Wreszcie na bieżąco ... ...
Pozdrawiam.
marze_na napisał(a):Wykonanie kolejnych drzwi zajęło artyście 27 lat (1425-1452), ale rezultat był tak wspaniały,
marze_na napisał(a):Z motywami biblijnymi na mozaikach i freskach generalnie nie ma większego problemu, bo one są w zasadzie powtarzalne.
piekara114 napisał(a):To już wszystko jasne....ja z tą symboliką religijną jestem na bakier...
kmichal napisał(a):Wreszcie na bieżąco ... ...
walp napisał(a):To jest to, o czym wspomniałem w swojej relacji. Jakieś zgoła inne podejście do czasu. Dziś to nie do pomyślenia, żeby artysta dostał tyle czasu na wykonanie dzieła.
walp napisał(a):Ponadto bardzo pomaga stosowana w sztuce chrześcijańskiej symbolika, czyli atrybuty postaci biblijnych oraz osób z historii Kościoła. Są to takie znaki rozpoznawcze (przedmioty, zwierzęta, rośliny, kwiaty), które pozwalają łatwiej zidentyfikować postać.
piekara114 napisał(a):To już wszystko jasne....ja z tą symboliką religijną jestem na bakier...
Buber napisał(a):Marzena szacunek za dokładne opisy i zdjęcia, tym bardziej, ze zawodowo w tym nie siedzicie.
Buber napisał(a):Bardzo lubię oglądać architekturę i interesuję się historią, ale przy Waszym gruntownym zwiedzaniu, widzę, ze wszystko robię pobieżnie .
Buber napisał(a):Zastanawiam się też , na wypadzie z Pizy do Cinque Terre ... nie wydaje się to daleko.
Na wielu blogach jest przedstawione takie połączenie...sama na zeszłą wiosnę o tym myślałam, ale chciałabym się przejść Via d'Amore, ale dalej zamknięta....marze_na napisał(a):Wg. mnie do zrobienia. Sama brałam to pod uwagę. W godzinę, max półtorej dojedziesz do La Spezia. Masz w zasadzie cały dzień na objechanie 5T, a w maju dzień długi . Na forum jest sporo relacji z takich jednodniowych wypadów.Buber napisał(a):Zastanawiam się też , na wypadzie z Pizy do Cinque Terre ... nie wydaje się to daleko.
Buber napisał(a):Zastanawiam się też , na wypadzie z Pizy do Cinque Terre ... nie wydaje się to daleko.
Mai napisał(a):Tak sobie myślę że kiedyś nie było komputerów, tabletów, maszyn myślących za człowieka, a z czasem coś trzeba było robić - to tworzyli i wychodziły im piękne rzeczy.
Interseal. napisał(a):Relacja bardzo, bardzo dobra!
Interseal. napisał(a):Żałuję wszystkich wież (m. in. Siena, Florencja) na które nas nie wpuszczono ze względów bezpieczeństwa... schody śliskie, gdyż zalane listopadowymi, nocnymi ulwami. W Sienie na ulicę prowadzącą do Bramy Fontebranda obsunęła się wtedy ziemia.
marze_na napisał(a):Podobne refleksje nachodzą mnie najczęściej kiedy stoję przed ogromnymi bryłami gotyckich katedr. Taki rozmach, a do dyspozycji tylko papier i pióro; tyle setek lat, a ciągle stoi .
marze_na napisał(a):Właśnie ze względu na niepewną i kapryśną aurę ciągle nie mogę się zdecydować na późno jesienny i zimowy wyjazd. Raz spróbowaliśmy w marcu i pogoda też nie rozpieszczała.
Interseal. napisał(a):W marcu zaryzykowaliśmy wschodnią Sycylię.
Niby było OK, ale z teatru w Taorminie Etny nie zobaczyliśmy, a to w końcu kanoniczny widok.