Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
maslinka
Weteran
Re: Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Vero

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.07.2023 10:54

marze_na napisał(a):Parę dni temu luźno przymierzałam się do Barcelony. Na pierwszy tydzień października sensowne oferty za pokój dla dwóch osób zaczynają się od ok. 150 euro za dobę. Bez śniadania. Aż tak mi na tym kierunku nie zależy :mrgreen: .

Przymierzam się do Barcelony od pół roku i też mnie szokują ceny. A jeszcze bardziej niski standard noclegów :roll:
Chyba nie zobaczę Barcelony, przynajmniej na razie...

Ponte Rialto Ci się znudziło? ;) Też by mi się nie chciało tak ciągle przeciskać.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.07.2023 11:40

maslinka napisał(a):Przymierzam się do Barcelony od pół roku i też mnie szokują ceny. A jeszcze bardziej niski standard noclegów :roll:

My byliśmy dawno, dawno temu przy okazji wakacyjnego pobytu na Costa Brava. Dwa razy pojechaliśmy do Barcelony pozwiedzać sami (koleją oczywiście :oczko_usmiech: ), a raz na fakultet z BP. Obiecałam sobie, że wrócimy kiedyś z większym budżetem i wejdziemy do Sagrady i przynajmniej jednej casy Gaudiego.
Przy tych cenach nie zanosi jednak na powrót :roll: .

maslinka napisał(a):Ponte Rialto Ci się znudziło? ;) Też by mi się nie chciało tak ciągle przeciskać.

Serio. Ostatniego dnia nadkładaliśmy już nieco drogi i omijaliśmy okolice między Rialto a San Marco przez dzielnicę Castello :mrgreen: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.07.2023 11:46

marze_na napisał(a):
maslinka napisał(a):Przymierzam się do Barcelony od pół roku i też mnie szokują ceny. A jeszcze bardziej niski standard noclegów :roll:

My byliśmy dawno, dawno temu przy okazji wakacyjnego pobytu na Costa Brava. Dwa razy pojechaliśmy do Barcelony pozwiedzać sami (koleją oczywiście :oczko_usmiech: ), a raz na fakultet z BP. Obiecałam sobie, że wrócimy kiedyś z większym budżetem i wejdziemy do Sagrady i przynajmniej jednej casy Gaudiego.
Przy tych cenach nie zanosi jednak na powrót :roll: .
Mam podobnie ...

marze_na napisał(a):
maslinka napisał(a):Ponte Rialto Ci się znudziło? ;) Też by mi się nie chciało tak ciągle przeciskać.

Serio. Ostatniego dnia nadkładaliśmy już nieco drogi i omijaliśmy okolice między Rialto a San Marco przez dzielnicę Castello :mrgreen: .
No w doopkach się niektórym poprzewracało :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.07.2023 18:57

Wenecja, Dorsoduro

Za Bazyliką Frari znajduje się niewielki, ładnie zabudowany plac Campo S. Rocco.

Obrazek

Obrazek

Przecinamy plac i przez most na kanałem Rio de la Frescada przechodzimy do dzielnicy Dorsoduro.
Tutaj nas jeszcze nie było :hut: .

Obrazek

Obrazek

Zaczniemy jednak od kawy. Mam tu upatrzoną pasticerię, co warte podkreślenia bardzo przyjazną cenowo 8) .

Obrazek

Lokal o nazwie Tonolo jest niewielki, w sam raz na szybką kawkę przy barze. A kawa jest świetna, do tego serowana w pięknych filiżankach. Dolci też mają tu pierwsza klasa. Polecam :smo: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz można ruszyć między uliczki (i kanały :)) Dorsoduro.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od razu uderza nas spokój tej okolicy. Turystów wydaje się być tu jeszcze mniej niż w "naszej" Cannaregio.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet sklepy z weneckimi maskami wydają się tu jakieś bardziej autentyczne :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli będę planować kolejną wizytę w Wenecji to poszukiwania miejscówki zacznę tym razem właśnie od dzielnicy Dorsoduro.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy też nad Canal Grande.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed nami Ponte dell’Accademia. Ale on będzie bohaterem następnego odcinka :hut: .

Obrazek

:papa:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 05.07.2023 21:31

Podziwiam za szczegółowość relacji. Zdjęcia jak zawsze u Was cudowne.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.07.2023 12:10

Sara76 napisał(a):Podziwiam za szczegółowość relacji.

Dość szczegółowo przygotowywałam się do wyjazdu :oczko_usmiech: .

Sara76 napisał(a):Zdjęcia jak zawsze u Was cudowne.

Dziękuję i witam serdecznie :). Dawno Cię nie widziałam na forum.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.07.2023 10:46

Wenecja, Ponte dell’Accademia

Drewniano-żelazny most Ponte dell’Accademia połączył brzegi Canal Grande w 1933 roku.

Obrazek

Obrazek

Wg. szacunków rocznie przez most przechodzi ok. 8 mln osób. I trudno się dziwić, skoro z mostu rozciąga się jedna z ładniejszych panoram Wenecji.
No to chodźmy :hut: .

Obrazek

Najpierw widok w tą "gorszą" stronę :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz w drugą, w kierunku ujścia Canal Grande 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W kadrze zdecydowanie wyróżnia się bryła bazyliki Santa Maria della Salute.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pałace stojące wzdłuż obydwu brzegów kanału też prezentują się świetnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W konkurencji na najpiękniejszy bezapelacyjnie wygrywa jednak gotycki Palazzo Cavalli-Franchetti zbudowany w II połowie XV wieku, mieszczący obecnie centrum konferencyjno-wystawowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skoro już się napatrzyliśmy można z powrotem zaszyć się w spokojnych uliczkach Dorsoduro.

Obrazek

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.07.2023 11:36

marze_na napisał(a):Wenecja, Ponte dell’Accademia

Najpierw widok w tą "gorszą" stronę :wink: .
Obrazek
No nie jest najgorzej :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.07.2023 21:17

Wenecja, Dorsoduro cz.II

Co jeszcze ciekawego w dzielnicy Dorsoduro? Na mapie mam zaznaczone Squero di San Trovaso.

Obrazek

Obrazek

Squero to warsztat szkutniczy, w którym budowano i naprawiano gondole i inne łodzie. Kiedyś nad weneckimi kanałami squeri były wszechobecne, obecnie działa ich już tylko kilka. Ten najsłynniejszy znad kanału Trovaso pochodzi aż z XVII wieku.

Obrazek

Obrazek

Jak możemy przeczytać na stronie internetowej tego warsztatu, gondola jest tu budowana w całości ręcznie i wymaga użycia aż ośmiu typów drewna. I kilku miesięcy pracy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalej idziemy w kierunku nabrzeża pospacerować chwilę z widokiem na wyspę Giudecca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy do kościoła Santa Maria del Rosario, który został zbudowany w latach 1726–1735 na zlecenie zakonu dominikanów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jasne wnętrze składa się z jednej nawy z sześcioma bocznymi kaplicami, po trzy z każdej strony.
Plafonowe freski na sklepieniu wykonał wybitny wenecki malarz Giovanni Battista Tiepolo w latach 1738-39.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy między uliczki i kanały Dorsoduro.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozglądamy się za jakimś miłym miejscem, gdzie można by było usiąść i coś przekąsić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Wenecji popularne są tzw. bacari, niewielkie bary czy tawerny, gdzie serwowane są cicchetti - niewielkie przekąski najczęściej w formie kanapeczek z lokalnymi dodatkami, które konsumuje się z kieliszkiem domowego wina nazywanego ombra lub ze spritzem.
Internetowe blogi są pełne adresów, w oparciu o które można sobie urządzić andare per bacari.
Nam wpadł w oko Corner Pub nad kanałem rio de le Toresele. Tak nam się podobało (i smakowało!), że wróciliśmy specjalnie również następnego dnia.
Polecam :smo:

:papa: :papa: :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.07.2023 22:01

Zapisane :D

Zastanawiam się kiedy to wszystko (?) zobaczę :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.07.2023 06:26

piotrf napisał(a):Zastanawiam się kiedy to wszystko (?) zobaczę :oczko_usmiech:

Żebyśmy mieli tylko takie problemy :oczko_usmiech: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.07.2023 21:13

Wenecja, Fondamenta Salute

Wracamy nad Canal Grande. Widok na Ponte dell’Accademia i pałace Cavalli-Franchetti i Barbaro.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spacerujemy nabrzeżem Fondamenta Salute na sam kraniec sestiere Dorsoduro. Za Punta della Dogana - budynkiem byłego morskiego urzędu celnego, a obecnie galerią sztuki współczesnej, znajduje się ładny punkt widokowy.

Obrazek

Obrazek

Po drugiej stronie Canal Grande oglądamy największe zabytki stojące na Piazza San Marco i wzdłuż Riva degli Schiavoni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyspy San Giorgio Maggiore i Giudecca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu w kadrze pojawia się taki atrakcyjny model 8) .

Obrazek

Obrazek

Siedzimy tak sobie na nabrzeżu, aż zbliża się 17sta. Na tą godziny mamy kupione bilety na taras widokowy na kopule bazyliki Santa Maria della Salute.

Bazylika Santa Maria della Salute została zbudowana, zgodnie z dekretem senatu podpisanym przez dożę Nicolò Contarini z 22 października 1630 roku, jako wotum dziękczynne dla Matki Boskiej po zakończeniu epidemii dżumy, która pozbawiła życia ok. 1/3 mieszkańców miasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świątynia zbudowana została w stylu barkowym, na planie ośmiokąta z wielką, imponującą kopułą. Wokół nawy rozmieszczono sześć kaplic.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udajemy się na umówione miejsce zbiórki. Prawie punktualnie ;) pojawia się przewodnik.
W następnym odcinku po raz pierwszy spojrzymy na Wenecję z góry :hut: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.07.2023 21:55

Piękna pogoda na zdjęciach i piękne ujęcia , ale przyznać trzeba, że Wenecja jest wdzięczną fotomodelką :) .
Ciekawa jestem też Waszych widoków z góry :) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.07.2023 14:17

wiola2012 napisał(a):Ciekawa jestem też Waszych widoków z góry :) .

A to już może jak się strona gibnie :? :wink: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.07.2023 14:30

marze_na napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Ciekawa jestem też Waszych widoków z góry :) .

A to już może jak się strona gibnie :? :wink: .

Pomagam :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Verona - stron...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone