Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! "Słoneczna" Emilia-Romania

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.03.2016 20:23

Skusiliśmy się na zimową promocję Ryanaira :mrgreen: .

Obrazek

W zasadzie bardzo kusić nie trzeba było, bo odkąd z powodu kontuzji mam rozbrat z nartami bardzo brakuje mi zimowych wyjazdów. Pozostało tylko wybrać kierunek. W grę wchodziły Barcelona, Malta i Włochy. Wybraliśmy wariant po pierwsze najtańszy, a po drugie chyba najbardziej przeze mnie obecnie preferowany 8) . Po lipcowym urlopie zostałam bowiem Italiomaniakiem :hearts: . (o naszym odkrywaniu Rzymu i Kampanii można poczytać w tej relacji).

Tak oto 6 marca wylądowaliśmy w Bolonii z rozkładem jazdy Trenitalii w torbie. To co tak dobrze sprawdziło się latem postanowiliśmy wykorzystać również tym razem i Emilię-Romanię przemierzaliśmy pociągami.
Osiem dni, cztery miasta, czasem w słońcu, częściej w deszczu, niezwykłości z listy UNESCO i fenomenalne smaki kuchni regionu.

Zapraszamy na relację :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_____________________________________________________________________________________________________

Spis treści:

06.03 - pierwszy wieczór w Bolonii

07.03 - Bolonia, dzień II
I. Bazylika San Francesco i okolice
II. Bazylika San Domenico i okolice
III. Galleria Cavour i Piazza Galvani
IV. Palazzo Archiginnasio
V. Bazylika św. Petroniusza
VI. Piazza Maggiore
VII. Le Due Torri
VIII. Bazylika Santo Stefano
IX. Bolonia by night

08.03 - Modena
Modena, część I
Katedra Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i św. Geminiana
Modena, część III

09.03 - Bolonia, dzień IV
I. Cmentarz Certosa - Cimitero monumentale della Certosa
II. Portico di San Luca
III. Katedra metropolitalna św. Piotra i kanał przy Via Piella
IV. Ostatni wieczór w Bolonii

10.03 - Bolonia, Classe, Ravenna
I. Bolonia z wieży Torre degli Asinelli
II. Bazylika Sant'Apollinare w Classe
III. Ravenna, część I
IV. Ravenna, część II

11.03 - Ravenna
I. Bazylika Sant’Apollinare Nuovo
II. Babtysterium Ariańskie
III. Bazylika św. Witalisa (Basilica di San Vitale)
IV. Mauzoleum Galli Placydii
V. Baptysterium Ortodoksów i bazylika San Francesco
VI. Pożegnanie z Rawenną

12.03 - Ferrara
I. Zamek d'Este (Castello Estense)
II. Palazzo Municipale
III. Katedra św. Jerzego i Najświętszej Marii Panny część I i część II
IV. Ferrara średniowieczna
V. Ferrara renesansowa
VI. Ferrara raz jeszcze
VII. Ferrara by night

13.03 - Ferrara - Bolonia - Wrocław
I. Aarrivederci Italia

==========================================================================

Nasze pozostałe włoskie relacje z cyklu Buongiorno! Benvenuti!:
I. Sycylia
II. Rzym i Kampania
III. Neapol i Kampania
IV. Toskania
V. Apulia
Ostatnio edytowano 05.10.2019 22:43 przez marze_na, łącznie edytowano 15 razy
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 19.03.2016 20:24

Pierwszy przysiadam się :hut: i czekam na dalszy ciąg.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.03.2016 20:45

Cześć Italomaniaku! (czy Italomaniaczko) :D

marze_na napisał(a):Osiem dni, cztery miasta, czasem w słońcu, częściej w deszczu, niezwykłości z listy UNESCO i fenomenalne smaki kuchni regionu.

Już mnie skusiłaś :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.03.2016 20:47

marze_na napisał(a):Osiem dni, cztery miasta, czasem w słońcu, częściej w deszczu, niezwykłości z listy UNESCO i fenomenalne smaki kuchni regionu.

Zapraszamy na relację :D .

Zaproszenie przyjęte :oczko_usmiech:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 19.03.2016 20:55

Jak zwykle super fotki, świetny tekst ... Będę zaglądał, może i ja załapię się na te kuchenne włoskie smaki i zapachy ... :)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.03.2016 21:08

... 8O... wow i to są zdjęcia ... :D... tutaj po prostu trzeba być ... :oczko_usmiech:...
Pozdrawiam.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 19.03.2016 21:12

Teraz rozumiem dlaczego Wrocław poszedł w odstawkę :idea:
pzdr. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.03.2016 21:13

Relacje Marzeny zawsze są fajne :D

Trzeba się przysiąść :wink:

No, bardzo dobry wybór moim zdaniem.
Malta to głównie kierunek plażowy, w zimie jest zimna i jest dobra tylko dla skrajnych desperatów 8)
No, zostaje jeszcze Barcelona.
Ale też wybrałbym śliczną i fascynującą Italię :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.03.2016 21:18

O, będzie Modena :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.03.2016 21:19

Yyyy, a co w tym sklepie dają? :mrgreen:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 19.03.2016 22:13

FUX napisał(a):Yyyy, a co w tym sklepie dają? :mrgreen:

Czego by nie dawali ustawiam się w kolejce :mrgreen:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.03.2016 22:31

Lednice napisał(a):Malta to głównie kierunek plażowy, w zimie jest zimna i jest dobra tylko dla skrajnych desperatów

... widzę, że złośliwy i niedouczony lednice i tutaj zawitał ... 8O ... najpierw zapoznaj się co oferuje Malta, a potem się wypowiadaj, na Malcie zabytków jest dziesiątki razy więcej niż plaż, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd co tam można robić - najpierw jedź, zobacz, a potem wypowiadaj swoje, ostatnio bardzo chybione, i kłamliwe uwagi ... :D ...

... czekam na cd pięknej Italii ... :D ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.03.2016 23:16

pablos77 napisał(a):Pierwszy przysiadam się :hut: i

Cześć :D . Gratuluję refleksu :wink: .

maslinka napisał(a):Już mnie skusiłaś :mrgreen:

mysza73 napisał(a):Zaproszenie przyjęte :oczko_usmiech:

Miło was gościć dziewczyny :smo: .

wojan napisał(a):Będę zaglądał, może i ja załapię się na te kuchenne włoskie smaki i zapachy ... :)

Witaj. Szkoda, że nie da się tego oddać w relacji :? , ale ulice miast Emilii i Romanii rzeczywiście pachniały nieziemsko.

kmichal napisał(a):... 8O... wow i to są zdjęcia ... :D...

Tylko skromna zapowiedź :wink: . Pozdrawiam.

tiwa napisał(a):Teraz rozumiem dlaczego Wrocław poszedł w odstawkę :idea:

Ale cały czas o nim intensywnie myślimy, tylko kiepska pogoda i brak czasu chwilowo nie sprzyjały kontynuowaniu tematu.

Lednice napisał(a):Relacje Marzeny zawsze są fajne :D

Dzięki za rekomendację :D .

Lednice napisał(a):Malta to głównie kierunek plażowy, w zimie jest zimna i jest dobra tylko dla skrajnych desperatów 8)

Tu się zgodzić nie mogę, bo pomysł na Maltę wziął się właśnie pod wpływem Maltańskiej styczniówki Michała :lol: .
My akurat nie jesteśmy plażowi, a zdecydowanie miastowi. W zimie na Malcie raczej byśmy się nie nudzili.

kulka53 napisał(a):O, będzie Modena :)

A no będzie. Szara, pochmurna, deszczowa... Jak mówi mój Paweł - do poprawki :lol: .

FUX napisał(a):Yyyy, a co w tym sklepie dają? :mrgreen:

Polecam zaglądać :wink: .

słoma79 napisał(a):Czego by nie dawali ustawiam się w kolejce :mrgreen:

Mam nadzieję, że nie będziesz żałował :) .

kmichal napisał(a):Malcie zabytków jest dziesiątki razy więcej niż plaż

Nas już przekonała Twoja relacja 8) .

kmichal napisał(a):... czekam na cd pięknej Italii ... :D ...

Powoli zaprzyjaźniam się z google+ :? . Po prostej i przyjaznej picassie trudno mi się przestawić :evil: .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.03.2016 23:35

marze_na napisał(a):.

Lednice napisał(a):Malta to głównie kierunek plażowy, w zimie jest zimna i jest dobra tylko dla skrajnych desperatów 8)

Tu się zgodzić nie mogę, bo pomysł na Maltę wziął się właśnie pod wpływem Maltańskiej styczniówki Michała :lol: .
My akurat nie jesteśmy plażowi, a zdecydowanie miastowi. W zimie na Malcie raczej byśmy się nie nudzili.

Mnie akurat ta relacja bardzo skutecznie odstraszyła i zniechęciła od wizyty ws styczniu na Malcie :roll:
Paskudnie zimno, wietrznie, martwy sezon, brrr... :roll:

Nie da się zaprzeczyć, że ogromna większość turystów odwiedzających Maltę kieruje się ładnymi plażami, ciepłą wodą w morzu, oczywiście zabytki i inne ciekawe miejsca też się liczą :D
Moim zdaniem Malta tak jak Chorwacja to typowy kierunek na letnie wakacje :D
Choć oczywiście gusta są różne 8)
Dlatego napisałem "głównie" 8)

Czekam na Emilię :D
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.03.2016 23:47

Lednice napisał(a):Paskudnie zimno, wietrznie, martwy sezon, brrr...

... widzę, że nie możesz odpuścić - jak chcesz mieć ciepło w styczniu to jedź na Antypody, a martwy sezon to tylko na plus bo tłoku nie ma, a ceny niższe - ale ty jak to twierdzisz, najlepszy z najlepszych podróżników, powinieneś to wiedzieć ... 8O ... przeraża mnie twoja niewiedza ... :roll: ...

Lednice napisał(a):Nie da się zaprzeczyć, że ogromna większość turystów odwiedzających Maltę kieruje się ładnymi plażami, ciepłą wodą w morzu, oczywiście zabytki i inne ciekawe miejsca też się liczą

... ty do tych turystów się nie zaliczasz, więc się nie wymądrzaj, a jak chcesz szukać zabytków na plażach to już po prostu brak mi słów ... 8O ...

Naprawdę lednice lepiej pisz na czym się znasz - jeździsz do Italii to o niej pisz, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd swoimi kłamstwami o miejscach o których nie masz zielonego pojęcia, bo to jest po prostu żałosne ... :roll: ...

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 25.03.2016 12:09 przez kmichal, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies