Re: Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię (i Umbr
napisał(a) marze_na » 05.04.2018 07:31
Skośnookie PratoW Prato mocno rozwinął się przemysł odzieżowo-tekstylny. Tradycje włókiennicze w tym mieście sięgają aż XII w. Od lat to właśnie szwalnie z Prato wypuszczały na rynek najwięcej odzieży i galanterii ze znakiem
made in Italy.
Rosnące koszty pracy spowodowały, że na na początku lat 90tych zakłady odzieżowe z Prato sięgnęły po tanią siłę roboczą z Chin. Szybko ruszyła lawina, przybyli do Prato imigranci ściągali rodziny i znajomych, a ci następnych, większość nielegalnie, bez zezwoleń na pobyt i pracę. Wkrótce obrotni Chińczycy zaczęli przejmować włoskie biznesy i wypierać z rynku rodzimych przedsiębiorców. Za tanią siłą roboczą do Włoch z Szanghaju zaczęły płynąć też tanie materiały, a w końcu również gotowa odzież, do której w Prato wszywano tylko włoskie metki.
W Prato wyrosło Chinatown. Chińczycy mają tu dzisiaj ponad 3000 zakładów krawieckich i szwalni. Bonzowie tego interesu rozbijają się luksusowymi samochodami i mają piękne wille pod miastem. Zatrudniają nielegalnie, szyją tanio, podrabiają znane marki, łamią prawo, unikają płacenia podatków. Chińscy pracownicy często śpią i jedzą w miejscu pracy, przy maszynie do szycia wychowują dzieci. Jeśli już wynajmuje się dla nich pokoje, to cisną się w nich nawet po 10 osób. Ci bardziej sprytni i przedsiębiorczy otwierają w końcu własne zakłady i tak się kręci. Działania władz lokalnych i włoskich służb mundurowych z Guardia di Finanza na czele wydają się na pokaz...
Przed wyjazdem nie mieliśmy pojęcia, że Prato ma azjatyckie oblicze. Dopiero jadąc w pociągu z Florencji przeglądałam w internecie co jeszcze ciekawego
google podpowie o Prato. Wtedy trafiłam na
ten artykuł w newsweeku. Potem znalazłam jeszcze kilka podobnych. Ciekawy film telewizji arte o dorastaniu dzieci chińskich imigrantów we włoskiej społeczności można obejrzeć
tutaj.
Idąc Via Pistoiese nie byliśmy więc zaskoczeni
. W tej części miasta króluje język chiński.
Szacuje się, że co piąty mieszkaniec Prato jest Chińczykiem.
(...)
Ostatnio edytowano 05.04.2018 07:32 przez
marze_na, łącznie edytowano 1 raz