Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię (i Umbr

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.11.2017 19:23

(...)

Palazzo Pubblico wzniesiono jako siedzibę Rady Dziewięciu. Miejskie władze zasiadają w pałacu niezmiennie od przeszło siedmiu stuleci.
Nad Campo góruje wysoka na 102 m. Torre del Manga. Z tarasu widokowego dzwonnicy podziwiać można panoramę Sieny i okolic. Bilet wstępu na kosztuje 10€ . Zrezygnowaliśmy z wejścia wybierając inny punkt widokowy. Teraz trochę żałuję :? .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Monogram IHS na fasadzie Palazzo Publico miał upamiętniać św. Bernardyna, który głosił na placu swoje kazania.
Natomiast herb rodowy Medyceuszy umieszczono po rozwiązaniu republiki sieneńskiej i oddaniu jej pod rządy księcia Kosmy I.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

U podstawy wieży Torre del Manga zbudowano w 1352 roku marmurową loggię Cappella di Piazza będącą wyrazem wdzięczności za uwolnienie miasta od epidemii dżumy.

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy na dziedziniec Palazzo Pubblico. Znajduje się tu kasa biletowa sprzedająca wejściówki na wieżę i do Museo Civico. W muzeum miejskim oglądać można m.in. freski przedstawiające sceny z życia mieszkańców średniowiecznej Sieny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
Ostatnio edytowano 21.11.2017 20:52 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.11.2017 19:24

Na przeciwko Palazzo Pubblico inny pałac - Palazzo Sansedoni.

Obrazek

Obrazek

Średniowieczna zabudowa Campo.

Obrazek

Plac okazuje się być świetnym miejscem na piknik 8) . Idąc za przykładem innych turystów siadamy w cieniu kamienic i wyciągamy zapasy :).

Obrazek

Renesansowym akcentem na Piazza di Campo jest Fonte Gaia - Radosna Fontanna.
Historia fontanny na Piazza sięga I połowy XIV w. W 1334 r. postanowiono doprowadzić na plac wodę ze źródeł oddalonych o ok. 25 km od miasta. Fontanna stała się punktem końcowym zaplanowanego systemu akweduktów i kanałów. Prace nad projektem trwały 9 lat, a uruchomienie całej sieci uczczono trwającą dwa tygodnie fetą. W obliczu takiej radości nazwa fontanny nie może dziwić :).

W 1419 r. pierwszą fontannę na Piazza del Campo zastąpiła fontanna z białego marmuru autorstwa Jacopo della Quercia. Dziś na placu stoi jej kopia z 1858 roku. Oryginały rzeźb i płaskorzeźb obejrzymy później w muzeum Santa Maria della Scala.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piazza del Campo słynie jednak przede wszystkim z Palio, które odbywa się dwa razy w roku: 2 lipca i 16 sierpnia. Przedstawiciele 10ciu z 17stu dzielnic walczą ze sobą w konnym wyścigu na oklep na dystansie trzech okrążeń placu.

My na razie opuszczamy Campo. Wrócimy tu jeszcze wieczorem 8) .

Obrazek

:papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.11.2017 19:37

marze_na napisał(a):Nad Campo góruje wysoka na 102 m. Torre del Manga. Z tarasu widokowego dzwonnicy podziwiać można panoramę Sieny i okolic. Bilet wstępu na kosztuje 10€ . Zrezygnowaliśmy z wejścia wybierając inny punkt widokowy. Teraz trochę żałuję :? .

Nic straconego, my weszliśmy, coś będzie widać. :oczko_usmiech: Tymczasem podziwiam Wasze piękne ujęcia z dołu. :wink:
Na niektórych, Piazza del Campo jeszcze bardziej zakrzywione niż w rzeczywistości. :oczko_usmiech:
P.S. Na pierwszym pionowym zdjęciu wygląda, jakby Torre Mangia dymiła. :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2017 20:14

Campo jest super. My też się rozsiadliśmy, ale na schodkach, aby mieć przed oczami cały plac - zaleta pobytu o 8 rano.... Trafiliśmy na mycie fontanny (pewnie po weekendzie), ale tak jak podejrzewałam woda w niej super czysta to nie jest... Miejscowi z kranów wodę pobierali... No a Torre - cena spora, też myślałam czy wejść, ale problem rozwiązał się sam, bo była jeszcze zamknięta... czas poświęciłam na kolejkę do pasiastej katedry, ale weszłam jako jedna z pierwszych tego dnia :mrgreen:

Dzięki Tobie dużo miłych wspomnień przyleciało do mnie....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.11.2017 22:28

walp napisał(a):
marze_na napisał(a):Nad Campo góruje wysoka na 102 m. Torre del Manga. Z tarasu widokowego dzwonnicy podziwiać można panoramę Sieny i okolic. Bilet wstępu na kosztuje 10€ . Zrezygnowaliśmy z wejścia wybierając inny punkt widokowy. Teraz trochę żałuję :? .

Nic straconego, my weszliśmy, coś będzie widać. :oczko_usmiech:

Kierując się wskazówkami właścicielki naszego B&B wybraliśmy wejście na Facciatone.

walp napisał(a):Na pierwszym pionowym zdjęciu wygląda, jakby Torre Mangia dymiła.

Chmury produkuje :oczko_usmiech: .

piekara114 napisał(a): My też się rozsiadliśmy, ale na schodkach, aby mieć przed oczami cały plac - zaleta pobytu o 8 rano....

Dumam i dumam, nawet się google maps wspomagam i schodów na Campo nie kojarzę :roll: . Co najwyżej jeden schodek, bardziej krawężnik dookoła placu.
A 8 rano ma też jedną poważną wadę - Palazzo Pubblico jest w cieniu, a slońce wali prosto w obiektyw :wink:.

piekara114 napisał(a):Dzięki Tobie dużo miłych wspomnień przyleciało do mnie....

A jeszcze do katedry nie doszliśmy :smo: . Pamiętam, z Twojej relacji, że wyszłaś zachwycona,
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 21.11.2017 22:30

cóż można powiedzieć?
Po prostu cudnie 8) :D

Czekam na Campo wieczorową porą...

pozdrawiam,
M
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2017 22:52

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a): My też się rozsiadliśmy, ale na schodkach, aby mieć przed oczami cały plac - zaleta pobytu o 8 rano....
Dumam i dumam, nawet się google maps wspomagam i schodów na Campo nie kojarzę :roll: . Co najwyżej jeden schodek, bardziej krawężnik dookoła placu.
A 8 rano ma też jedną poważną wadę - Palazzo Pubblico jest w cieniu, a slońce wali prosto w obiektyw :wink:
Schodki były, przy wejściu na plac między kamienicami. Patrząc na Torre to prawie w prawym rogu placu . A słońce, niestety prosto w obiektyw.... Jestem pewna, że do pasiastej też dotarłaś...cudo.....
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.11.2017 14:48

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Dzięki Tobie dużo miłych wspomnień przyleciało do mnie....

A jeszcze do katedry nie doszliśmy :smo: . Pamiętam, z Twojej relacji, że wyszłaś zachwycona,

Jak to dobrze , że jeszcze tyle przed nami 8)

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.11.2017 21:10

Mikeee napisał(a):Czekam na Campo wieczorową porą...

Do wieczora jeszcze daleko :wink: . Baaardzo niespiesznie spacerowaliśmy po Sienie :hut: .

piekara114 napisał(a):Schodki były, przy wejściu na plac między kamienicami. Patrząc na Torre to prawie w prawym rogu placu

A widzisz, ja szukałam centralnie, nie po kątach :smo: .

piotrf napisał(a):Jak to dobrze , że jeszcze tyle przed nami 8)

Całkiem sporo 8) .

Warunki do pisania mam ostatnio mało sprzyjające :? , ale leciutko pchniemy relację do przodu.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 25.11.2017 21:26

... w końcu udało mi się dogonić peleton ... :wink: ... ale w sumie po co się spieszyć, gdy pokazujesz takie cudeńka ... 8) ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.11.2017 21:33

Powoli kierujemy się w stronę katedry. Wcale nie najkrótszą drogą, bo kręcimy się jeszcze przez jakiś czas w bliższej i dalszej okolicy Il Campo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wypatrujemy charakterystycznych dla Sieny detali:

uchwytów do przywiązywania koni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i tabliczek z oznaczeniami contrady.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.11.2017 21:33

Poniżej mapa Sieny z podziałem na dzielnice.

Obrazek

Najprostsza droga z Piazza del Campo do Duomo prowadzi przez dzielnicę Onda, nazwaną przez nas roboczo dzielnicą rybki :mrgreen: (choć jej oficjalny symbol to nie rybka, a delfin :roll: ).
Ta contrada była jedną z najbardziej oflagowanych 8) . (wydaje mi się, że te wszystkie kolorowe lampy i flagi zdobią fasady budynków tylko w okolicy Palio.)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Palazzo Chigi Saracini w głębi Via di Città.

Obrazek

A u wylotu Via del Capitano, którą podążamy, widać już marmurową fasadę katedry 8) .

Obrazek

Obrazek

CDN :wink:

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.11.2017 23:28

Narobiłaś Marzena . . . :roll: . . . do tego Black Friday . . . i propało :lol:

o innych konsekwencjach nawet wspominał nie będę :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 26.11.2017 00:24

marze_na napisał(a):Baaardzo niespiesznie spacerowaliśmy po Sienie :hut: .

i ja się z tego powodu bardzo cieszę :D 8)
marze_na napisał(a):Wypatrujemy charakterystycznych dla Sieny detali:

między innymi za te detale kocham Sienę 8)

pozdrawiam,
M
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 26.11.2017 09:58

Campo jest zachwycające, oglądam ten odcinek 4 raz i nie mam dość :D Siena będzie jednym z głównych punktów mojego toskańskiego planu. Ale te ryby to mają wredny wyraz "twarzy" :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię. - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone