Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kmichal
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię (i Umbr

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.12.2017 13:25

... jak Wy te nocne foty robicie to ja nie wiem ... 8O ... chyba zgłoszę się na korepetycje przed czerwcowym wyjazdem ... :wink: ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.12.2017 18:55

mysza73 napisał(a):No i pewnie jeszcze zwolnienie dostaniesz więc liczę na 2 albo 3 odcineczki dziennie :smo:

Zwolnienie wzięłam tylko na przyszły tydzień :lol: .
A narobiło mi się tyle zaległości na różnych niezdrowotnych polach, że nawet o jeden odcineczek dziennie będzie ciężko :smo: .

piekara114 napisał(a):3 tygodnie wysiedziałaś w szpitalu 8O 8O 8O Ja jak musiałam zostać dobę dłużej po urodzeniu syna to myślałam, że będę wyć rpzez te godziny...

Kryzys miałam po dwóch tygodniach :? . I czarne wizje, że Nowego Roku na tej Borowskiej doczekam :roll: . Było, minęło. Oby bez powtórki :D .

maxredaktor napisał(a):Super! Życzę abyś jak najszybciej doszła do siebie.

maslinka napisał(a):Super, że wracasz!

Dzięki :D .

maslinka napisał(a):Będę wyczekiwać kolejnych odcinków

Jeszcze dzisiaj coś się powinno pojawić :D .

kmichal napisał(a):... jak Wy te nocne foty robicie to ja nie wiem ... ... chyba zgłoszę się na korepetycje przed czerwcowym wyjazdem ... ...

Proponuję rozpocząć od spakowania do walizki statywu :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.12.2017 21:49

Siena - punkt widokowy przy Bazylice Santa Maria dei Servi

Nasz drugi dzień w Sienie zaczynamy od wizyty w kościele Santa Maria dei Servi, z okolic którego rozpościera się przyjemny widok na kaskadową zabudowę ulokowanej na wzgórzach Sieny.

Budowa świątyni rozpoczęła się ok. 1250 roku i trwała blisko 300 lat. Prawdopodobnie z powodu braku funduszy bazylika nigdy nie zyskała ozdobnej fasady.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Porcja widoczków, na jakie można liczyć spacerując po przykościelnych terenach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejnym punktem widokowym, z którego popatrzymy na Sienę będzie Facciatone :hut: .

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.12.2017 21:50

Przez dzielnicę Torre idziemy w stronę katedry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z rozbawieniem komentujemy jak na przestrzeni wieków ewaluowało u mieszkańców contrady wyobrażenie słonia :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 10.12.2017 09:21

Dawniej zwierzaki były bardziej wytrzymałe - mały jamnik nosi na grzbiecie 3 poziomową wieżę, a współczeny wielki słoń tylko jedno pięterko ... :wink: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.12.2017 10:07

Nie wiedziałem, że on się nazywa Facciatone, ale lubię ten punkt widokowy, napstrykałem z niego parę zdjęć :)

marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.12.2017 19:58

Buber napisał(a):mały jamnik

Dla nas to też pies z trąbą :lol: .

tony montana napisał(a):Nie wiedziałem, że on się nazywa Facciatone, ale lubię ten punkt widokowy, napstrykałem z niego parę zdjęć :)

Na Facciatone dopiero wejdziemy :D .
To taras widokowy na szczycie niedokończonej fasady rozbudowywanej w XIV w. katedry (fasada to po włosku facciata).
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.12.2017 20:01

Siena - Ospedale Santa Maria Della Scala

Jesteśmy z powrotem na Piazza del Duomo. Zanim jednak staniemy w zachwycającym wnętrzu sieneńskiej katedry zwiedzimy Muzeum Santa Maria Della Scala mieszczące się w budynkach dawnego szpitala, którego początki sięgają wg. legend końca IX wieku!

Ospedale Santa Maria Della Scala to jeden z pierwszych szpitali w Europie i jeden z najstarszych, zachowanych tego typu obiektów na świecie.
Schronienie i opiekę znajdowali tu nie tylko chorzy, ale także sieroty i ubodzy, a także pielgrzymi. Działalność filantropijną prowadzono co najmniej od 1193 roku aż do XVIII wieku. Szpital utrzymywał się m.in. z zapisów i datków bogatych mieszkańców Sieny oraz dochodów z upraw rolnych wokół Sieny.

Dzisiaj Santa Maria Della Scala jest jednym z najważniejszych muzeów Sieny. Otworzono je w 1995 roku. Kompleks jest olbrzymi i przepaść w środku można na dobre kilka godzin :).
Strona interentowa muzeum - KILK.

W kompleksie muzeum zwiedzać można m.in. Cappellę del Sacro Chiodo (kaplicę Najświętszego Sakramentu) ozdobioną XV-wiecznymi freskami Lorenzo Vecchietta.
Kaplica przeznaczona była do przechowywania cennych relikwii kupionych przez szpital w 1359 r., wśród których znajdował się m.in. gwóźdź z Krzyża Świętego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pellegrinaio - Sala Pielgrzymów była główną salą, w której zatrzymywali się szukający odpoczynku pielgrzymi. Zbudowana została około 1325-1328 roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cykl fresków na ścianach i suficie Pellegrinaio powstał w I połowie XV wieku i wyszedł spod pędzla takich artystów jak Domenico di Bartolo, Lorenzo Vecchietta i Priamo della Quercia. Ten unikatowy cykl przedstawia sceny z codziennego życia szpitala i obrazuje misję, jaką realizował.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cappella del Manto

Obrazek

Obrazek

W osobnej sali Ospedale zgromadzono dzieła sztuki uratowane z kościołów okolic Nursji i Amatrice, zniszczonych w trzęsieniach ziemi w 2016 roku. W sali prezentowany jest także film pokazujący przebieg akcji ratowniczej na dotkniętych kataklizmem terenach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.12.2017 20:02

Nie mniej ciekawie jest na najniższej kondygnacji Ospedale.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Santa Maria Della Scala przechowywane są oryginalne, XV-wieczne marmurowe rzeźby Jacopo della Quercia ze stojącej na Piazza del Campo fontanny Fonte Gaia oraz gipsowe odlewy rzeźb, jakie stworzył Tito Sarrocchi podczas prac nad kopiami mającymi zastąpić mocno zniszczone już oryginały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Osobna wystawa gromadzi szaty liturgiczne, księgi, relikwiarze i wszelakie religijne precjoza.

Obrazek

Obrazek

Zarówo tą wystawę, jak i zbiory muzeum archeologicznego oglądamy już dość pobieżnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciągnie nas już do wnętrz katedry :hut: .

kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 11.12.2017 08:15

marze_na napisał(a):Ciągnie nas już do wnętrz katedry .

... no to chodźmy ... :wink: ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.12.2017 23:37

kmichal napisał(a):
marze_na napisał(a):Ciągnie nas już do wnętrz katedry .

... no to chodźmy ... :wink: ...

Miałam nadzieję, że uda się wieczorkiem, ale poległam :roll: . Ilość materiału zdjęciowego mnie przygniotła :wink: .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.12.2017 08:43

marze_na napisał(a):Ilość materiału zdjęciowego mnie przygniotła .

... a ja miałem wrażenie, że obecne nośniki są bardzo lekkie - cóż, człowiek całe życie się uczy ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.12.2017 15:04

Siena - Katedra Santa Maria Assunta - wnętrza

Z muzeum Santa Maria Della Scala udajemy się prosto do katedry.

Obrazek

Co ja się tu będę rozpływać w zachwytach, zobaczcie sami :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już same ściany i kolumny obłożone pasami czarnego i białego marmuru robią niesamowite wrażenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponad pasiastymi filarami umieszczono terakotowe głowy papieży.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witraż nad wejściem głównym przedstawia Ostatnią Wieczerzę.

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.12.2017 15:05

Kolejną porcję naszych ochów i achów dostają gotyckie sklepienia i kopuła :).
Latarnia na szczycie kopuły została wykonana przez Gian Lorenzo Berniniego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze trochę sklepień i skupimy się na tym co pod nogami :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.12.2017 15:06

Całą podłogę katedry przykrywa niezwykła, marmurowa, inkrustowana posadzka. Powstawała w latach 1372 – 1547, a udział w w jej tworzeniu wzięło około czterdziestu artystów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Posadzka składa się z 56 paneli w różnych rozmiarach i różnej tematyce. Są wyobrażenia proroków i filozofów, sceny alegoryczne m.in. wilczyca będąca personifikacją Sieny i sceny biblijne przede wszystkim ze Starego Testamentu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przez większą część roku posadzka pozostaje zakryta, a dla zwiedzających odkrywane są jedynie fragmenty. W całości oglądać ją można tylko przez okres od sześciu do dziesięciu tygodni w roku, zwykle w okolicach września. Trafiliśmy do Sieny w odpowiednim czasie 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię. - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone