O włoskich pociągach w praktyceMagda O. napisał(a):czy możesz podać koszty poszczególnych podróży pociągiem? Czy rezerwowaliście wcześniej, czy kupowaliście bilety na bieżąco? Nas podróż do Florencji kosztowała dość dużo, a bilety kupowaliśmy na miejscu, ale podobno przy wcześniejszej rezerwacji można załapać się na promocje.
Trenitalia ma w ofercie trzy rodzaje pociągów: regionale i regionale veloce, intercity oraz różne
freccie.
Zdecydowanie najczęściej wybieramy najtańsze regionale, najchętniej ich szybszy wariant
veloce, bo omijając mniejsze stacje szybciej dowożą do celu za te same pieniądze. Bilety na regionale kupujemy bezpośrednio przed podróżą w automatach na dworcach. Płatność kartą lub gotówką. Regionale nie mają żadnych zniżek za wcześniejszy zakup.
To co najważniejsze - zanim wsiądziemy do pociągu każdy bilet koniecznie trzeba skasować w zielonym kasowniku, których pełno jest przy zajściach na perony. Kara za nieskasowany bilet to 50€ jeśli zapłacimy od razu u konduktora.
Ntomiast na pociągi freccia i intercity warto kupić bilety z minimum miesięcznym wyprzedzeniem. Dostępna jest wtedy pula biletów
super economy, które są wprawdzie bezzwrotne, ale za to w atrakcyjnych cenach. My kupujemy je przez internet na stronie trenitalii, bilet przychodzi na maila. Za bilety z Bolonii do Arezzo zapłaciliśmy 14,50€ od osoby. Sprawdziłam, że kupowane bezpośrednio przed podróżą kosztowałyby 34€
.
Z ciekawości sprawdziłam jak to wygląda dla połączeń Florencja - Bolonia.
Podróż dziś.
Podróż 20.11
I jeszcze szczegółowo z rozbiciem cen.
Wszystkie te freccie opłacają się przy cenach
super economy. I na dłuższych dystansach, bo oszczędność w czasie przejazdu jest ogromna, a przecież czas to też pieniądz
.
Pociągi Intercity też są tańsze przy wcześniejszych zakupach, ale tu różnice nie są już tak drastyczne. Swoje bilety z Prato do Bolonii kupiliśmy bezpośrednio przed odjazdem płacąc 12€/os. Kupowane z minimum 30dniowym wyprzedzeniem kosztują 9,90€.
I jeszcze słowo o konkurencji dla połączeń freccia, jaką jest prywatna kolej ITALO.
Sami jeszcze nie korzystaliśmy, ale widząc mnóstwo tych pociągów na torach trochę zainteresowaliśmy się tematem.
Italo ma mniejszą siatkę połączeń i łączy tylko największe włoskie miasta. Do takiego Arezzo już nie dojedzie. Politykę cenową ma zbliżoną, ale jednak trochę inną. Najtańsza pula biletów schodzi szybko, z internetowych wpisów podróżnych wynika, że najlepiej kupować aż trzy miesiące przed planowaną podróżą. Dla porównania sprawdziłam ceny dla takich samych połączeń z Florencji do Bolonii.
Czy chcę jechać jutro czy 20.11 cena jest ta sama 17€. Chyba, że skończą się bilety
economy.
Ile kosztują w taryfie low cost nie wiem, bo do końca roku wszystkie wyprzedane, a cen na 2018 rok jeszcze nie ma.Strony internetowe obu przewoźników:
TrenitaliaItaloNa koniec obiecane koszty naszych przejazdów po Toskanii. Cena w €/os.
[img]https://zuzlowefotki.pl/zwiedzanie/zdjecia/cro/ceny%20pociągów.jpg[/img]