Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Vero

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.07.2023 19:58

Wenecja, Bazylika Santa Maria della Salute - La Cupola

Na początek garść informacji organizacyjnych.
Wejście na kopułę bazyliki trzeba zarezerwować na stronie internetowej. Przynajmniej teoretycznie :).
Wybieramy konkretną godzinę, płacimy online (8€ za os.) i otrzymujemy potwierdzenie na maila.
Wydaje mi się jednak, że można spróbować przyjść bez tak opłaconej rezerwacji, bo jeśli nie ma kompletu chętnych to dlaczego nie mieliby wpuszczać last minute?

My na górę z przewodnikiem wchodzimy sami. Będzie dużo miejsca przy balustradzie :oczko_usmiech: .

Obrazek

Obrazek

Myślałam, że skoro kopuła, to może widok będzie na 360 stopni, ale udostępniona jest tylko część przejścia od stronu Canal Grande.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Patrzymy w lewo, w kierunku Ponte dell’Accademia.

Obrazek

Obrazek

I w prawo, na zatłoczoną Rivę degli Schiavoni. Tam zaplanowaliśmy na dzisiaj wieczorny spacer 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To kościół San Giorgio Maggiore na wysepce o tej samej nazwie.

Obrazek

Jeszcze trochę zoom'a.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Canal Grande duży ruch. Do akcji pędzi straż pożarna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po ok. 20 minutach dajemy przewodnikowi znać, że już się napatrzyliśmy i możemy schodzić :).

Obrazek

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 15.07.2023 21:31

Kolejne cudowne sety zdjęć, już nie wiem, które foty mi się najbardziej podobają.
Ostrość jak żyleta, obiekty fotogeniczne
Paa
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.07.2023 21:46

Z góry widać lepiej :D

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.07.2023 11:29

marze_na napisał(a):Na Canal Grande duży ruch. Do akcji pędzi straż pożarna.

Gondolierzy ubrani w modne bluzeczki w paseczki, bardzo fajne zresztą , ja też lubię taki wzór :) . I korek jakiś się zrobił, a zatrąbić nie ma jak, wiec pewnie sobie dyskutują :wink: albo ustępują pierwszeństwa straży pożarnej....Fajny klimat :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.07.2023 13:03

tony montana napisał(a):Kolejne cudowne sety zdjęć, już nie wiem, które foty mi się najbardziej podobają.

Fajnie, że chociaż mało Cię ostatnio na forum to tutaj zagladasz :smo: .

piotrf napisał(a):Z góry widać lepiej :D

A najlepiej z dzwonnicy na San Marco, ale to dopiero za dwa dni :hut: .

wiola2012 napisał(a):Gondolierzy ubrani w modne bluzeczki w paseczki, bardzo fajne zresztą , ja też lubię taki wzór .

A jak oprócz paseczków na koszulkach mieli jeszcze jasne kapelusze na głowie to już w ogóle wyglądali zawodowo 8) .
Ale idei pływania gondolą po Canal Grande nie rozumiem. W bocznych kanałach to ma pewnie urok, ale tu "w korkach", między tymi wszystkimi łodziami i vaporetto?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.07.2023 15:08

marze_na napisał(a):Wenecja, Bazylika Santa Maria della Salute - La Cupola

Marzena nie mogłaś mi tego pokazać przed 2016r :?: :wink:
Ani mi wtedy do głowy nie przyszło, że gdzieś jeszcze można wejść oprócz notorycznie obleganej dzwonnicy San Marco;
chyba byłem na tyle zniechęcony rozmiarem nic nie przesuwającej się kolejki, że nie wpadłem na pomysł poszukania innej miejscówki widoków z góry :|
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.07.2023 06:57

te kiero napisał(a):Ani mi wtedy do głowy nie przyszło, że gdzieś jeszcze można wejść oprócz notorycznie obleganej dzwonnicy San Marco

Oprócz kopuły na Santa Maria della Salute można też wejść na wieżę kościoła San Giorgio Maggiore, ale to już dość daleko od głównej wyspy Wenecji.
Miałam ją w planie, ale jednak już zabrakło czasu.

Można też pooglądać Wenecję z tarasu na dachu galerii handlowej T Fondaco, zaraz przy Rialto. Póki co bezpłatnie, ale obowiązuje wcześniejsza rezerwacja online. Duuuuuuużżżżżżżżżoooooooooooo wcześniejsza.
Ja próbowałam rezerwować ok. 2 tygodnie przed wyjazdem i na żaden z pięciu dni naszego pobytu w Wenecji nie było możliwości :? .
Ale Wiola była :D .

Umówmy się jednak, że widok z Campanile di San Marco jest zdecydowanie naj :!:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.07.2023 18:05

Wenecja, słów kilka o traghetto

Nad Canal Grande są tylko cztery mosty, więc żeby ułatwić przemieszczanie się z jednego brzegu na drugi Wenecjanie wymyślili traghetto. Wzdłuż kanału mają one kilka stacji rozmieszczonych tak, by zrekompensować brak przeprawy mostowej na danym odcinku.

Traghetto to taki prom gondola. Jest ona większa od gondoli zabierających turystów na romantyczne przejażdżki po kanałach i nie ma charakterystycznych dla nich zdobień. Traghetto obsługują zazwyczaj dwie osoby, a na pokład może wejść nawet kilkunastu pasażerów. Za przepłynięcie na drugą stronę Canal Grande trzeba zapłacić 2€, chyba, że jest się rezydentem, to wtedy tylko 0,70€.

Myślałam, żeby skorzystać z tej formy transportu publicznego z samej tylko ciekawości, a tymczasem okazało się, że traghetto może skrócić nam drogę z bazyliki Santa Maria della Salute do mieszkania. Zamiast wracać się do Ponte dell’Accademia idziemy na przystanek Traghetto di Santa Maria del Giglio :D .

Obrazek

Gondole pływają w zasadzie tam i z powrotem, więc nie czekamy długo 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chwila moment i już jesteśmy na drugim brzegu.
Teraz już prosta droga do "naszego" mieszkania w Cannaregio.

Obrazek

Mijamy barokowy kościół Santa Maria del Giglio

Obrazek

Obrazek

i Campo Sant'Angelo.

Obrazek

Obrazek

Przechodzimy nad cichymi kanałami,

Obrazek

Obrazek

i obok tradycyjnie gwarnego i zatłoczonego Rialto.

Obrazek

Potem jeszcze tylko bardzo sympatyczny plac Campo S.S. Apostoli i już jesteśmy u siebie.

Obrazek

Obrazek

Trzeci dzień w Wenecji zakończymy wieczornym spacerem na po Rivie degli Schiavoni. Ale to już w kolejnym odcinku :oczko_usmiech: .

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.07.2023 22:26

Jestem jestem wieczorami, choć padnięty nieco bo Hiszpania ROBI w każdym miejscu, czy to Pireneje, czy Pamplona, czy Vitoria, no i Euskadi.
ALE Te Wasze zdjęcia to są Poezja ! ;)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.07.2023 07:21

tony montana napisał(a):Hiszpania ROBI w każdym miejscu

Wierzę :D .
Sami myśleliśmy o niej w tym roku, ale jak widzę "goły" bilet z Malagi do Wrocławia za 200 euro to mi entuzjazm gaśnie :roll: .

Mam nadzieję, że pokażesz wyjazd na forum :smo: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.07.2023 21:14

Wenecja, Riva i Arsenał Wenecki

Makaron z krewetkami spałaszowany :oczko_usmiech: , więc chodźmy na tą Rivę.
Idziemy przez Campo Santi Giovanni e Paolo, obok gotyckiej bazyliki, gdzie zaczynaliśmy dzień.

Obrazek

Obrazek

Ten piękny renesansowy budynek z marmurową okładziną to Scuola Grande di San Marco, jedna z najstarszych i najbardziej znanych wielkich szkół w Wenecji, która ​​w 1437 roku przyjęła imię patrona miasta. W salach szkoły otworzono w 2013 roku muzeum - klik.
Co ciekawe wejście prowadzi obecnie również do szpitala (Ospedale SS Giovanni e Paolo) :).

Obrazek

Obrazek

Słońce nad Wenecją już prawie zaszło. Zatrzymujemy się jeszcze tylko na Campo San Zaccaria przy kościele o tej samej nazwie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i już po chwili wychodzimy na Rivę.

Obrazek

Riva degli Schiavoni ciągnie się od mostu Ponte della Paglia przy Pałacu Dożów do Rio di Ca' di Dio przy arsenale.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy więc w stronę arsenału.
Arsenał Wenecki to obszerny kompleks stoczniowy, w którym powstawała flota wojenna i statki handlowe Republiki. Jego budowę rozpoczęto w 1104 roku, a impulsem było zaangażowanie się Wenecji w wyprawy krzyżowe. Przez kilka stuleci Arsenał był nieustannie przebudowywany i rozbudowywany przez kolejnych dożów. Z czasem na terenie stoczni powstały też fabryki broni i amunicji oraz odlewnie dział. Możliwości produkcyjne arsenału były na owe czasy imponujące, w szczytowym okresie zatrudniał on od 16 tysięcy robotników i zajmował obszar ok. 45 hektarów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Porta Magna, lądowa brama do arsenału, została wykonana prawdopodobnie w 1460 roku i uważana jest za najstarszy renesansowy zabytek Wenecji.
Przed bramą znajduje się rząd rzeźbionych lwów, wszystkie to łupy wojenne. Największego zabrał doża Francesco Morosini z portu w Pireusie, najmniejsze przywieziono z greckiej wyspy Delos.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odfajkowane :wink: . Możemy wracać na Rivę.

Obrazek

Obrazek

Zapala się coraz więcej światełek 8) .
Na drugim brzegu Canal Grande dawny budynek urzędu celnego Punta della Dogana i bazylika Santa Maria della Salute, na której kopułę wdrapywaliśmy się popołudniu.

Obrazek

Siadamy na murku i włączamy bardzo zacięty meczyk pge ekstraligii między Włókniarzem, a Staleczką :).
Posiedzimy tak sobie z widokiem w oczekiwaniu, aż zupełnie się ściemni :).

Obrazek

Obrazek

CDN :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.07.2023 21:20

W dziennym świetle pięknie , po zmroku czarownie :D

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.07.2023 20:20

piotrf napisał(a):po zmroku czarownie :D

To jeszcze trochę poczarujemy :wink: .

Riva degli Schiavoni

Obrazek

Obrazek

Bazylika Santa Maria della Salute

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arkadki Palazzo Ducale

Obrazek

Obrazek

Most Westchnień (Ponte dei Sospiri)

Obrazek

Obrazek

Piazza San Marco i pałac Procuratie Vecchie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I zaciszne, spokojne okolice sestiere Castello i Cannaregio.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Buonanotte 8) .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 19.07.2023 20:27

Bardzo lubię nocne zdjęcia a tutaj są podane pięknie :) Fajna ta Venezia ... :papa:

pozdrawiam, Michał
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.07.2023 21:39

marze_na napisał(a):Idziemy więc w stronę arsenału.

A tam niestety nie byliśmy.
majkik75 napisał(a): Fajna ta Venezia ... :papa:

Bardzo fajna :!: I w dzien, i wieczorową porą, i w słoncu , i w deszczu. Zawsze się ciekawie zaprezentuje niezależnie od okoliczności. Ja najmilej wspominam wieczorne spacery :) .
Zresztą zdjęcia Marzenki mówią wszystko :) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona - stron...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone