Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! "Słoneczna" Emilia-Romania

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.04.2016 08:53

marze_na napisał(a):IX. Bolonia by night

W tym roku Bolonię oglądałam tylko wieczorem lub nocą :mrgreen:

marze_na napisał(a):Na następny dzień zaplanowane mamy pierwsze spotkanie z trenitalią 8) .

Ja z trenitalią miałam do czynienia tylko w CT ... :roll: ,
może miałam pecha, ale rozład jazdy, który dostaliśmy razem z biletami a rzeczywistość, to dwa różne światy ... :roll: :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 11.04.2016 08:56

Piękny taki spacer wieczorową porą ... :D ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.04.2016 20:31

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):Na następny dzień zaplanowane mamy pierwsze spotkanie z trenitalią 8) .

może miałam pecha, ale rozład jazdy, który dostaliśmy razem z biletami a rzeczywistość, to dwa różne światy ... :roll: :wink:

Może jakiś zeszłoroczny Wam dali :lol: :wink: .
My korzystamy tylko z internetowego.

kmichal napisał(a):Piękny taki spacer wieczorową porą ... :D ...

Wieczorową porą miał tą zaletę, że mniej przeszkadzało zachmurzone niebo 8) .
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 12.04.2016 00:09

marze_na napisał(a):
Suplement kulinarny 8) .

Ależ mi narobiłaś smaka. Czytam i ślina mi cieknie.
Przypomniały mi się nasze wakacje w Toskanii, gdzie smakowaliśmy w trattoriach i osteriach lokalnych potraw i wspaniałych win. Kulinaria były jednym z głównych celów tego wyjazdu

A Bolonia zarówno w dzień jak i nocą pięknie pokazana 8)

pozdrawiam,
Michał
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.04.2016 06:51

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Może jakiś zeszłoroczny Wam dali :lol: :wink: .

A to całkiem możliwe być może ... :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.04.2016 07:32

Mikeee napisał(a):Przypomniały mi się nasze wakacje w Toskanii, gdzie smakowaliśmy w trattoriach i osteriach lokalnych potraw i wspaniałych win. Kulinaria były jednym z głównych celów tego wyjazdu.

W przypadku Emilii-Romanii też nie może być inaczej. Skoro region szczyci się tym, że ma najlepszą kuchnią w całej Italii 8) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.04.2016 07:41

08.03. Zapłakana Modena

Budzimy się, wyglądam przez okno, pada :? . I pomyśleć, że dzień wcześniej narzekałam na pogodę :roll: :evil: .
W planie na wtorek jest Modena. Alternatywy w zasadzie nie mamy, tym bardziej, że prognoza na kolejny dzień wygląda identycznie :twisted: .
Naciągamy więc kaptury na głowy i maszerujemy na stację Bolonia Centrale.

Pociągi z Bolonii do Modeny kursują nie rzadziej niż co godzinę, a podróż trwa ok. 25 minut. Bilet kosztuje 3,60 euro.
Bilety na dworcu najwygodniej kupować w biletomatach, które umożliwiają płatność i kartą i gotówką. Ważne, żeby ten bilet skasować przed wejściem do pociągu, kasowniki znajdują się przy wejściach na perony. Bilet nieskasowany jest nieważny.

Dlaczego Modena? Atrakcyjnie wyglądała na google maps :lol: . Jest tu dobrze zachowane stare miasto i zabytki wpisane na listę UNESCO.

Czekamy na pociąg. Szaro, buro, ponuro. I mokro.

Obrazek

Pociąg przyjeżdża zgodnie z planem. Generalnie z punktualnością trenitalii w Emilii-Romanii było bez rewelacyjnie :D . Na siedem kursów, którymi podróżowaliśmy, spóźnione były dwa, z czego jeden mniej niż kwadrans, a drugi niecałą godzinę 8) . Po doświadczeniach z Kampanii wynik bomba :!: :wink: .

Ze stacji w Modenie do centrum jest cały kilometr :) . Kiedyś stare miasto otaczały mury obronne, ale po II wojnie światowej niestety zostały rozebrane. Już na pierwszy rzut oka miasto sprawia wrażenie zadbanego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po paru minutach docieramy na Piazza Roma, gdzie stoi Palazzo Ducale, w latach 1634-1859 rezydencja książęcego rodu Estów, a następnie siedziba Akademii Wojskowej. Ponoć najlepszej we Włoszech.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Barokową fasadę zaprojektował niejaki Bartolomeo Avanzini, a projekt ten konsultował ponoć z takimi sławami jak Gian Lorenzo Bernini i Francesco Borromini.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze parę ujęć w poziomie :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy na dziedziniec Akademii. Gmach, przynajmniej w części, można zwiedzać, bo mieści się tu muzeum militariów, ale nie korzystamy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
Ostatnio edytowano 02.01.2021 16:37 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.04.2016 07:42

(...)

Jeszcze tylko parę ujęć z Piazza Roma i możemy ruszać w stronę drugiego najpopularniejszego modeńskiego piazza, Piazza Grande.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wchodzimy w ciasną zabudowę starego miasta. Zabudowania utrzymane są w odcieniach żółci, czerwieni i pomarańczy. Druga cecha charakterystyczna to długie rzędy arkad. Super, przynajmniej co jakiś czas nie będzie kapać na głowę :hut: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Centralnym punktem Modeny jest Piazza Grande, który wraz ze stojącymi tu katedrą, wieżą i ratuszem od 1997 r. widnieje na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Postanawiamy, że najpierw zajrzymy do Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta in Cielo e San Geminiano. Trochę "podeschniemy", a w międzyczasie może przestanie padać. Naiwni... :?

Obrazek

Obrazek

:papa:
Ostatnio edytowano 02.01.2021 18:23 przez marze_na, łącznie edytowano 2 razy
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.04.2016 08:01

marze_na napisał(a):Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta in Cielo e San Geminiano.

Bardzo podobało mi się wnętrze :roll:

Pogodę w Modenie mieliśmy o tyle lepszą, że nie padało :roll:
A na Piazza Grande trwał jeszcze remont elewacji katedry.

Wg mnie z pewnością warto zajrzeć na 2-3 godzinny spacer :)

marze_na napisał(a):Atrakcyjnie wyglądała na google maps :lol: .

Też często się tym kieruję :cool: :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.04.2016 08:20

marze_na napisał(a):Budzimy się, wyglądam przez okno, pada

... przynajmniej tłoku nie było ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.04.2016 08:42

marze_na napisał(a):Generalnie z punktualnością trenitalii w Emilii-Romanii było bez rewelacyjnie :D . Na siedem kursów, którymi podróżowaliśmy, spóźnione były dwa, z czego jeden mniej niż kwadrans, a drugi niecałą godzinę 8) . Po doświadczeniach z Kampanii wynik bomba :!: :wink: .

Niecałą godzinę 8O :roll: 8O :roll: 8O ,
no to ja odszczekuję to co napisałam o trenitalii w CT :roll: :wink: ,
najdłużej czekaliśmy może z 15 minut, ale dla mnie to i tak za długo ... :roll: :wink:

marze_na napisał(a):Centralnym punktem Modeny jest Piazza Grande, który wraz ze stojącymi tu katedrą, wieżą i ratuszem od 1997 r. widnieje na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

Obrazek

Gdy ja tam byłam cały Piazza Grande zastawiony był straganami :evil:

ale i tak wolę stragany ze słońcem, niż puściutki plac w deszczu :? :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.04.2016 10:14

kulka53 napisał(a):
marze_na napisał(a):Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta in Cielo e San Geminiano.

Bardzo podobało mi się wnętrze :roll:

Kapitalne :!:
Dla samej tylko katedry warto zahaczyć o Modenę.

kulka53 napisał(a):
marze_na napisał(a):Atrakcyjnie wyglądała na google maps :lol: .

Też często się tym kieruję :cool: :wink:

:mrgreen:

kmichal napisał(a):
marze_na napisał(a):Budzimy się, wyglądam przez okno, pada

... przynajmniej tłoku nie było ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.

Najważniejsze to w każdej sytuacji znaleźć jakiś pozytyw :lol: .

mysza73 napisał(a):Niecałą godzinę 8O :roll: 8O :roll: 8O ,
no to ja odszczekuję to co napisałam o trenitalii w CT :roll: :wink: ,
najdłużej czekaliśmy może z 15 minut, ale dla mnie to i tak za długo ... :roll: :wink:

Podróżowanie po Kampanii nauczyło nas dystansu i cierpliwości do komunikacyjnych niedogodności :D . Ta godzinka nie zrobiła na nas większego wrażenia :oczko_usmiech: (chociaż bardzo już chcieliśmy opuścić Ravennę ... :? )

mysza73 napisał(a):Gdy ja tam byłam cały Piazza Grande zastawiony był straganami :evil:

ale i tak wolę stragany ze słońcem, niż puściutki plac w deszczu :? :smo:

Czekam na te słoneczne foty :evil: :wink: :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.04.2016 07:32

Modena - Katedra Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i św. Geminiana

Obrazek

Do katedry przylega dzwonnica Ghirlandina z XII w. Za 3€ można wejść na górę, niestety dopiero od 1 kwietnia :evil: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Budowę romańskiej katedry rozpoczęto w 1099 roku. Prace trwały przez XII i XIII wiek. Świątynia poświęcona została św. Geminianowi, patronowi Modeny. Arka z ciałem świętego umieszczona jest w katedralnej krypcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W przewodniku czytamy, że katedra jest czynna w godzinach 7:00 – 12:30 i 15:30 – 19:00. Jest po 13stej, więc teoretycznie powinniśmy odbić się od drzwi, a tymczasem niespodzianka - otwarte :D . W środku kręci się tylko jakiś gość z miotłą, nie protestuje gdy wchodzimy.

Rozglądamy się dookoła. Katedra robi niesamowite wrażenie. W zasadzie brakuje mi słów ...

Obrazek

Obrazek

Oryginalne jest umiejscowienie prezbiterium, do którego wchodzi się po schodach. Prezbiterium kryje największe zabytki katedry - XIII-wieczny ołtarz i drewniany chór z XV w.

Obrazek

Obrazek

Po wyjściu z katedry okazuje się, że deszcz jeszcze bardziej przybrał na sile :roll: :evil: . Mamy już prawdziwą ulewę. Na szczęście są arkady. Znajdujemy schronienie pod portykami. Ja rozglądam się za jakąś knajpką, a Paweł robi sesję foto katedry.

Obrazek

Trochę krzywo im to budowanie wyszło :? :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Modeńska katedra to doskonały przykład architektury romańskiej. Świetne zachowane są typowe dla stylu rozwiązania i zdobienia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie nieco już zziębnięci i zmoknięci trafiamy do tej restauracji. Da Danilo to zdecydowanie najpyszniejsze miejsce jakie odwiedziliśmy podczas całego wyjazdu :). Najlepsze wino, najlepsze desery i oczywiście najlepsze makarony. Obowiązkowo z dumą tutejszej kuchni - Aceto balsamico di Modena.
Ostatnio edytowano 02.01.2021 21:38 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.04.2016 08:09

marze_na napisał(a):Do katedry przylega dzwonnica Ghirlandina z XII w. Za 3€ można wejść na górę, niestety dopiero od 1 kwietnia :evil: .

Obrazek

Ja wlazłam 26 marca ... 8O :oczko_usmiech: :smo:
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 15.04.2016 11:21

marze_na napisał(a):Suplement kulinarny 8) .

(fotek nie ma, bo jakoś ciągle mam opory przed wznoszeniem obiektywu nad talerzem :roll: :? )

Trzeba wyzbyć się oporów :D Kulinarne zdjęcia miło potem się ogląda.
Twój talerz... możesz zrobić z nim co chcesz, np. obfotografować przed jedzeniem :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! "Słoneczna" Emilia-Romania - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone