Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Mikeee
Cromaniak
Re: Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię (i Umbr

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 17.11.2017 22:42

Cześć Mrooczki! :D

Śledziłem relację w miarę możliwości, ale zawsze z otwartą gębą. PIĘKNIE!
Civita di Bagnoregio magiczne :hearts: Do Orvieto też nie dotarłem jeszcze. Katedra jest olśniewająca i do Orvieto chciałem dotrzeć głównie dla niej.
No i ta Siena... :hearts:

Fantastycznie pokazujecie Toskanię 8) ...i trochę Umbrii

czekam na dalszy ciąg :hut:

pozdrawiam,
M
altezza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) altezza » 18.11.2017 13:00

Komentarz moderacji:
Treść posta zablokowana ze względu na problemy z prawami autorskimi do zdjęć użytkownika altezza.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.11.2017 15:42

kulka53 napisał(a):Siena (i Asyż, a także Gubbio, choć tutaj trochę nie wiem dlaczego :roll: ) podobały mi się najbardziej w kategorii "środkowowłoskie miasto średniej wielkości" :D

maxredaktor napisał(a):A Siena jest przepiękna.

tony montana napisał(a):O, Siena - dla mnie jedna z największych perełek północno-środkowej Italii

Właśnie takie głosy na forum sprawiły, że postanowiliśmy zatrzymać się w Sienie na dwa dni :hut: .

Mikeee napisał(a):Cześć Mrooczki!

Cześć Michał :!:
Już się zaczęliśmy zastanawiać gdzie się podziewasz :?:
Dziękujemy za dobre słowo :D .

altezza napisał(a):Nadrobilam relacje. Jest niezmiennie cudnie na Waszym szlaku.

Niestety przez jakiś czas raczej daleko z relacją nie ucieknę :? . Ale będę próbować :D .
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 18.11.2017 16:55

marze_na napisał(a):
kulka53 napisał(a):Siena (i Asyż, a także Gubbio, choć tutaj trochę nie wiem dlaczego :roll: ) podobały mi się najbardziej w kategorii "środkowowłoskie miasto średniej wielkości" :D

maxredaktor napisał(a):A Siena jest przepiękna.

tony montana napisał(a):O, Siena - dla mnie jedna z największych perełek północno-środkowej Italii

Właśnie takie głosy na forum sprawiły, że postanowiliśmy zatrzymać się w Sienie na dwa dni :hut: .

dlatego bardzo ciekawy jestem jak Wy ją odebraliście.

marze_na napisał(a):Już się zaczęliśmy zastanawiać gdzie się podziewasz :?:

trochę mnie nosiło w ostatnich tygodniach. Trochę służbowo, trochę prywatnie. Wykorzystałem niestety już limit wyjazdów na najbliższy czas. Następny dopiero 10 marca :?

będę się teraz grzał Waszą słoneczną Italią w te jesienno-zimowe dni :)

P.S. I jestem Was bardzo wdzięczny za te motoryzacyjne akcenty w relacji 8) :hearts:

pozdrawiam,
M
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.11.2017 21:03

Mikeee napisał(a):trochę mnie nosiło w ostatnich tygodniach. Trochę służbowo, trochę prywatnie.

Pokażesz coś w relacji?

Mikeee napisał(a):Wykorzystałem niestety już limit wyjazdów na najbliższy czas. Następny dopiero 10 marca :?

Przynajmniej masz już jakieś plany :) . U nas póki co zupełnie nic :? .

Mikeee napisał(a):będę się teraz grzał Waszą słoneczną Italią w te jesienno-zimowe dni :)

Zapraszam na króciutki odcinek :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.11.2017 21:11

Siena, część II

Przed nami XIV-wieczna bazylika San Francesco oraz dawny klasztor franciszkanów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ozdobą pasiastego halowego wnętrza kościoła są średniowieczne freski Pietra i Ambrogia Lorenzettich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obok kościoła znajduje się oratorium franciszkanina św. Bernardyna ze Sieny (1380-1444), zwolennika powrotu do pierwotnej reguły zakonu św. Franciszka i propagatora chrystogramu IHS.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Część zabudowań dawnego klasztoru franciszkanów zaadaptowana została na potrzeby sieneńskiego uniwersytetu.
Zaglądamy na renesanowe krużganki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
Ostatnio edytowano 18.11.2017 21:48 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.11.2017 21:13

Pozostajemy jeszcze chwilę w tematyce sakralnej - kościół Santa Maria de Provenzano z fasadą z białego marmuru.
Świątynię wzniesiono w miejscu cudów, jakie miały miejsce na Piazza Provenzano, przed terakotową Pietą zawieszoną tu według legendy przez samą św. Katarzynę z Sieny.
Budowę kościoła po zajęciu Sieny przez Medyceuszy z Florencji zlecił Ferdinando I de' Medici. Prace ukończono na początku XVII w.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli kierujemy się w stronę głównego placu Sieny, Piazza del Campo :hut: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zanim wejdziemy na słynny Il Campo robimy sobie przerwę na kawę. Pasticceria Nannini kusi witryną ze słodkościami. Mimo obaw o poziom cen decydujemy się jednak wejść do środka. Cena cappucino nie odbiega od tej, jaką z reguły płacimy, 1,20-1,30€. Sieneńskie panforte (rodzaj piernika) też przypada nam do gustu 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 19.11.2017 20:10

marze_na napisał(a):
Mikeee napisał(a):trochę mnie nosiło w ostatnich tygodniach. Trochę służbowo, trochę prywatnie.

Pokażesz coś w relacji?

mam taki zamiar. W miarę możliwości czasowych. Dzisiaj pierwsza wrzutka z krótkiego górskiego wyjazdu we wrześniu :wink:
marze_na napisał(a):
Mikeee napisał(a):Wykorzystałem niestety już limit wyjazdów na najbliższy czas. Następny dopiero 10 marca :?

Przynajmniej masz już jakieś plany :) . U nas póki co zupełnie nic :? .

a myślałem, że w tym roku Hvaru już nie odpuścicie. W takim razie rozumiem, że są brane pod uwagę inne alternatywy? 8)

marze_na napisał(a):Siena, część II

i już widzę miejsca, w które ja nie zajrzałem.

Piękny ten witraż

pozdrawiam,
M
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 19.11.2017 22:12

Słodkości powalają - takie pyszności chyba tylko we Włoszech.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.11.2017 23:03

Smaka na cukier mi na robiłaś, a u mnie pustki......
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.11.2017 13:31

Mikeee napisał(a):a myślałem, że w tym roku Hvaru już nie odpuścicie. W takim razie rozumiem, że są brane pod uwagę inne alternatywy? 8)

Tego Hvaru to ja już boję się w ogóle planować, bo bezskutecznie przymierzałam się do niego co najmniej pięć razy :roll: . Kiedyś będzie spontan - przyjdzie czerwiec, stwierdzimy, że mamy akurat trochę wolnego czasu i apetyt na lawendową wyspę i pojedziemy na ten Hvar.
Alternatywa oczywiście jest. Zgodnie myślimy o Portugalii. Lądowanie w Lizbonie, wylot z Porto (albo na odwrót w zależności od cen lotów). Jak zagospodarować te dwa, może dwa i pół tygodnia jeszcze szczegółowo nie planowaliśmy.

Buber napisał(a):Słodkości powalają - takie pyszności chyba tylko we Włoszech.

Raj dla łasuchów 8) .

piekara114 napisał(a):Smaka na cukier mi na robiłaś, a u mnie pustki......

Przepraszam :smo: .
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 21.11.2017 13:55

marze_na napisał(a):... robimy sobie przerwę na kawę. Pasticceria Nannini kusi witryną ze słodkościami. Mimo obaw o poziom cen decydujemy się jednak wejść do środka. Cena cappucino nie odbiega od tej, jaką z reguły płacimy, 1,20-1,30€. Sieneńskie panforte (rodzaj piernika) też przypada nam do gustu 8) ...

Obok Nannini chyba nie sposób przejść obojętnie, obkupiliśmy się tam konkretnie, wszystko zjedliśmy jeszcze tego samego dnia, a zasłodziliśmy się okropnie :). Ale było pysznie.
Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.11.2017 14:35

Siena jest zachwycająca! Widać to dobrze na Twoich zdjęciach.

Mój mąż był tam kiedyś we wczesnej młodości ;) i dla niego to najpiękniejsze włoskie miasto :)

Obietnica odwiedzenia Sieny jest moją szansą, żeby go namówić na zwiedzanie Toskanii :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.11.2017 19:02

_Piotrek_ napisał(a):Obok Nannini chyba nie sposób przejść obojętnie

Zdecydowanie nie :lol: .

maslinka napisał(a):Mój mąż był tam kiedyś we wczesnej młodości i dla niego to najpiękniejsze włoskie miasto
Obietnica odwiedzenia Sieny jest moją szansą, żeby go namówić na zwiedzanie Toskanii

Ja jestem tak sfiksowania na punkcie Italii w ogóle, że nie potrafię wskazać tego najpiękniejszego według mnie miasta :D .
A wizytę w Sienie gorąco polecam, bo rzeczywiście jest zachwycająca 8) .

Lecimy wreszcie na Campo :hut: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.11.2017 19:22

Siena - Piazza del Campo

W drodze na Il Campo :hut: ...

Obrazek

Obrazek

mijamy jeszcze wczesnorenesansową Loggię della Mercanzia (1417-1428), która była siedzibą kupców sieneńskich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nareszcie jest 8) .

Obrazek

Obrazek

Piazza del Campo, amfiteatralny plac kształtem przypominający muszlę, jest uważany za jeden z najpiękniejszych miejskich placów we Włoszech.
U schyłku XIII w. rządząca Sieną Rada Dziewięciu postanowiła utworzyć wielki plac, który stałby się centrum życia miasta. Miejsce po dawnym rzymskim forum służące potem z plac targowy nadawało się do tego celu idealnie.

Obrazek

(...)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię. - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone