Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu
Re: Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię (i Umbr

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.11.2017 12:17

Siena jest przepiękna. Już nie mogę się doczekać katedry...
ruzica napisał(a): Siena będzie jednym z głównych punktów mojego toskańskiego planu. Ale te ryby to mają wredny wyraz "twarzy" :oczko_usmiech:
To w przyszłym roku IT się szykuje?
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 26.11.2017 15:58

piekara114 napisał(a):Siena jest przepiękna. Już nie mogę się doczekać katedry...
ruzica napisał(a): Siena będzie jednym z głównych punktów mojego toskańskiego planu. Ale te ryby to mają wredny wyraz "twarzy" :oczko_usmiech:
To w przyszłym roku IT się szykuje?

Nawet był przez chwilę taki plan. Ale jednak nie- będzie znów Chorwacja, ale to już tak bardziej siłą rozpędu :wink: A na 2019 to mam różne pomysły na 3 różne kraje, IT jest tylko jednym z pomysłów-jeszcze nie wiem co wybiorę.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.11.2017 17:43

piotrf napisał(a):Narobiłaś Marzena . . . :roll: . . . do tego Black Friday . . . i propało :lol:

Szacuneczek :D .
Ja sobie już parę razy obiecywałam, że się pouczę, ale na obiecankach się skończyło :oops: . Po kilku wjazdach łapię trochę zwrotów i co nieco słówek, przede wszystkim z zakresu gastronomii i kulinariów :lol: .

piotrf napisał(a): o innych konsekwencjach nawet wspominał nie będę :wink:

Znaczy się urlop w Italii będzie ? 8)

Mikeee napisał(a):między innymi za te detale kocham Sienę 8)

Nam Siena też bardzo przypadła do gustu :D .

ruzica napisał(a):Ale te ryby to mają wredny wyraz "twarzy" :oczko_usmiech:

Czyli też widzisz tu bardziej rybę niż rzekomego delfina :roll: :lol: .

piekara114 napisał(a):Już nie mogę się doczekać katedry...

Ja też :wink: .

ruzica napisał(a): A na 2019 to mam różne pomysły na 3 różne kraje, IT jest tylko jednym z pomysłów-jeszcze nie wiem co wybiorę.

Co byś nie wybrała relację chętnie poczytam :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.12.2017 17:17

Siena - Katedra Santa Maria Assunta

Wszyscy, którzy twierdzą, że to jedna z najpiękniejszych włoskich katedr bez wątpienia mają rację 8) .

Obrazek

Obrazek

Budowę rozpoczęto ok. 1150 r. jeszcze w stylu romańskim, potem projekt naturalnie przekształcił się w gotycki.

Obrazek

Obrazek

Dzwonnicę dobudowano w XIV w.

Obrazek

Obrazek

Fasada powstawała w dwóch etapach. Dolną część z trzema portalami zaprojektował rzeźbiarz Giovanni Pisano, syn Nicolo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W pracowni Giovanniego Pisano powstała większość figur proroków i patriarchów. Obecnie zastąpione są one kopiami, a orygianały zobaczymy później w muzeum katedralnym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.12.2017 17:17

W II etapie, mniej więcej sto lat później zbudowano górną część fasady wg. projektu zainspirowanego katedrą w Orvieto Giovanniego di Cecco.
Szczytowe mozaiki powstały jednak dopiero w XIX w., a wykonali je weneccy artyści.

Obrazek

Obrazek

Ogromna gotycka rozeta pozbawiona jest maswerków. Dla mnie osobiście psuje to trochę odbiór całości (bo co to za rozeta bez maswerków :? :roll: ).

Obrazek

Obrazek

Sieneńską katedrę ukończono w I połowie XII w., ale ciągle tworzono plany jej rozbudowy. Dostatek w miejskiej kasie i wyścig w niedaleką Florencją pchały do coraz bardziej imponujących projektów. Ostatecznie postanowiono o przeorientowaniu kościoła. Nawa główna istniejącej katedry miała się stać transeptem, a nową nawę główną rozpoczęto wznosić w kierunku Il Campo.

Obrazek

Plany przebudowy zastopowała epidemia dźumy z 1348 roku. Porzuconych wówczas prac nigdy nie podjęto na nowo.

Zmierzamy w kierunku planowanej nawy rozbudowywanej katedry.

Obrazek

Obrazek

Ściana, która miała stać się nową fasadą katedry, stanowi dziś taras widokowy zwany facciatone.
Niedoszłą nawę boczną pokryto dachem. Mieści się tam muzeum katedralne - Museo dell' Opera

Obrazek

Obrazek

Jest ok. 17.30. Kolejek do kas nie ma wcale. Chwilę zastanawiamy się nad wyborem opcji biletowej. Ostatecznie kupujemy dwa bilety ACROPOLI PASS po 18€.
Pełny cennik znajdziecie na stronie operaduomo.siena.it

Zakupiony bilet jest ważny przez trzy dni. Dziś obejrzymy tylko katedralną kryptę, a resztę opcji z biletu wykorzystamy nazajutrz.

Obrazek

CDN

:papa:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 03.12.2017 18:18

Siena na Waszych zdjęciach robi niesamowite wrażenie. A detalami i szczegółami z poprzedniej strony można się delektować cały dzień.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.12.2017 19:00

Katedra w Sienie, obok Duomo w Orvieto należy do moich ulubionych :)

Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 03.12.2017 20:36

Przednia fasada sieneńskiej katedry jest genialna w szczegółach i jako całość.
Cudo 8)
fajnie, że ruszyliśmy :)
pozdrawiam,
M
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 04.12.2017 09:55

marze_na napisał(a):Siena - Katedra Santa Maria Assunta

... ajajaj ... 8O ... cudeńko ... :) ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.12.2017 19:01

Sara76 napisał(a):Siena na Waszych zdjęciach robi niesamowite wrażenie. A detalami i szczegółami z poprzedniej strony można się delektować cały dzień.

Dzięki :D .

tony montana napisał(a):Katedra w Sienie, obok Duomo w Orvieto należy do moich ulubionych :)

A włoskich katedr naoglądałeś się niemało :hut: .

kmichal napisał(a):... ajajaj ... 8O ... cudeńko ... :) ...

Mikeee napisał(a):Przednia fasada sieneńskiej katedry jest genialna w szczegółach i jako całość.
Cudo 8)

Też tak myślę 8) . Chociaż wnętrze zrobiło na mnie jeszcze większe wrażenie :!:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.12.2017 19:04

Siena - Krypta Katedry Santa Maria Assunta

Ta część sieneńskiej katedry została udostępniona zwiedzającym dopiero w 2003 roku. Przy czym nazwa "krypta" jest tu wyłącznie umowna, bo pomieszczenie to nigdy nie służyło grzebaniu zmarłych, a było raczej przedsionkiem tylnego wejścia do świątyni.

Obrazek

Co kryje wnętrze? Fantastycznie zachowane freski 8) , które datuje się na koniec XIII w.
Malowidła są świetnie zachowane. Zaskakuje ostrość i nasycenie kolorów. Efekt wow podkręca też dobre oświetlenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Doskonały stan malowideł to zasługa tego, że przez siedem wieków pozostawały ukryte pod warstwą luźnego materiału. Już w kilka dekad od powstania fresków pomieszczenie zostało zasypane, by zwiększyć stabilność całej katedry przed jej rozbudową o nową nawę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wśród fresków wyróżnić można dwa główne cykle. Jeden to sceny ze Starego Testamentu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.12.2017 19:05

Drugi to historia Męki Pańskiej, na którą składają się ukrzyżowanie, zdjęcia z krzyża i złożenie do grobu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Barwne freski pokrywają nie tylko ścieny, ale też kolumny, pilastry czy kapitele.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miejsce z niesamowitym klimatem, do tego bardzo niewielu to zwiedzających :roll: . Aż trudno było nam skierować się do wyjścia :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.12.2017 19:13

marze_na napisał(a):Miejsce z niesamowitym klimatem, do tego bardzo niewielu to zwiedzających :roll: . Aż trudno było nam skierować się do wyjścia :).

No ładnie, ładnie, ale ja bym już na słoneczko wyszła :smo:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.12.2017 19:13

marze_na napisał(a):Miejsce z niesamowitym klimatem, do tego bardzo niewielu to zwiedzających :roll: . Aż trudno było nam skierować się do wyjścia :).

Tam nie weszliśmy, więc fajnie, że mogłem to zobaczyć u Ciebie. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.12.2017 19:17

mysza73 napisał(a):

No ładnie, ładnie, ale ja bym już na słoneczko wyszła :smo:

Paweł mówi, że nic się nie znasz :mrgreen: :wink: .
W następnym odcinku słoneczka też nie będzie. Będzie Siena by night :smo: .

walp napisał(a):Tam nie weszliśmy, więc fajnie, że mogłem to zobaczyć u Ciebie. :wink:

Polecam się na przyszłość :wink: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię. - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone