglądam szklane cudeńka, niektóre zaskakujące :)

Obrazek

Przez ponte Longo Lino Toffolo przechodzimy na kolejną wysepkę tworzącą Murano.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dochodzimy do Bazyliki Santi Maria e Donato.
Niestety piękna romańska absyda zastawiona jest rusztowaniem, remont trwa również we wnętrzu świątyni.

Obrazek

Udajemy się więc w drogę powrotną na vaporetto po drodze kupując jeszcze małe pamiątki.

Obrazek

Obrazek

Odpłyniemy z przystanku Murano Museo - stąd tramwaje wodne wyruszają trochę luźniejsze.

Na zakończenie odcinka kilka kadrów Murano z lotu drona.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.08.2023 12:40

marze_na napisał(a):Murano jest znana jako wyspa szkła, a historia ta zaczęła się pod koniec XIII wieku. ...
Na Murano wytwarzano zarówno szkło użytkowe jak naczynia czy żyrandole, jak i szkło dekoracyjne i biżuterię.

Gdy Pani Przewodnik w Książu, napomknęła w jednej z sal, że żyrandol został sprowadzony z Wenecji, a dokładnie z Murano, musiałam go sfotografować :lol: .

Książ (5).JPG

Dronowe ujęcia są świetne!
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.08.2023 19:50

wiola2012 napisał(a):Dronowe ujęcia są świetne!
Potwierdzam :mg:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.08.2023 19:58

wiola2012 napisał(a):Gdy Pani Przewodnik w Książu, napomknęła w jednej z sal, że żyrandol został sprowadzony z Wenecji, a dokładnie z Murano, musiałam go sfotografować .

Szczerze to mało gustowny :oczko_usmiech: .
W Książu byłam niedawno, bo w 2021 roku. W związku z pandemią zwiedzało się indywidualnie z audioprzewodnikiem i takich szczegółów raczej nie dane mi było usłyszeć.

mysza73 napisał(a):

Dzięki :D .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.08.2023 22:58

mysza73 napisał(a):

Trudno zaprzeczyć :D to samo tyczy się tych niedronowych :tak: :tak:

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.08.2023 09:12

piotrf napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Trudno zaprzeczyć :D to samo tyczy się tych niedronowych :tak: :tak:

Pozdrawiam
Piotr
Ale o tych niedroniwych było pisane już milion razy :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.08.2023 10:18

Giudecca

Giudecca leży na południe od dzielnicy Dorsoduro i oddziela ją od niej kanał Canale della Giudecca.
Kiedy okazało się, że nasze vaporetto z Murano płynie akurat na Giudeccę to postanowiliśmy skorzystać z okazji i odwiedzić tą mało turystyczną wyspę. Jest to podobno jedno z niewielu miejsc na lagunie, gdzie łatwiej spotkać wenecjanina niż turystę.

Opływamy Wenecję od wschodu, płyniemy wzdłuż rozległych ogrodów Giardini della Biennale, a następnie wzdłuż Rivy. Mijamy kościół San Giorgio Maggiore na maleńkiej wysepce o tej samej nazwie i już dopływamy do brzegu Giudekki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wysiadamy przy charakterystycznym pałacu Casa dei Tre Oci.

Obrazek

Obrazek

Zaprojektowany przez artystę Mario de Maria i zbudowany w 1913 roku, jest jednym z najważniejszych przykładów architektury neogotyckiej w tym mieście. Od 2012 roku pełni funkcję centrum wystawowego.

Obrazek

Obrazek

Giudecca składa się z kilku wysp połączonych mostami. Nie ma tu ani wielkich zabytków, ani szczególnych atrakcji. Miejsce ponoć idealne na nieśpieszny spacer. Ruszamy więc wzdłuż nabrzeża.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoki na drugą stronę kanału.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rzeczywiście, wyłączając bliskie okolice knajpianych stolików ;) , jest cicho i spokojnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może się tu podobać 8) .

wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.08.2023 20:12

Dobrze zrobiliście, że skusiliście się na Giudeccę. Oglądałam zdjęcia w jakiejś wcześniejszej relacji na forum i spodobała mi się ze względu na możliwość spokojnego spaceru, bez tłumu turystów. Nie starczyło nam dni, a może by starczyło, żeby nie Werona :) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.08.2023 13:57

wiola2012 napisał(a):Nie starczyło nam dni, a może by starczyło, żeby nie Werona :) .

Stojąc przed wyborem Giudecca vs Werona zdecydowanie wybrałabym tą drugą :hut: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.08.2023 15:01

Canal Grande po raz drugi, trzeci, enty 8)

Z Giudekki płyniemy na drugą stronę kanału do dzielnicy Dorsoduro, która tak bardzo spodobała nam się poprzedniego dnia.
Udajemy się prosto do sprawdzonego już baru Corner Pub na aperolka i tradycyjne weneckie cicchetti.

Obrazek

Obrazek

Następne vaporetto łapiemy na przystanku koło Ponte dell'Accademia.

Obrazek

Obrazek

Odbijamy bilety i wskakujemy na pokład :D .

Obrazek

Obrazek

Podziwiamy fasady mijanych pałaców.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To chyba mój ulubiony wenecki widok - ujście Canal Grande z bryłą bazyliki Santa Maria della Salute.

Obrazek

Obrazek

Ten kurs mamy króciutki, bo tylko w okolice Ponte Rialto.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W jednej z pizzeri-piekarni sieci Farini wciągamy pizze i wracamy na vaporeto :mg: .
Płyniemy z powrotem do Ponte dell'Accademia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I znowu mój ulubiony kadr, tym razem w wydaniu wczesnowieczornym ;) .

Obrazek

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.08.2023 16:02

Ten widok też mi się najbardziej spodobał...choć widok z vaporetto na Burano też bardzo przyjemny dla oka, ale Grande Canale to jednak Grande...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.08.2023 17:53

Oj widzę że trochę się nazbierało materiały podczas mojej nieobecności, jakies wyspy ajajaj, zaraz nadrobię, tymczasem melduje się po nieco szokującym wyjeździe do Gruzji :sm: :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona - stron...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone