Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Vero

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.08.2023 10:17

Wenecja, Museo di San Marco (Museo Marciano)

Muzeum św. Marka w Bazylice utworzono pod koniec XIX wieku, a całkiem niedawno przeszło ono gruntowny remont co sprawia, że prezentowaną ekspozycję naprawdę dobrze się ogląda.

Muzeum podzielone jest na trzy sekcje: Mozaiki, Tkaniny oraz Kwadryga i Antyk
Zwiedzanie zaczynamy od części, gdzie prezentowane są fragmenty mozaik usuniętych podczas renowacji w XIX wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mozaiki są opisane, można przeczytać z jakiego okresu pochodzą, co przedstawiają i z którego miejsca w bazylice zostały zdjęte.
A że ja mam trochę kręćka na punkcie mozaik to przepadam tu na dłużej :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przez wewnętrzne balkony bazyliki przechodzimy do II sekcji muzeum. Można popatrzeć na bazylikę z góry i przyjrzeć się z bliska mozaikom, które z dołu są słabo widoczne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W drugiej części muzeum prezentowane są perskie kobierce, gobeliny i szaty liturgiczne, a w gablotach wystawiono rękopisy z tekstami ewangelii św. Marka.

Obrazek

Obrazek

Cennym eksponatem jest "ołtarz na dni powszednie" autorstwa Paolo Veneziano, którego niegdyś używano do przykrywania złotego ołtarza pala d'oro. Jest to obraz na drewnie pochodzący z połowy XIV wieku ilustrujący m.in. historie z życia św. Marka.

Obrazek

Ostatnia część muzealnej ekspozycji to przede wszystkim starożytne cztery konie z kwadrygi.

Obrazek

Do dziś nie wiadomo kto jest ich twórcą ani kiedy dokładnie powstały. Wszystko co możemy przeczytać to przypuszczenia poparte badaniami. Powstanie rzeźby datuje się na okres od IV wieku p.n.e. do I wieku p.n.e., ale najczęściej wskazuje się na autorstwo Lizypa z Sykionu, greckiego rzeźbiarza żyjącego w IV p.n.e.

Rumaki Lizypa zwane też Koniami świętego Marka (Cavalli di San Marco) miały bardzo burzliwą historię.
Wykonane prawdopodobnie na zlecenie mieszkańców Rodos trafiły na wyspę Chios skąd w V wieku, z rozkazu cesarza Bizancjum, zostały skradzione i przetransportowane do Konstantynopola gdzie ozdobiły hipodrom. Następnie na polecenie doży Enrico Dandolo w 1204 roku konie przywieziono z Konstantynopola do Wenecji i umieszczono na fasadzie Bazyliki św. Marka, gdzie stały dumnie do 1797 roku czyli do momentu wkroczenia wojsk Napoleona do Wenecji. Napoleon nakazał zabrać konie do Paryża i postawić je na szczycie Łuku Triumfalnego. Do Wenecji rzeźby trafiły z powrotem już w 1815 roku, kiedy po upadku Napoleona cesarz Austrii Franciszek nakazał je zwrócić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W latach 80tych XX wieku rumaki z fasady przeniesiono do muzeum, a w Loggia dei Cavalli ustawiono ich kopie.

Pozostaje nam już tylko udać się na loggie z widokiem na Plac św. Marka. Ale zanim wyjdziemy na zewnątrz oglądamy jeszcze wnętrze bazyliki z balkonu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tej perspektywy podoba mi się bardziej 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.08.2023 10:29

Muzeum i koniki fajne, ale widok z balkonu 8O 8O 8O
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 04.08.2023 12:59

Zdjęcia ja zawsze - prima sort. Bazylika jest przepiękna, robi kolosalne wrażenie.

Ps. Cukiernia Tonolo jest bardzo fajna, zarówno cappuccini, jak i brioszki były przepyszne.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.08.2023 16:58

Wspaniałości pokazujesz , dla mnie to taki prawdziwy "mozaikowy zawrót głowy" , aż oczy bolą :coool:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 04.08.2023 20:09

Widok z balkonu na wnętrze Bazyliki rewelacyjny.
Rumaki Lizypa mieliście na wyciągnięcie ręki. Przedstawiają się wspaniale.
Mnie niestety nie dane było tam wejść, ale wiadomo jak to jest z grupowym zwiedzaniem.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.08.2023 18:18

tony montana napisał(a): ale widok z balkonu 8O 8O 8O

Świetny bonus do zwiedzania muzeum.

maxredaktor napisał(a):Ps. Cukiernia Tonolo jest bardzo fajna

Czyli jesteście świeżo po wizycie w Wenecji. Zazdroszczę :D . Aż od razu sprawdziłam ceny lotów do Treviso :mg: .

piotrf napisał(a):Wspaniałości pokazujesz , dla mnie to taki prawdziwy "mozaikowy zawrót głowy" , aż oczy bolą :coool:

Mogłyby boleć nawet bardziej gdyby się w bazylice zatroszczyli o lepsze światło ;) .

megidh napisał(a):Mnie niestety nie dane było tam wejść, ale wiadomo jak to jest z grupowym zwiedzaniem.

Grupa zazwyczaj wykazuje różny stopień zainteresowania tematem dlatego to jest zwykle zwiedzanie "w pigułce".
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.08.2023 18:22

Wenecja, Loggia dei Cavalli

Wychodzimy na balkon Bazyliki św. Marka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Campanile di San Marco

Obrazek

i Torre dell'Orologio.

Obrazek

Po obejrzeniu oryginałów kopie koników nie robią już większego wrażenia :).

Obrazek

Widok na piazzettę. Widzicie tą kolejkę do bazyliki? 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z loggii bliżej możemy się przyjrzeć zdobieniom Palazzo Ducale i samej Bazyliki San Marco.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Bazylice św. Marka spędziliśmy w sumie dobrze ponad półtorej godziny. Nie spodziewałam się, że zabawimy tak długo :hut: .
Zostało nam niewiele czasu, żeby zdążyć wypić cappuccino przed mitycznym południem :oczko_usmiech: .

Z Caffee Florian, najstarszej kawiarni w Wenecji, jednak nie skorzystamy ;) .

Obrazek

Obrazek

Tłumów w eleganckich, stylowych wnętrzach nie ma.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponieważ jesteśmy niedaleko postanawiamy dać szansę kolejnemu z kościołów na tej nieszczęsnej karcie Choru Pass.
Barokowy kościół Santa Maria del Giglio zbudowano w latach 1680–1683.

Obrazek

Obrazek

Zanjdująca się na prawo od wejścia boczna kaplica Molin okazuje się małym skarbcem. Wystawiony jest tu m.in. jedyny w Wenecji obraz Rubensa Madonna z Dzieciątkiem i małym św. Janem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do kościoła San Moisè już nie zaglądamy.

Obrazek

Obrazek

Idziemy na przystanek vaporetto, gdzie w automacie kupujemy 48h bilety na tramwaj wodny.
Nie ukrywam, że na tą atrakcję czekałam prawie tak samo niecierpliwie jak na zwiedzanie Bazyliki św. Marka 8) .
No to płyniemy :hut: .

Obrazek

PAPA
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.08.2023 18:25

Koniki lepsze w oryginale, ale widok z balkonu jest nie do pobicia :D
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 07.08.2023 08:20

marze_na napisał(a):
maxredaktor napisał(a):Ps. Cukiernia Tonolo jest bardzo fajna

Czyli jesteście świeżo po wizycie w Wenecji. Zazdroszczę :D . Aż od razu sprawdziłam ceny lotów do Treviso :mg: .

Udało nam się tam spędzić dwa urocze, choć upalne dni.

marze_na napisał(a):Z Caffee Florian, najstarszej kawiarni w Wenecji, jednak nie skorzystamy ;) .

To też jeszcze przed nami. Pierwszą próbę podjęliśmy kilkanaście lat temu, ale odpuściliśmy po przeczytaniu informacji, że ceny wzrastają dwukrotnie w momencie, kiedy grają muzycy :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.08.2023 08:43

Czekałam na odcinek z Bazyliki - całkiem inaczej niż w czasie moich obu wizyt w kościele (wrzesień i maj): trafiłam każdorazowo na dość krótką kolejkę (ok. 15-20 min, a drugim razem ok 2 min), bezpłatne wejście, zwiedzanie to spacer gęsiego, słabe oświetlenie, a za drugim razem światła są na maksa przygaszone i zakaz robienia zdjęć mocno pilnowany. Mam nadzieję, że te warunki co pokazałaś (możliwość robienia zdjęć, dość dobre oświetlenie) to już będzie normalna sytuacja, a nie wyjątek.... Jak będę w okolicy to pewnie ponownie do Bazyliki wejdę, bo Ołtarz i Koniki czekają....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.08.2023 10:37

maslinka napisał(a):Koniki lepsze w oryginale

Chyba do końca nie dotarło do mnie jak wiele lat liczą sobie te rzeźby :D .

maxredaktor napisał(a):Pierwszą próbę podjęliśmy kilkanaście lat temu, ale odpuściliśmy po przeczytaniu informacji, że ceny wzrastają dwukrotnie w momencie, kiedy grają muzycy.

Czytałam relację ze śniadania w Caffe Florian chyba na blogu Natalii i mimo entuzjastycznego charakteru tego wpisu jakoś się nie przekonałam do wizyty.

piekara114 napisał(a):Mam nadzieję, że te warunki co pokazałaś (możliwość robienia zdjęć, dość dobre oświetlenie) to już będzie normalna sytuacja, a nie wyjątek....

Myślę, że po wprowadzeniu opłat ta sytuacja z czasem znormalniała. Jak się kasuje za wstęp to wypada dać coś w zamian.
Ten nielimitowany czas w bazylice wydłużył jednak kolejki.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.08.2023 21:08

Vaporetto po Canal Grande

Nasz pierwszy rejs po Canal Grande :hearts: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy i chyba najfajniejszy 8) .
Ponieważ nasz tramwaj wodny jest wyjątkowo pusty, możemy kręcić się do woli przechodząc z lewej na prawą i z przodu do tyłu :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po obu stronach kanału mijamy piękne pałace.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przez Canal Grande, od Piazzale Roma do San Marco, przepłynąć można tramwajem linii 1 lub 2. My płyniemy zdecydowanie szybszą dwójką, która na tym odcinku ma tylko 6 przystanków. Jedynka zatrzymuje się ponad dwa razy częściej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Raz dwa dopływamy do Ponte Rialto,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze tylko przepiękny pałac Ca’ d’Oro i będziemy wysiadać :hut: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.08.2023 21:14

U Floriana capucho chyba z dyszkę wołają ;) no i po 12 nie podadzą i jeszcze się obrażą ;)

Moja Córka, która była w tym roku w Venice po drodze na koncert Ironów do Ljubjany była zachwycona Wenecją (była tam z nami mając 10 lat) i zachwalała weneckie ceny (przystępne ceny Aperolków i pizzy)

Widoki od koników przednie, szczególnie ta kolumnada na Ducale

:oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 08.08.2023 09:51 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.08.2023 09:36

tony montana napisał(a):U Floriana capucho chyba z dyszkę wołają ;)

11,50 €.
Zrobiłam sobie fotę cennika na pamiątkę :chytry:

tony montana napisał(a):zachwalała weneckie ceny (przystępne ceny Aperolków i pizzy)

Potwierdzam 8) . Za pizzę i spritze płaciliśmy mniej niż rok wcześniej w Lombardii (Begamo, Como, Iseo).
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 08.08.2023 18:21

marze_na napisał(a):
maxredaktor napisał(a):Pierwszą próbę podjęliśmy kilkanaście lat temu, ale odpuściliśmy po przeczytaniu informacji, że ceny wzrastają dwukrotnie w momencie, kiedy grają muzycy.

Czytałam relację ze śniadania w Caffe Florian chyba na blogu Natalii i mimo entuzjastycznego charakteru tego wpisu jakoś się nie przekonałam do wizyty.

Też mnie tam nic nie ciągnęło, a wręcz przeciwnie, te pustki w lokalu wręcz odstraszały.

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Mam nadzieję, że te warunki co pokazałaś (możliwość robienia zdjęć, dość dobre oświetlenie) to już będzie normalna sytuacja, a nie wyjątek....

Myślę, że po wprowadzeniu opłat ta sytuacja z czasem znormalniała. Jak się kasuje za wstęp to wypada dać coś w zamian.
Ten nielimitowany czas w bazylice wydłużył jednak kolejki.

Jakoś mi umknęło, że teraz obowiązują jakieś opłaty za wstęp do bazyliki (chyba niedokładnie czytałam :oops:). No ale teraz już rozumiem, dlaczego mieliście lepsze warunki zwiedzania :oczko_usmiech:.

marze_na napisał(a):Nasz pierwszy rejs po Canal Grande :hearts: .

Pierwszy i chyba najfajniejszy 8) .

Rejs po Canal Grande pierwsza klasa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona - stron...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone